Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Fornuisgate: Apache krijgt gelijk

Share

foto: Tunnelplaats (RC)

Erik Van der Paal,  de voormalige projectontwikkelaar die probeerde nieuwssite Apache.be het zwijgen op te leggen, moet Apache een boete betalen. 

In 2017 ging het bijna voltallige Antwerps schepencollege in sterrenrestaurant Het Fornuis de verjaardag vieren van   projectontwikkelaar Erik Van der Paal. Net daarvoor had Van der Paal enkele grote projecten vergund gekregen van hetzelfde stadsbestuur. Apache vatte de ontvangst op beeld.

De duidelijke schijn van belangenvermenging straalde af op de betrokken politici en in het bijzonder op Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en jeugdvriend van Van der Paal.  Toch waren het niet de N-VA-politici die in de tegenaanval gingen, maar eerder randfiguren, en in het bijzonder Van der Paal zelf. Hij klaagde Apache aan wegens ‘Schending van de privacy’.

“Uiteindelijke hebben we een tegen-claim ingediend” zegt Tom Cochez van Apache. “Dit was al het derde proces tegen ons. De eerste twee zaken had Van der Paal al verloren. Hij eiste toen honderdduizenden euro’s van Apache. De derde zaak, die nu uitgesproken is, was een strafklacht wegens schending van de privacy en belaging. Het was voor ons duidelijk dat het enkel de bedoeling was om ons het zwijgen op te leggen.”

“Naast Van der Paal diende ook Joeri Dillen, voormalig kabinetchef van Bart De Wever, klacht in tegen Apache.”

Toen de belangenvermenging aan het licht kwam, diende oppositiepartij Groen klacht in bij het Integriteitsbureau, dat de klacht verwierp. Tom Cochez: “Bart De Wever stelde het voor als een vrijspraak. De waarheid was dat het Integriteitsbureau oordeelde dat er niet kan gesproken worden van schending van deontologische criteria omdat er geen criteria waren vastgelegd.”

“Ondertussen is er wel een deontologische code opgesteld die door de meerderheid, inclusief de burgemeester, is goedgekeurd. Wat destijds aan het Fornuis gebeurd is, gaat duidelijk in tegen de regels die nu vastgelegd zijn. Daarmee bekent De Wever dus impliciet schuld.”

Van der Paal werd in juni  veroordeeld tot een boete maar zet de strijd tegen Apache voor en tekent beroep aan in cassatie.

0 Comments on “Fornuisgate: Apache krijgt gelijk”

Leave a Comment