Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Oekraïne

Share

We spraken met Jürgen Kräftner, die nu een kwart eeuw in Oekraïne woont op één van de coöperatieve boerderijen van het Europese netwerk Longo maï. De regio ligt in het zuidwesten, dicht bij de Hongaarse en Roemeense grens, zo’n 600 km verwijderd van het oorlogstoneel. Er zijn honderdduizenden vluchtelingen aanwezig, waarvan de overgrote meerderheid zo snel mogelijk terug naar huis wil en dus niet verder naar Europa wil doorreizen. In het dorp zijn een gemeenschapscentrum en een kleuterschool omgevormd tot opvang voor gevluchte kinderen.

De boerderij van Longo maï in Oekraïne is daar al dertig jaar en is grondig lokaal verankerd. Sinds het uitbreken van het conflict, nu acht jaar geleden, zijn er in Oekraïne heel wat kleinschalige hulpinitiatieven ontstaan. Longo maï kan zich nu uiterst nuttig maken door via hun Europees netwerk grote buitenlandse hulporganisaties, die het terrein niet kennen, met deze lokale initiatieven in contact te brengen, zodat ze hun hulp efficiënt op de juiste plaats kunnen krijgen.

Volgens Jürgen zou Rusland vijf keer zo veel manschappen en materiaal nodig hebben om heel Oekraïne te bezetten. De weerstand onder de bevolking is solide. Het afstaan van een deel van het grondgebied is voor hen absoluut niet acceptabel. Hij hoopt dat de aandacht voor Oekraïne ook na het conflict blijft standhouden. Er zal dan enorm veel hulp nodig zijn bij de wederopbouw, zowel fysiek als psychisch.

1) Herbeluister het interview:

2) Herbeluister de special over Longo maï uit 2014, toen het conflict in Oekraïne net begonnen was.

0 Comments on “Oekraïne”

Leave a Comment