Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Iran: “Solidariteit met en onder burgerbewegingen, geen steun van extreem rechts aub”

Share

Bron: FB pagina Fariba Amirkhisi

We bellen Fariba Amirkhisi, een Iraanse activiste voor vrouwenrechten van de ‘Woman Life Freedom’ beweging.

Fariba Amirkhisi: “Na drie maanden opstand is de repressie nog erger en bloediger geworden. De mensen komen minder op straat dan een maand geleden, maar her en der zijn er stakingen en demonstraties. Voor de gevangenissen bijvoorbeeld, ter ondersteuning van de 1.500 mensen die opgepakt werden en ervan beschuldigd worden om ‘oorlog te voeren tegen god’. Ook de zaak van Olivier Vandecasteele, veroordeeld tot 40 jaar gevangenis en 74 zweepslagen, toont aan wat er gebeurt. “

“Er zijn twee provincies waar straatprotesten voor vrijheid en vrouwenrechten aanhouden: Koerdistan en Baloetsjistan, respectievelijk in het westen en het oosten van het land. Er zijn ook nog protesten in Teheran maar dan op kleinere schaal, ‘s avonds, en niet op straat. Mensen protesteren vanuit hun vensters thuis, tegen het regime, tegen Khamenei. Ook op de universiteiten zijn er nog protesten, en er zijn ook nog kleine arbeidersstakingen. “

En nu?
“De zaken veranderen in Iran, vooral bij de bevolking. Ze willen niet meer horen van hervormingen maar willen dat er komaf gemaakt wordt met het islamitisch regime. Voor de eerste keer in Iran en in het Midden Oosten zijn het de vrouwen die het voortouw nemen.  Het regime waarvan  het onderdrukken van de vrouwen een fundament is, heeft haar legitimiteit verloren. “

“De zaak kan verschillende kanten uitgaan. Er is een rechtse oppositie van monarchisten die proberen met de steun van het westen het regime omver te werpen.  Ik denk dat de mensen die de revolutie nu voeren meer kans maken (om het te halen). Ze hebben echter geen partij en dat is een zwakte. Tijdens de dictatuur van de Shaj waren politieke partijen niet toegelaten en daarna is dat zo gebleven. Het voordeel daarvan is dat het regime niet weet wie de leiders zijn van de beweging, maar het is dus ook wel een nadeel als er geen leiders zijn. We proberen steun te geven aan de revolutionaire groepen in Iran zodat ze zich kunnen organiseren. Dat is wat de meeste kans heeft om tot fundamentele veranderingen te komen.”

“Met ‘revolutionaire groepen’ bedoel ik de vrouwenbewegingen, de minderheidsgroepen in Baloetsjistan en Koerdistan, LGBTQ-mensen en ook arbeiders. Die groepen werken niet direct samen met elkaar maar ze organiseren soms wel samen bepaalde manifestaties.”

Buitenland
“We willen geen steun van buitenlandse staten en politieke partijen en vinden ook dat sancties en militaire interventies geen goede keuzes zijn. We vragen solidariteit van de internationale progressieve organisaties. Het protest tegen de hoofddoekplicht is onze zaak en we gaan extreem rechts onze slogans niet laten gebruiken tegen alle moslims. In België probeert N-VA de monarchistische oppositie in Iran te steunen. Maar die zijn tegen de rechten van vrouwen en minderheden. Hun slogan is “Make Iran great again”. Als we het over N-VA hebben spreken we vooral over Darya Safari en Theo Francken, die meegedaan hebben aan (royalistische) betogingen. Neen, extreem rechts in Europa vertegenwoordigt ons niet.”

0 Comments on “Iran: “Solidariteit met en onder burgerbewegingen, geen steun van extreem rechts aub””

Leave a Comment