Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Tsjechië update

Share

Foto: Fred Stroobants

Fred Stroobants in Praag stelt ons beeld bij over het Oost-Europees land: “Er is in het westen een heel  éénzijdige  en negatieve framing van de voormalige oostbloklanden. Er zijn  heel grote verschillen en ook binnen de landen is er nuance: Polen heeft een zeer katholiek-conservatieve regering maar het land is tot op het bot verdeeld. Warschau is een heel progressief liberale stad, net zoals Boedapest (Hongarije)  trouwens.”

“Tsjechië is samen met Zweden het meest seculier land van Europa. LGBT-rechten staan hier niet ter discussie: 75% van de bevolking is voorstander van het homohuwelijk. Dat ‘het huwelijk voor iedereen’  zoals het hier genoemd wordt  nu besproken in het  parlement, bijna klaar ter stemming. In Frankrijk en Italië is het homohuwelijk nog altijd niet erkend.”

“Vorige week was er de Praagse pride: Gans de week was er een pride-eiland en op zaterdag een optocht zoals in Antwerpen, helemaal door het centrum van de stad. 60.000 mensen daagden op, er liepen militairen mee en er hingen regenboogvlaggen  aan de ministeries van defensie en binnenlandse zaken. “

 

“Op 1 januari was het 30 jaar geleden dat  Tsjechoslowakije opgesplitst werd. Bohemen en Moravië (Tsjechië) waren al voor de eerste wereldoorlog sterk geindustrialiseerd, zoals Wallonië in België. Tot 1962 was Tsjechoslowakije even rijk als Oostenrijk, daarna storte de zaak in. Tsjechië  was conservatief in de Soviettijd, ondanks de seculariteit en de sterke industrialisering.”

“Bij de veertigers is er een soort nostalgie naar Tsjechoslowakije. Wat  opmerkelijk is, is dat er geen enkel bewijs is dat de splitsing van Tsjechoslowakije economisch enig verschil gemaakt heeft. Een extrapolatie naar België zou interessant zijn. Ook daar gaat het over emotie, voelt de ene kant zich betutteld, wordt gezegd dat het land en artificiële (Tsjechische) constructie is, is er een groep (de Tsjechen) die zegt dat de andere (de Slowaken) hun onafhankelijkheid mogen hebben zolang ze geen verzekeringspolis vragen. Er zou destijds een referendum komen maar men geraakte het niet akkoord over de vraagstelling. Dat is inerdaad belangrijk want de vraag bepaalt het antwoord. De split is uiteindelijk bezegeld bij een pint bier tussen de twee deelpremiers.
Voor veel Tsjechen is de opspliting een accident de parcours.”

Er staan twee belangrijke verkiezingen voor de deur in Oost Europa: In september in Slowakije en in oktober in Polen.

0 Comments on “Tsjechië update”

Leave a Comment