Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Protest aan banden: Poetin in Antwerpen

Share

In Vlaanderen wordt het steeds moeilijker om een mening publiekelijk te laten horen. In Antwerpen moeten manifestaties minstens drie weken op voorhand aangevraagd worden, waarna ze  gebannen worden van de belangrijkste stedelijke pleinen. Ook in Gent werden al GAS-boetes uitgedeeld. Thomas Goorden  kreeg na een Critical Mass Bike Ride vorige zomer een GAS-boete . “Ik had al gehoord van anderen die hetzelfde overkomen was, dus dat leek mij een goede gelegenheid hier iets mee te doen.”

Volgens Goorden gaat de stad Antwerpen haar boekje te buiten. “De overheid kan inderdaad wel vragen dat manifestaties gemeld worden, dat  gebeurt ook elders. Het probleem in Antwerpen is dat gevraagd wordt om de melding drie weken vóór het evenement te doen. Dat zorgt ervoor dat je niet op de actualiteit kan reageren, wat problematisch is. Dat was het geval vorige zomer, toen twee kinderen doodgereden waren in de Lange Leemstraat (nadat schepen Koen Kennis de verkeersregeling had laten aanpassen, nvdr). Wat ook gebeurt is dat de aanvragers van een manifestatie uitgenodigd worden voor een gesprek, en daar wordt dan druk uitgeoefend op die mensen.

Dat kan allemaal niet. De grondwet stelt dat er recht is op vereniging en protest. Dat mag onderworpen worden aan politiewetten, maar er mogen geen onredelijke beperkingen opgeworpen worden, en dat gebeurt ondertussen in Antwerpen wel. Bovenop de meldplicht van drie weken mag je geen protesten meer houden op de Grote Markt, Meir, Astridplein …  Er wordt opgemerkt dat je in Rusland niet meer op het Rode Plein mag staan, en met en wit blad als protest kunt opgepakt worden, maar in Antwerpen is dat dus ook zo.”

Eind april komt de GAS-boete-zaak van Thomas Goorden voor: “Ik zal proberen een pre-judiciële vraag bij het grondwettelijk hof uit te lokken, dus de rechter erop opmerkzaam te maken dat dit een zeer belangrijk onderwerp is, dat het advies van het Grondwettelijk Hof verdient.”

0 Comments on “Protest aan banden: Poetin in Antwerpen”

Leave a Comment