Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Macron op décivilisation- tour

Share

Boekomslag Renaud Camus

Emmanuel Macron trekt ten strijde tegen de ‘décivilisation’, de ont-beschaving of de ontaarding. Voor Freddy De Pauw, actief bij Uitpers en woonachtig in Frankrijk, is het een poging van de Franse president om extreemrechts op eigen terrein te verslaan die gedoemd is om te falen.

Freddy De Pauw:De aankondiging van Macron om ten strijde te trekken tegen de ‘Décivilisation’ kwam na drie gevallen van zwaar publiek geweld: drie politiemannen werden in Roubaix doodgereden door een man onder invloed , een verpleegster werd vermoord door een zwakzinnige en in Marseille viel opnieuw een dode door bendegeweld. “

“Décivilisation is een gevaarlijke term, gelanceerd in 2011 door Renaud Camus een (voormalige sociaal democraat verveld tot) extreem rechtse activist die eerder al de ‘omvolkingstheorie‘ lanceerde.”

De campagne van Macron komt nadat zijn populariteit tot een dieptepunt was gezakt door de verdere inkrimping van het publiek pensioen.

Freddy De Pauw: “Macron had aangekondigd dat hij zich zou richten op een aanpak van het klimaat. Nadat het klimaatbeleidsrapport van economist Jean Pisani-Ferry bevestigde dat aan een klimaatbeleid een grote factuur gekoppeld is die ook door de rijken moet betaald worden, besliste de president om van tactiek te veranderen en zich te richten op ‘veiligheid’. Herinner u dat Macron de rijkentax destijds afgeschaft heeft, en ook voor zijn minister van economie en financiën zijn hogere belastingen (voor de meest begoeden) taboe. Macron richt zich op ‘veiligheid’ maar het geweld in Frankrijk komt vooral van  extreemrechts en de politie. Zo werd de woning van een (rechtse) burgemeester in brand gestoken nadat hij de opening van een asielcentrum in het dorp had aangekondigd. Milieumilitanten, centra voor homorechten en homobars worden regelmatig aangevallen. Het extreemrechts Rassamblement National (voormalig  Front National) distantieert zich van dat geweld. De daders zijn ‘l’ultra droite’, bijvoorbeeld groepen die voorkomen uit studentenorganisaties zoals de GUD.”

Ondertussen lijkt het verzet tegen de pensioenwet ten einde te lopen. 

FDP: “Inderdaad, er valt niet veel actie meer te verwachten . Die wet was  te stoppen met grote stakingen, niet met optochten alleen. De actiebereidheid was echter onvoldoende. Het resultaat is extra stemmen voor extreemrechts bij de volgende verkiezingen.”

“Marine Le Pen gedraagt zich nu als degene die zich verzet heeft tegen de pensioenwet, alhoewel ze nooit op straat gekomen is en zich nooit iets van het protest aangetrokken  heeft. Nu roept ze op tot orde …”

0 Comments on “Macron op décivilisation- tour”

Leave a Comment