Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Tsjechië: Bonte coalitie, inclusief Piraten, haalt het van Andrej Babiš

Share

A. Babiš (foto: D Sedlecký, creative commons)

In oktober slaagde de verenigde oppositie in Tsjechië er nipt in om een meerderheid te behalen en de oligarch Andrej Babiš van de troon te stoten. Achtergrond door Fred Stroobants.

De nieuwe meerderheid bestaat uit een coalitie van een rechts en een links blok. Het conservatief blok SPOLU (‘Samen’) bestaat uit drie  partijen: ODS (liberaal-conservatief), TOP09 (vergelijkbaar met een een wat rechtsere versie van D66 uit Holland) en de christen democraten. In  het progressief ‘PirStan’-blok zitten STAN (burgemeesters en onafhankelijken) en de Piratenpartij die zichzelf centrum liberaal noemt.

De twee blokken zijn als gezamenlijke oppositie de verkiezingen ingegaan om premier Babiš en zijn ANO-partij te verslaan, met succes. De nieuwe coalitie  heeft een parlementaire meerderheid van 108 zetels op 200. Petr Fiala (ODS) is al tot premier benoemd, nog voor het aftreden van Babiš. Er zijn dus nu 2 premiers. De voltallige regering, waarvan functies en namen bekend zijn, treedt ten vroegste na 10 december aan.

De deelname van de piratenpartij is een primeur voor de Europese Unie en is ook opvallend omdat de partij ondanks de zware verkiezingsnederlaag toch twee ministers mag leveren. 82% van de leden van de Piratenpartij stemde voor regeringsdeelname.

0 Comments on “Tsjechië: Bonte coalitie, inclusief Piraten, haalt het van Andrej Babiš”

Leave a Comment