Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Schijnproces Paul Watson

Share

Eind juli belden we al met Tom Strerath, hoofd van de Duitse afdeling van de Captain Paul Watson Foundation, opgericht om de wettelijke bescherming van zeedieren met acties af te dwingen. Paul Watson was toen net in Groenland door de Deense politie op vraag van Japan in hechtenis genomen. Japan vroeg ook om zijn uitlevering.

Op 4 september kwam hij daar opnieuw voor. De klachten gaan over een actie uit 2010. Japan beweert dat daarbij een zeeman gewond werd. Uit filmmateriaal van de Foundation blijkt duidelijk dat dat niet zo was en dat de verwonding in scene gezet werd, maar het hof weigerde dit filmmateriaal te bekijken. Twee andere klachten gaan over het toebrengen van schade en het onwettig overschrijden van grenzen, vergrijpen die normaal gezien hooguit een boete zouden opleveren. Toch besliste het hof om zijn aanhouding te verlengen. Zijn eventuele uitlevering aan Japan wordt ook nog besproken. Op 2 oktober komt hij opnieuw voor.

Met de serie ‘Whale Wars’ vestigde de Captain Paul Watson Foundation internationaal de aandacht op de illegale walvisjacht van Japan. Deze situatie lijkt een repressieve maatregel die misbruik maakt van het internationaal opsporingssysteem van Interpol, in het leven geroepen om wereldwijd zware criminelen te kunnen terugvinden en aanhouden.

We belden deze keer met Lockhart MacLean, de kaptein die aan boord was toen Paul Watson opgepakt werd en daarnaast bedrijfsleider bij stichting.

Link naar vorig interview

0 Comments on “Schijnproces Paul Watson”

Leave a Comment