Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De petjes van de stadsbouwmeester: stad en provincie keuren bouwvergunningen goed

Share

Ghelamco-arena, Gent, foto: Paul Hermans, GFDL  

Apache wijst op  belangenvermenging van  stadsbouwmeester Christian Rapp in het kader van een Antwerps  vastgoeddossier. 

Achter het centraal station staat een nieuw vastgoedproject in de planning op de ‘Copernicus’-site. Ook dit project is niet onbesproken, nadat het stadsbestuur opnieuw de bouwvoorschriften heeft versoepeld om de projectontwikkelaar, deze keer Ghelamco, tegemoet te komen.   Stadsbouwmeester Christian Rapp gaat een coördinerende rol spelen tussen de stad en Ghelamco. De afgelopen week meldde Apache dat de stadsbouwmeester via zijn architectenbureau Rapp+Rapp ook bij Ghelamco op de loonlijst staat.

We eindigen met een ander onderzoek van Tom Cochez, waaruit blijkt dat Antwerpse vastgoedprojecten bijna nooit afgekeurd worden. Tegen een weigering van een bouwvergunning kan beroep aangetekend worden bij de provincie. De deputatie (het politiek bestuur van de provincie), onder leiding van Luc Lemmens (N-VA), kan de weigering bevestigen of toch een goedkeuring geven. Tom Cochez: “De provincie Antwerpen blijkt op zeer bizarre wijze uit de band te springen en er wordt heel coulant omgesprongen met bouwaanvragen: heel vaak zal de provincie toch vergunnen wat de stad weigerde. Beroep tegen  door de stad wel vergunde aanvragen, vooral door omwonenden, wordt door de provincie Antwerpen veel vaker dan elders afgewezen. Het eindresultaat is dat bouwaanvragen uiteindelijk  heel vaak  goedgekeurd worden, meer dan elders in Vlaanderen.”

“Het verwerpen van bezwaren is niet het gevolg van het feit dat er in de stad Antwerpen sneller bezwaar zou aangetekend worden tegen bouwvergunningen, want dat gebeurt in Gent meer frequent. ”

“Er circuleren verhalen, die echter niet bevestigd zijn, dat er een akkoord zou bestaan tussen stad en provincie waarbij de stad eerst de aanvraag weigert waarna de provincie die beslissing terugdraait.”

0 Comments on “De petjes van de stadsbouwmeester: stad en provincie keuren bouwvergunningen goed”

Leave a Comment