Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Haven en polderbewoners: een Verbond voor de Toekomst

Share

Deze week kwam het na enkele decennia verbeten conflicten tot een principeakkoord tussen alle partijen betrokken bij de uitbreiding van de haven in het poldergebied: bewoners, landbouwers, het havenbedrijf, de overheden en de natuurverenigingen. Vier jaar geleden lag er al een voorstel van Ben Weyts op tafel waarin de landbouwers hun belangen te weinig terugvonden, waarop ze naar de Raad van State stapten.

Intussen ging het dossier naar minister van erfgoed Matthias Diependaele. Hij stelde als bemiddelaar Freddy Aerts aan, die door zijn voorgeschiedenis ook het vertrouwen van de burgerbewegingen geniet. Onder zijn begeleiding konden de onderhandelingen leiden tot het huidige akkoord, een Verbond voor de Toekomst.

Een paar punten uit het akkoord: er komt geen Saeftinghedok (“een prestigeproject eerder dan een economische noodzaak”, zo Denis Malcorps van Doel 2020, met wie we belden). Wel komt er een in- + uitbreiding van het Deurganckdok. Dat zou voldoende extra capaciteit opleveren. Doel en de omliggende gehuchten blijven gespaard. De details over natuurcompensatie, en de gevolgen daarvan voor de verspreide bewoning, moeten nog uitgewerkt worden. Ook komt er een waterverbinding voor Doel. Het is nog niet duidelijk of dat dan een halte van de waterbus wordt, of dat het oude veer tussen Doel en Lillo weer in gebruik genomen zal worden.

Denis Malcorps is een paar jaar geleden uit Doel naar Ouden Doel verhuisd, omdat hij de stress van het elk weekend opnieuw weerkerende vandalisme niet meer verdroeg. De politie kwam steevast te laat om de daders te vatten. Er werd in het dorp ook zo’n twintig keer brand gesticht. Doel werd door Beveren, waar het officieel bij hoort, behoorlijk in de steek gelaten. Het is een beetje wrang dat de dag na het bekendmaken van het akkoord in de pers verscheen dat Beveren toestemming gaf voor een tweedaags dancefestival, midden in ‘het verlaten dorp Doel’. Dat lijkt niet echt op een goed begin voor het opbouwen van een fijne verstandhouding met de resterende – en toekomstige – bewoners. Zij hopen dat het festival nog wordt afgelast, of dat ze tenminste duidelijke garanties krijgen dat het publiek niet aan het vernielen slaat.

Voor een fusie tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge pleitte Doel 2020 al heel lang. Op deze manier kan er efficiënter gewerkt worden met de beschikbare ruimte. Hoe dat concreet zal verlopen, is nog niet uitgewerkt. Denis Malcorps: “Het enige onmiddellijke resultaat is dat er nu op internationale beurzen één standje staat, in plaats van twee.”

1) Herbeluister het interview:

2) Voor de volledige voorgeschiedenis: lees & herbeluister de special over Doel van acht jaar geleden.

0 Comments on “Haven en polderbewoners: een Verbond voor de Toekomst”

Leave a Comment