Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De natuurgebieden van de families Van Thillo en Cogels

Share

Kalmthouse Heide (wikipedia) 

Nieuwssite Apache kwam erop uit dat  de grootvader van media-oligarch Christian Van Thillo in 1970 vierhonderd hectare van de Kalmthoutse Heide in Nederland en België opkocht.

De geprivatiseerde natuurgebieden zijn niet, of slechts beperkt, toegankelijk voor de bevolking. Bovendien is het niet alleen de weerstand van de landbouwsector maar ook die van de  grootgrondbezitters die ervoor zorgt dat politici natuurgebieden niet beter willen beschermen. Zo heeft de Kalmthoutse burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) niet weten van een Nationaal Park het over een ‘gebrek aan draagvlak’, na protest van landbouw én van landeigenaar Jean-Benoit Cogels, die net zijn bezorgdheid voor de natuur als argument aanhaalt tegen een nationaal park.

Steven Vanden Bussche van Apache: “Er zijn vier types natuurgebied. De echte natuurreservaten zijn type 4, zoals beheerd door Natuurpunt of het Agentschap Natuur en Bos. In de andere types natuurgebied is meer mogelijk. De private eigenaars zijn niet geneigd om hun eigendommen naar echte natuurreservaten om te zetten.”

Clément Cogels (1818-1878), de betovergrootvader van Jean-Benoit Cogels,  was een volle kozijn van grootgrondbezitter Joannes “John” Cogels (1814-1885), bekend van de Cogels-Osylei.

Comments are closed.