Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Antwerps vastgoed: Ghelamco

Share

Ghelamco-arena, Gent, foto: Paul Hermans, GFDL

Opnieuw komt er een vastgoeddossier uit de kast vallen waarbij het stadsbestuur de regels aanpast om de wensen van een projectontwikkelaar tegemoet te komen, deze keer Ghelamco. Tom Cochez van Apache beet zich in het dossier vast en legt uit.

Projectontwikkelaar Ghelamco is bekend van het Gents voetbalstadion maar is nu ook duidelijk geland in Antwerpen. Ghelamco-baas Paul Gheysens heeft de controle over voetbal-firma Royal Antwerp, en gebruikt die om politieke invloed te verwerven via het uitdelen van bestuurdersposten aan N-VA-politici (Philippe Muyters, Bart Van Camp) en ook  havenbaas Jacques Vandermeiren.

Tom Cochez: “Ghelamco heeft de Copernicussite aan het Kievitplein waar de VDAB zit in handen en wil er een project neerzetten van 23.000 vierkante meter, 40% meer dan de 16.000 vierkante meter die vastgelegd was in de verkoopsvoorwaarden vijftien jaar geleden. Ghelamco zou graag de zegen krijgen van de stad om die voorwaarde te kunnen negeren. Het eigenaardige is dat er op 24 december een brief klaar lag van de stad aan Ghelamco waarin stond dat de voorwaarden van de verkoop destijds nog steeds van toepassing zijn, en dat die brief niet verstuurd werd. Amper een week later zou de stad in plaats daarvan een brief sturen naar Ghelamco waarin het tegenovergestelde staat, en die dus wél groen licht geeft voor de uitbreiding van het project. De stad zal het project zelfs actief vooruithelpen. Dat zal gebeuren door het klooster en de kerk van de Provinciestraat die de stad recentelijk kocht te integreren in het Ghelamco-project.”

“Wat we zien is dat het stadsbestuur, in plaats van randvoorwaarden op te leggen aan projectontwikelaars, zelf gaat investeren in groen en andere publieke ruimte zodat de projectontwikkelaar dat niet meer moet doen. De auditeur van de Raad van State heeft in het kader van het project van de Slachthuisite al aangegeven dat dat soort praktijken niet door de beugel kunnen.” 

Door het systematisch aanpassen van de bouwreglementering in het financieel voordeel van bepaalde bouwpromotoren wordt de indruk van corruptie geschapen. Terecht?

Tom Cochez: “Niet zolang de projectontwikkelaar geen faveurs doet ten voordele van mensen van het schepencollege, en daar hebben we vooralsnog geen bewijzen van. De vraag blijft wel waarom de stad dit dan wel doet. Volgens schepen en burgemeester is het aanpassen van de regels nodig om aan de woonbehoefte te voorzien. Er is inderdaad behoefte aan woningen, maar al wat bijgebouwd wordt zijn appartementen in het luxesegment van meer dan vierhonderdduizend euro. Dat gaat over investeringsprojecten, niet om woningen voor de gemiddelde Antwerpenaar.  Tezelfdertijd worden er minder sociale woningen bijgebouwd. “

Annick De Ridder, de verantwoordelijke schepen, beantwoordt geen  vragen over de zaak.

0 Comments on “Antwerps vastgoed: Ghelamco”

Leave a Comment