Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

DPG Media: Recordwinsten en Subsidies

Share

Foto CreativeCommons

DPG-media, bestuurd door oligarch Christian Van Thillo, boert goed. De afgelopen tien jaar werd 300 miljoen aan dividenden uitgekeerd en de trend is stijgend, dit jaar alleen al 80 miljoen .

DPG-media, de voormalige Persgroep, bezit Het Laatste Nieuws, VTM, De Morgen, Humo, Dag Allemaal en ook een aantal kranten in Nederland, waar inmiddels meer omzet gegenereerd wordt dan in België. DPG is bekend als ‘het bedrijf van Christiaen Van Thillo’, maar volgens Tom Cochez van Apache.be weet niemand wie achter de DPG -facade zit.

Tom Cochez: “De aandeelhouder van DPG-Media is ‘Epifin’ en daarboven staat een vehikel dat onder Nederlands recht is opgezet voor fiscale optimalisatie en om de identiteit van de aandeelhouders af te schermen.”

De bestuurders van deze ‘Stichting Administratiekantoor’ zijn gekend. Het is niet duidelijk of het over aandeelhouders, echte bestuurders of stromannen gaat. Tom Cochez: “We zien enkele bekende namen zoals Ludwig Criel van Euronav, vroeger ook Eric Verbeeck , destijds de grote speler van het Antwerps vastgoed.”

Ondertussen blijft DPG genieten van financiële en beleidssteun. Cochez: “Federaal verloopt de steun vooral via de krantendistributie: kranten en tijdschriften worden bijna gratis bedeeld. Verder zijn kranten vrijgesteld van BTW-heffing.  De financiële hendels van het mediabeleid zitten dus vooral op nationaal niveau. Toch slagen  DPG en Mediahuis (Standaard/Nieuwsblad/GvA) erin om ook het grootste aandeel binnen te halen van wat op Vlaams niveau verdeeld wordt. Zo werden een aantal miljoenen toebedeeld aan DPG voor een ‘ecologische drukkerij’ die ondertussen gesloten is. Voor zover ik weet is dat geld nooit teruggestort.”

“Belangijker is ‘Vlaamse Veerkracht‘, een subsidiesysteem voor bedrijven in moeilijkheden ‘voor de transitie naar een duurzame en digitale economie’,  gefinancierd door de Europese Unie. Eén van de financieringsenveloppes van Vlaamse Verkracht gaat naar Media.

“De mediabedrijven hebben goed geboerd tijdens corona, en toch zie je dat de subsidiëringen op maat van DPG en Mediahuis geschreven zijn. In dit geval gaat het bijvoorbeeld over steun om DPG traceringstechnologiën te laten ontwikkelen die alle handelingen van de gebruikers opvolgen, zoals de Amerikaanse internetgiganten doen.”

0 Comments on “DPG Media: Recordwinsten en Subsidies”

Leave a Comment