Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Luc Moerkerke (Groen) over Borgerhout en Antwerpen

Share

Foto: wikipedia

We hebben Luc Moerkerke (Groen, Districtsraad Borgerhout) tegast voor een gesprek over het districts- en stedelijk beleid. We  beginnen met een overzicht  van opkomende acties en evenementen die Groen organiseert of ondersteunt. We eindigen met de overstap die Moerkerke in 2012 maakte van CD&V en met het Antwerps mobiliteitsbeleid .  

Vanaf  de 20ste minuut gaat  het over het district Borgerhout, dat bestuurd wordt door een coalitie van Groen, Vooruit en PVDA: de AROP-site (20′), de Moorkens-site (26′), het Erasmushospitaal (31′), het Borgerhouts ‘warmte/koeltenet’  (33′), de coalitie (36’20”), het Antwerps wamtenet (36’45”), het districtsbudget en wat ermee  gedaan wordt (42’20”).

Een belangrijk deel van het gesprek over Borgerhout draait uit op een gesprek over het beleid van het Antwerps stadsbestuur in Borgerhout doordat de bevoegdheden en budgetten van de districten zeer beperkt zijn .  Moerkerke vindt dat te weinig voorwaarden gesteld worden bij het uitbesteden aan projectontwikkelaars van  vastgoedprojecten  en als er voorwaarden  zijn dan zijn die niet goed,  zoals de plicht om parkeergarages aan te leggen waardoor grote woonprojecten een nefaste impact hebben op de mobiliteit en de leefbaarheid van de omgeving. De districten hebben slechts beperkte bevoegdheden.

We keren ook terug in de tijd naar 2012 met een archieffragment van een interview met Benoit Lannoo van CD&V  waarin Lannoo Moerkerke verwijt  na de gementeraadsverkiezingen van oktober 2012 uit opportunisme uit de CD&V gestapt te zijn (46’20”). Moerkerke wil niet ingaan op de motivatie van zijn overstap destijds, verwijst naar een verklaring die hij destijds opstelde en belooft ons die door te sturen; maar doet dat niet.

Met de  kritiek op Moerkerke probeerde Lannoo destijds de vraag te ontwijken over hoe CD&V sociaal beleid zou verdedigen binnen de rechtse (N-VA, VLD, CD&V) coalitie die toen juist gevormd was. CD&V pleegde in 2012 zelf woordbreuk door de samenwerking met SP-a (Vooruit) op te blazen om een coalitie met N-VA mogelijk te maken.  Opmerkelijk aangezien het CD&V kopstuk Marc Van Peel via een campagnefilmpje de boodschap gegeven had dat hij de man was die Bart De Wever (N-VA) uit het stadhuis zou houden.

We eindigen met het Antwerps mobiliteitsbeleid (57’50”). Luc Moerkerke: “Er werd destijds aan wijkcirculatieplannen gewerkt  maar de stad heeft het stuk  mobiliteitsbevoegdheid dat bij de districten zat (begin 2013) afgenomen . Het gevolg was dat de wijkcirculatieplannen afgevoerd werden. Nu blijkt opnieuw dat het absoluut nodig dat de stad samen met de districten een visie over wijkcirculatie uitwerkt. De visie van het stadsbestuur staat wel diametraal tegenover de onze. Daar wordt gezegd dat wij ‘tegen de auto’ zijn. Geen idee waar men dit haalt: Ik heb zelf een auto. Wij vinden wel dat het evenwicht tussen auto en andere gebruikers moet herbekeken worden . We hebben in Antwerpen nu ook fietsstraten maar ik merk dat men de kool en de geit wil sparen. Het mobiliteitsbeleid van het stadsbestuur gaat  over doorstroming (van auto- en vrachtverkeer). Wij vinden verkeersveiligheid veel belangrijker. Fietsstraten zijn leuk maar de regelgeving zou moeten gehandhaafd worden.” 

0 Comments on “Luc Moerkerke (Groen) over Borgerhout en Antwerpen”

Leave a Comment