Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vier jaar na de cola zero van Bart De Wever: business as usual

Share

Pelikaanstraat 112 foto: RC

Vier jaar na het Fornuis-filmpje verdiepte Tom Cochez van Apache.be zich opnieuw in de Antwerpse vastgoeddossiers. De grote projecten in de stationsbuurt en aan de singel in Berchem tonen dat er weinig veranderd is sedert 2017.

Op  het Fornuisfilmpje dat in november 2017 vrijgegeven werd, is te zien hoe het bijna voltallig Antwerps schepencollege op het appel was in sterrenrestaurant ‘Het Fornuis’ voor een verjaardagsfeest van bouwpromotor Erik Van de Paal (Land Invest). Het document toonde de verwevenheid  van stedelijke politiek en projectontwikkelaars. Burgemeester Bart De Wever, eveneens present, verdedigde zich met het argument dat hij enkel een cola zero zou genuttigd hebben en beloofde transparantie in de vastgoeddossiers. Die is er niet gekomen: bij de projecten in de Pelikaanstraat en aan de  Singel zijn er nog altijd projectontwikkelaars die meer gedaan lijken te krijgen dan anderen, en het bestuur wil niet reageren op de vragen die gesteld worden.

“Zolang er niemand klacht tegen indient, gaat de praktijk door.”

Het project aan de Singel in Berchem gaat over gronden die eigendom waren van BPost en Proximus en waarvoor de stad, na verkoop door de overheid aan de private ontwikkelaar Cores, de toegelaten bouwoppervlakte met 60% liet stijgen, wat de waarde van het terrein navenant verhoogde. Of de overheid daardoor miljoenen aan inkomsten miste ten voordele van Cores is onduidelijk, aangezien het contract van de verkoop achter slot gehouden wordt.

Wat aan de Pelikaanstraat 112 gebeurt, roept gelijkaardige vragen op: het ruimtelijk plan (RUP) van  de zone limiteert de bouwoppervlakte. Het perceel werd echter in tweeën gedeeld, en volgens de herziening van het RUP krijgt het deel dat projectontwikkelaar Cordeel kan bebouwen extra vierkante meters toebedeeld (ten nadele van het ander deel), waardoor Cordeel een toren van 100 meter kan bouwen. Het RUP werd door Cordeel zelf gefinancierd, een praktijk die illegaal is. Tom Cochez: “Je zit hier met een situatie van wat je ‘passieve illegaliteit’ zou kunnen noemen: zolang er niemand klacht tegen indient, gaat de praktijk door.”

Kort na zijn aantreden in 2013  doekte toenmalig (N-VA) schepen voor stadsontwikkeling Rob Van de Velde AG Stan op, het gemeentelijk stadsplanningsbedrijf dat de politiek afschermde van de projectontwikkelaars. Sindsdien passeren de bouwpromotoren op de gemeentelijke kabinetten. Rob Van de Velde stapte in 2018 op als schepen, maar het systeem bleef overeind onder zijn opvolgers Bart De Wever en Annick De Ridder.

0 Comments on “Vier jaar na de cola zero van Bart De Wever: business as usual”

Leave a Comment