Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Pandemisten bezetten Vredeshuis in Gent

Share

In de jaren tachtig bezette een actiegroep een deel van het Caermersklooster in Gent, omdat de stad van plan was dat te verkopen.De actiegroep noemde zich ‘de Pandenisten’, omdat ze ‘het pand’ bezetten, en met een knipoog naar de Sandenisten. Dankzij hun actie kreeg het gebouw een maatschappelijk nuttige bestemming: er kwamen sociale woningen.

Zo’n veertig jaar later was de stad weer van plan om het gebouw van de hand te doen ‘omdat het te duur was om het te renoveren’ – een gevolg van systematische verwaarlozing. Het werd herkraakt, deze keer door de Pandemisten, die met die ene letter verschil willen aangeven dat ze zich niet zomaar laten uitroeien. Intussen is er een akkoord bereikt, en wordt het kloostergebouw gebruikt door een aantal vzw’.

De krakers trokken ongeveer meteen door naar een volgend gebouw: het Vredeshuis. Ook dit gebouw wil de stad verkopen aan een projectontwikkelaar. Vrijdagavond was er een receptie waarop de buurt uitgenodigd was.

We spraken met Pandemist Lotte.

0 Comments on “Pandemisten bezetten Vredeshuis in Gent”

Leave a Comment