Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Kleiputten bijna gered

Share

We belden met Frank Van Houtte van de actiegroep Red Onze Kleiputten, die door opzoekwerk rond de geplande werken in dit natuurgebied de hele PFOS/PFAS-zaak aan het rollen bracht. Kort: het ‘masterplan sanering Kleiputten Terhagen’ voorzag in de ontbossing van 55 ha natuurgebied, waarna daar 4,5 miljoen kubieke meter Oosterweelgrond gedumpt zou worden. Volgens de actiegroep was enkel de sanering van 4,5 ha asbeststort (al heel lang) noodzakelijk en kon de rest van het gebied, met unieke flora en fauna, bewaard blijven.

Nadat vorig jaar in november-december bij een openbaar onderzoek voor een omgevingsvergunning voor het masterplan bezwaarschriften en een petitie blijkbaar niet zwaar genoeg doorwogen, gaf minister Zuhal Demir in mei groen licht. Er werd beroep aangetekend door Red Onze Kleiputten, de Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek en de plaatselijke visclub De Lustige Vissers. Eind september volgde de eerste zitting. Vorige week viel het verdict: het beroep werd aanvaard. Er volgt nog een tweede zitting in het voorjaar, en het lijkt er sterk op dat deze uitspraak dan bekrachtigd zal worden.

Lees & herbeluister voor uitgebreide achtergrond ook ons interview van juli 2021.

0 Comments on “Kleiputten bijna gered”

Leave a Comment