Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Politiek kabinet Jambon richt visier op Vrede vzw

Share

foto: IDF via wikipedia

Na de start van de aanval op Gaza heeft het politiek kabinet van deelpremier Jambon Vrede vzw in het vizier genomen.  Vrede zou de regels van de democratie  en het Europees Verdrag inzake de Rechten van de mens schenden. We contacteerden de betrokkenen en  bellen opnieuw Ludo De Brabander van Vrede. Het kabinet van Jambon wil niet reageren maar gaat, nadat een onafhankelijke doorlichting de hij bestelde concludeert dat ‘er geen tekortkomingen zijn’,  verder met haar actie.   

Vanaf de start van de aanval van Israël tegen Gaza op 8 oktober 2023 wordt er bezorgdheid geuit over de oorlogsmisdaden die met de actie gepaard gaan.  Ook een half dozijn lokale vzw’s waren kritisch, in tegenstelling met de houding van de bulk van de media en politici.  Vooral GetBasic, de vzw boven De Wereld Morgen, en  Vrede vzw, die de schendingen van het internationaal recht door Israël in het kader van haar veiligheidsbeleid al heel lang opvolgen, zijn scherp.

Op 19 oktober 2023 kondigt deelpremier Jan Jambon, ook bevoegd voor cultuur, aan dat zijn kabinet laat onderzoeken of GetBasic en Vrede vzw “de principes en regels van de democratie respecteren en het  Europees Verdrag inzake de Rechten van de Mensen wel toepassen”. Vrede zou volgens Jambon zich te buiten gegaan zijn aan propagande voor Hamas. 

Ludo De Brabander: “Men stelt bijvoorbeeld dat Vrede de promotor is van de BDS campagne die een campagne van Hamas zou zijn.  Dit klopt helemaal niet want BDS is een actie van het Palestijns middenveld.”  

De administratie concludeerde na een initiële doorlichting dat er geen probleem was bij Vrede en dat er geen nood was voor een verdere inspectie.

LDB: “Voor GetBasic was er één artikel met een dubieuse houding tegenover de aanval van Hamas op 7 oktober, maar dat was een opiniestuk dat volgens de administratie behoort tot het politiek debat.”

“Na de preliminaire doorlichting van de websites van Vrede, GetBasic en ook vijf andere vzw’s (Amnesty International, Kif Kif, Climaxi, Pax Christi, Forum voor Vredesactie) werd een advocatenkantoor aangesteld om een bezoek ter plekke uit te voeren bij Vrede en GetBasic. We hebben die mensen erop gewezen dat het decreet eist dat we een kritische rol vervullen en deelnemen aan het maatschappelijk debat. De demarche (van Jambon) gaat in tegen het decreet.”   

Na het bezoek is de eindconclusie in het inspectieverslag dat de verdachtmakingen ongegrond. 

LDB: “Op vraag van Stephanie D’Hose (Open-VLD) gaf Jambon in het (Vlaams deel) parlement  toe Vrede volledig vrijgepleit werd maar dat er toch ‘op het randje van wat kan gecommuniceerd wordt’  en heeft hij het over ‘fake news’. Dat stond hij ter plaatse te verzinnen want er staat niets van die aard in het inpectieverslag.”

“Hij kondigt  aan dat we onder verscherpt toezicht komen wat betekent dat de adminstratie maandelijks een verslag over Vrede moet opstellen. Hij legt het inpsectieverslag dus naast zich neer.  Je moet ook weten dat we sowieso onderhevig zijn aan inspectie op onze werking. De afgelopen inspectie kwam daar bovenop en nu krijgen we nog eens extra een verscherp toezicht en maandelijkse verslagen. Als die negatief zijn zouden onze subidies kunnen ingehouden worden maar we hebben er alle vertrouwen in dat het nooit zover zal komen. “

“Wij concluderen dat het gaat over een idiologisch gedreven politieke motivatie. Dezelfde (N-VA) partijleden moeten zich niet verantwoorden voor hun weigering om te erkennen dat er oorlogsmisdaden gebeuren. “

Noot: Dat het niet respecteren het Europees verdrag van de rechten van de Mens (EVRM) een argument is voor een kabinet van N-VA politici om vzw’s te bestraffen straffen is opvallend aangezien de partij zelf van mening is dat het EVRM achterhaald is.  

Coalitiegenoten CD&V en Open-VLD stelden in het Vlaams Parlement dat de ‘intimidatie’ door Jambon tever gaat. 

Alle organisaties die vallen onder het decreet sociaal-cultureel werk  zijn verenigd in ‘De Federatie‘. Zij  wilden voorlopig niet reageren voor de micro omdat ze nog in gesprek zijn met het kabinet over de zaak.  Er werd wel al een open broef verstuurd waarin duidelijk gemaakt werden dat het niet aan de politiek is om zich met het werk van het sociaal-economisch middenveld te bemoeien.

Comments are closed.