Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Groen met N-VA in de volgende Brusselse regering?

Share

De poging van Transparencia, een NGO die voor openbaarheid van bestuur ijvert, om deel te nemen aan de verkiezingen in juni is mislukt. Volgens Claude Archer van Transparencia is dit het gevolg van Kafkaiaanse toestanden rond Brusselse kieswetgeving en ook door politieke machinaties van de beleidspartijen, inclusief Ecolo en Groen, om Tranparencia te blokkeren.

Claude Archer: “We wilden de deelname aan de verkiezingen gebruiken als propagandamiddel om druk uit te oefenenen om de Wet op Openbaarheid van Bestuur onder de aandacht te brengen.”

Om te kunnen opkomen met een lijst voor het Nederlandstalig kiescollege moet je ofwel de steun krijgen van een persoon die al in het parlement zit, ofwel van 500 Nederlandstalige burgers. Dat laatste lukte niet omdat heel veel Nederlandstaligen in Brussel een Franstalige identiteitskaart hebben, waardoor hun steun niet aanvaard wordt. Volgens Archer heeft geen enkele Nederlandstalige partij de nodige burgerhandtekeningen gekregen.

Transparentia kreeg ook van geen enkele andere partij parlementaire steun.

Claude Archer: “Niet van N-VA, niet van Groen, twee parijen die zeggen dat ze voor openbaarheid van bestuur zijn.” 

Volgens Archer is de verklaring dat N-VA en Groen in Brussel na de verkiezingen samen in de Brusselse regering gaan zetelen en nu dus al deals aan het maken zijn.

0 Comments on “Groen met N-VA in de volgende Brusselse regering?”

Leave a Comment