Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

“Aanval Hamas vooral bedoeld om deals tussen Arabische landen en Israël te dwarsbomen”

Share

Plan: Ecrusized+ Rr016.  met OpenTopoMap data., CC BY-SA 4.0, via wikipedia curid: 138592589

We bellen Ludo De Brabander van Vrede vzw en overlopen vooral de aanloop naar het huidig conflict tussen Hamas en Israël.

Volgens De Brabander had Hamas met haar aanval op Israel vooral als doel de normalisering van de relaties van de Arabische landen met Israël tegen te houden. Deze ‘Abraham’-akkoorden werden in stelling gezet door VS-president Donald Trump in 2020, maar worden ook gesteund door Joe Biden en in Europa door rechtse en extreemrechtse organisaties en politieke partijen.

Ludo De Brabander: “Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko sloten al akkoorden en er was sprake van een deal tussen Saoedi-Arabië en Israël die over enkele weken zou getekend worden. Die akkoorden zijn een inbreuk op de solidariteit met de Palestijnen binnen de Arabische Liga. Ik denk dat het de bedoeling was van Hamas om de akkoorden te saboteren. Voorlopig met succes.”

nvdr: Met de naam ‘Al Aksa-vloed‘ voor hun aanval tegen Israël verwijst Hamas naar de Al-Aksa-moskee in Jeruzalem, de meest heilige plaats voor de islam na Mekka/Medina. Israëlische organisaties met regeringsbanden zoals de Temple Mounth Faithfull willen de moskee (gedeeltelijk) verbouwen tot en synagoge.

De Brabander: “Dat de aanval bijna exact 50 jaar na de Jom Kipoer oorlog plaats vond is mogelijk geen toeval. President Sadat (Egypte) wilde met de aanval de bezetting van de Sinai-woestijn door Israël op de politieke agenda krijgen, met succes, want enkele jaren later is er een vredesakkoord gesloten. Ik denk dat Hamas met de aanval de bezetting op de internationale agenda wilde zetten. Vanuit de VS  zal dit waarschijnlijk niet gebeuren en we moeten zien wat Europa doet.”

“Tot nu toe weigert Europa te veroordelen wat Israël doet, tot mijn grote verbazing. Nochtans werden onmiddellijk na de aanval van Hamas uitspraken gedaan die zouden leiden tot oorlogsmisdaden. Israël blokkeert Gaza nog steeds bijna volledig (De 20 vrachtwagens die na een week onderhandelen doorgelaten werden stemmen overeen met ongeveer 100 gram aan materiaal per inwoner van Gaza, nvdr), en bovendien wordt er helemaal geen brandstof doorgelaten, waardoor de stroomgeneratoren in de hospitalen zullen stilvallen. Dit zijn schendingen van het internationaal recht. Het is onbegrijpelijk voor de Palestijnen dat de Europese landen daar niet op reageren.”

Vrede neemt  deel aan de betoging op 22 oktober in Brussel die oproept tot het stopzetten van oorlogsmisdaden tegen burgers in Gaza en Israël.

0 Comments on ““Aanval Hamas vooral bedoeld om deals tussen Arabische landen en Israël te dwarsbomen””

Leave a Comment