Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

NAVO top-madrid: Europa hangt kar achter confrontatiepolitiek

Share

bron: www.nato.int

Op de tweejaarlijkse NAVO-top in Madrid, eind juni, werd  een  Nieuw Strategisch Concept goedgekeurd. China en Rusland worden expliciet rivalen genoemd, en de NAVO herbevestigt de focus op atoomwapens.

Ludo De Brabander (Vrede vzw): “De NAVO zegt dat ze ontwapening bepleit maar de NAVO-lidstaten hebben de militaire budgetten nog nooit zo verhoogd als nu. Het ICAN rapport toon ook aan dat de VSA veruit de grootste investeerders zijn in kernwapens. Het argument is dan dat de NAVO voor democratie en internationale orde zou staan, in tegenstelling tot China en Rusland. Toch is bijvoorbeeld NAVO-lidstaat Turkije een autoritaire staat die het internationaal recht niet respecteert, evenmin als de VSA trouwens.”

“België heeft ondertussen al beslist om 20 miljard uit te geven aan militair materieel. Opvallend is dat het niet alleen gaat om verdedigingsmaterieel, maar ook om interventiewapens. Er is inderdaad een verwaarlozing geweest van defensie, maar die is deels het gevolg van de keuze voor bijvoorbeeld dure gevechtsvliegtuigen.”

“De NAVO is al een tijd bezig met globalisering. Dat gaat over de uitbreiding met lidstaten, de uitbreiding van gebied van interventie (met invallen in Libië en Afghanistan, nvdr) en een focus op Azië. De VSA zijn al heel lang aanwezig in de stille oceaan en gaan nu via de NAVO allianties aan met een aantal landen in Azië.”

“De VSA voeren een confrontatiepolitiek in Europa, ten koste van de relaties van Europa met Rusland en China. De politiek van de VSA blijft nog altijd zoals Lord Ismay het destijds formuleerdeto keep the Soviet Union out, the Americans in, and the Germans down‘, en dat is nefast. Europa heeft in verband met Oekraïne enkel een bijrol gespeeld. Frankrijk was eerder dit jaar voorzitter van de EU en had grote plannen rond een Strategisch Kompas voor de EU. Paradoxaal genoeg zien we dat het omgekeerde gebeurd is. Dat is een stuk van de interne verdeeldheid binnen de EU die door de VS bespeeld wordt. Het is zeer moeilijk geworden in de EU om nog een eigen, afwijkend standpunt in te nemen.”

De NAVO besliste ook om de Rapid Reaction Force uit te breiden van 40 duizend naar 300 militairen, om zo overal ter wereld te kunnen ingrijpen .

0 Comments on “NAVO top-madrid: Europa hangt kar achter confrontatiepolitiek”

Leave a Comment