Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Oekraїne: geen strijd voor de democratie

Share

Ihor Kolomoyskyi (creative commons via wikipedia)

Ziet de Russische president Poetin een democratische regering in Oekraїne als een bedreiging voor zijn eigen  autocratisch regime?
“Nonsens”, aldus Freddy De Pauw van Uitpers. “Waarom zouden de Russische opposanten het Oekraїens model gaan invoeren? Ze hebben het al.”

Freddy De Pauw: “Rusland wordt terecht verweten dat het een systeem heeft van oligarchen. Wel, we zien net hetzelfde in Oekraїne. De oligarchen controleren er net zoals in Rusland ook de media. Er is minder repressie tegen opposanten, maar ze is er. Minderheden worden er dan weer meer gediscrimineerd dan in Rusland, vooral de taalminderheden. Voor een belangrijk deel van de bevolking is Russisch de moedertaal. In tegenstelling tot de Baltische staten gaat het hier niet over inwijkelingen van na de oorlog, maar over families die al honderden jaren in Oekraїne wonen. Toch werd na de ‘Maidan revolutie’ beslist dat Oekraїens de enige taal van het land moest zijn. Men vraagt dus aan een derde van de  bevolking dat ze van taal verandert. Die bevolkingsgroep voelt zich gediscrimineerd, vooral in het oosten van het land.”

Hoera, censuur!

“In 2014 zijn er inderdaad in Rusland solidariteitsbetogingen geweest met de Oekraїnse protesten. Daarna is de toestand in Oekraїne helemaal niet verbeterd. De nieuwe president toen, Porosjenko, is een oligarch. Hij beloofde een anti-corruptiebeleid, maar daar is niets van in huis gekomen. De huidige president Zelensky, zelf geen oligarch maar wel ondersteund door miljardair Ihor Kolomoyskyi, won de verkiezingen in 2019 met een propere-handen-campagne die ook al stilviel na een half jaar. Erger, Zelensky laat kritische media, zoals Kiyiv Post (ondertussen blijkbaar opnieuw actief, nvdr) en Strana.ua het zwijgen opleggen. Na zijn aantreden had hij al drie Rusland-gezinde zenders laten verbieden, tot grote tevredenheid van de Westerse media. Het is toch eigenaardig dat onze media toejuichen dat media gesloten worden omdat ze tot de oppositie behoren. De Russische media zijn eenzijdig, maar je kunt toch moeilijk  beweren dat de berichtgeving in onze media over Rusland en Oekraїne veelzijdig is. Hoe de zaak bekeken wordt in Moskou krijg je niet te horen, en ook de geschiedenis van de afgelopen 30 jaar die voorafgaat aan het huidig conflict wordt nooit belicht.”

Verkiezingen

“De verschillende politieke partijen staan niet voor ideologie of inhoud, maar vertegenwoordigen de belangen van bepaalde oligarchen. Men schat dat Kolomyski 80 parlementsleden controleert, Rinat Akhmetov – de rijkste man van het land – kan op honderd kamerleden rekenen. De westerse media, vooral de Noord-Amerikaanse, gaan  veel te licht over de toestanden in Oekraїne.”

Boerenspion

We eindigen het gesprek met een heel ander thema waarover De Pauw zich boog: Déméter, de politiecel die de Franse overheid oprichtte om activisten die tegen de industriële landbouw ageren met alle mogelijke middelen te ‘couillonneren’, op vraag van FNSEA, de grootste boerenorganisatie. Een rechtbank oordeelde dat dit illegaal is.

0 Comments on “Oekraїne: geen strijd voor de democratie”

Leave a Comment