Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Els Schelfhout: “De regering organiseert zelf het racisme zelf”.

Share

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) besliste om vier gesloten asielcentra te laten bijbouwen om uitgeprocedeerde asielzoekers vast te houden vóór hun deportatie naar het land van Oorsprong.  Voormalig CD&V-senator Els Schelfhout, ook actief bij VLOS, is niet te spreken over de beslissing.

Els Schelfhout: “Sommigen zijn hier al meer dan tien jaar en kunnen niet terug. De evaluatie van de migratiedossiers is een Russische roulette-dosier want er zijn geen duidelijke regularisatiecriteria. We vragen al jaren dat er een onafhankelijke regularisatiecommisie zou opgericht worden. Honderden Afghanen zien momenteel hun dossier afgewezen terwijl toch niet kan ontkend worden dat de situatie in Afghanistan verschrikkelijk is met hongersnood, executies en mishandelingen. Die zullen dus terecht komen in de gesloten centra van de staatssecretaris.”

“De vluchtelingen worden ook gecriminaliseerd. De misdaad die die mensen hebben begaan is dat ze geen wettelijke verblijfsvergunning hebben, of dat ze zwart werk doen. Werken is de enige manier voor hen om in hun levensonderhoud te voorzien. Ik ken mensen die clandestien werken in knelpuntberoepen in dienst van lokale overheden.”

“Men wil nu dus 100 miljoen uitgeven om gesloten centra op te zetten, die dan ook nog eens 138 duizend euro per dag zullen kosten, terwijl het aantal uitzettingen niet stijgt.”

Het contrast tussen de behandeling van de Afghaanse en Afrikaanse vluchtelingen contrasteert scherp met dat van de Oekraïense. “Het onderscheid tussen de verschillende groepen vluchtelingen, de ‘goede’ uit Oekraïne en de ‘minder goede’ uit Azië of de hoorn van Afrika, met een andere godsdienst, is onacceptabel. Men heeft het ‘Vlaams Belang’ niet meer nodig om het racisme te organiseren, men doet het zelf.”

Schelfhout zegde haar CD&V-lidmaatschap op: “CD&V noemt zich een centrumpartij, maar ik stel vast dat een belangrijke vleugel zeer sterk naar rechts neigt.”

0 Comments on “Els Schelfhout: “De regering organiseert zelf het racisme zelf”.”

Leave a Comment