Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Arrestatie Paul Watson

Share

De 73-jarige marine activist Paul Watson was medeoprichter van Greenpeace, werd daar wegens te radicaal buitengestemd, richtte vervolgens Sea Shepherd op en werd op het moment dat de organisatie evolueerde naar minder actie en meer dialoog ook daar de deur gewezen. Om zeker te zijn dat dit niet meer zou gebeuren, noemde hij zijn volgende initiatief naar zichzelf: de Captain Paul Watson Foundation.

Op zondag 21 juli werd Paul Watson in Nuuk in Groenland gearresteerd door de Deense politie. Hij stond blijkbaar op de opsporingslijst van Interpol* en zit nu dus in Groenland gevangen. Japan heeft zo’n maand om eventueel om uitlevering te verzoeken. Het is nog maar de vraag of Denemarken daarop zal ingaan. Daarom wordt verwacht dat Japan dit verzoek niet of zo laat mogelijk zal indienen, om Paul Watson zo lang mogelijk op non actief te houden. Intussen wordt er door organisaties en naties druk uitgeoefend om hem vrij te laten of in ieder geval niet uit te leveren.

We belden hierover met Tom Strerath, die de Duitse afdeling van de organisatie leidt. Hij bevond zich op dat moment op de Faeröer-eilanden om zo nodig actie te ondernemen als daar weer een grootscheepse grienden-slachting van start zou gaan.

  • Een ‘red notice’ is een verzoek om bijstand van een lid van Interpol aan de andere leden om de verblijfplaats van een gezochte persoon te achterhalen en zo mogelijk diens bewegingsvrijheid te beperken. Het is geen arrestatiebevel en het leidt niet automatisch tot een uitlevering.

Radiospecial over Sea Shepherd van 2014

0 Comments on “Arrestatie Paul Watson”

Leave a Comment