Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Europees geld voor Vlaamse mediaoligarch

Share

DPG logo via wikipediaDPG media, het bedrijf van Christian Van Thillo dat zowat de helft van de Vlaamse private media controleert, krijgt 100  miljoen euro steun in de vorm van een lening van de Europee Investeringsbank. Het geld zal gebruikt worden voor het opzetten van digitale mediaplatformen.  De cheque kreeg Van Thillo van niemand minder dan Kris Peeters, voormalig Vlaams deelpremier, nu ondervoorzitter van de EIB. Tom Cochez (Apache.be) merkt op dat het daar niet bij blijft.

Tom Cochez: ” Er zal ook steun komen in het kader van het relancebeleid en ongetwijfeld zullen DPG en Mediahuis het grootste deel van die pot binnenhalen. Het argument van onze mediagroepen zelf is dat dit nodig is om te kunnen opboksen tegen de GAFAMs (de internetgiganten uit de VSA).  Daar is iets voor te zeggen, maar wat we vaststellen is dat ze het zakenmodel van Google en Facebook kopiëren en de data van hun klanten verkopen.”

“Er is een lobby actief om de internetgiganten door Europa aan banden te laten leggen. Maar gaan we in plaats daarvan onze eigen Googles en Facebooks creëren die veel te machtig zijn? De mediagroepen worden hier door de overheid heel goed gesoigneerd, en hebben zo veel geld dat ze ongeveer de ganse Nederlandse krantenmarkt hebben overgenomen. De subsidiëringskraan staat wijd open voor de grote spelers, de kleintjes krijgen in het beste geval een habbekrats.”

0 Comments on “Europees geld voor Vlaamse mediaoligarch”

Leave a Comment