Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

25 november: dag tegen geweld op vrouwen

Share

Julie en Ellen (Foto: RC)

Ellen Verryt en Julie Somers van het @collecti.ef 8 maars Antwerpen kwamen naar de redactie nav jaarlijkse acties rond de internationale dag tegen geweld op vrouwen 25/11.

In België organiseert het Mirabal Platform jaarlijks een grote manifestatie/actie in Brussel met enkele kleinere gedecentraliseerde lokale acties in de aanloop.

Julie Somers vertelde over haar eigen ervaringen met seksuele intimidatie en wat haar beweegt en aanvuurt om als jonge feministe van zich te laten horen binnen welk financieel kader dit plan zal worden uitgevoerd. Belangrijk hierbij is dat er nu wel zal gewerkt worden met officiële cijfers rond femincides. Afgelopen jaren was het de feministische beweging die deze teller bij hield via de blog STOP FEMINICIDE.

Het belang van de zorgcentra na seksueel geweld werd tijdens de uitzending in de kijker gezet. Het collectief wil dat er in elke provincie zo een centrum komt! In Antwerpen opende het ZNG begin november haar deuren. Ook het nummer 1712 blijft van het hoogste belang voor wanneer je het slachtoffer van partnergeweld bent of je je zorgen maakt over een slachtoffer.
Opmerkelijk ook hoe niet alleen politieke partijen zich elk jaar meer en meer positioneren rond geweld op vrouwen, maar ook vakbonden en tal van andere middenveldorganisaties en deze issues dus al lang niet meer enkel deel uitmakenvan de agenda van de organisaties gelinkt aan de vrouwenbeweging. Dat bewijst eens te meer dat strijd en druk werkt!
Het 8 maars collectief organiseerde in de aanloop van de centrale manifestatie in Brussel een publieke intiatie weerbaarheid in het stadspark met een vijftigtal enthousiaste en hoofdzakelijk jonge deelnemers.
Extra aandacht was er ook nog voor de nood aan een actieplan voor kwetsbaarheid tav seksueel of gendergerealteerd geweld van vrouwen in asielcentra of uitgeprocedeerde vrouwelijke asielzoeksters. Het blijkt immers dat migranten voor en tijdens hun migratiereis worden/ werden blootgesteld aan een groter aan een hoger risico op GBV, of het nu gaat om fysiek, psychologisch, of seksueel geweld . In 2018 werd geschat dat 58% van de migranten die in Eu-Europa te maken had gehad met GBV, 69% van hen was vrouw.( Cijfers : Dokters van de Wereld)

0 Comments on “25 november: dag tegen geweld op vrouwen”

Leave a Comment