Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Hoezo, geen vuiltje aan de lucht?

Share

Ongeveer een jaar geleden berichtten we hier al over de als een feniks uit haar as verrijzende ‘luchthaven van Deurne’. Via een ingenieuze constructie waarin de Franse firma Egis de luchthaven exploiteert, en de overheid met uw en mijn centen de ontwikkeling van die luchthaven voor haar rekening neemt, zou de kwijnende ‘vliegplaain’ binnen de kortste keren 350.000 à 600.000 passagiers per jaar verwerken, waar dat vroeger een kleine 120.000 waren. Bij VATUV (de Verenigde Actiegroepen Tegen Uitbreiding Vliegveld) denken ze daar het hunne van en vrezen ze dat de ambitie van Egis véél verder rijkt. Sofie Blancke, districtsraadslid van PVDA in Berchem en huisarts bij Geneeskunde Voor Het Volk, deelt die vrees en ziet die ook bewaarheid worden, door het aantal geplande parkeerplaatsen (1400) te vergelijken met de parkeergelegenheid op Zaventem (12000) voor zo’n 22 miljoen passagiers per jaar. Zo kom je aan een 2,5 miljoen passagiers per jaar. Overigens stopt de overheid voor elke passagier nu nog 25 euro toe, en was ze ook niet te benauwd om 54 miljoen euro uit te geven aan de ondertunneling van de de landingsbaan kruisende Krijgsbaan.
Dat die honderdduizenden passagiers allemaal de lucht in schieten en weer neergedonderd komen in de onmiddellijke omgeving van een dichtbevolkte woonwijk, en de jets soms òp de Diksmuidelaan lijken te gaan landen, doet bij velen in de buurt de vraag rijzen : Pàst een luchthaven eigenlijk wel in een woonwijk?
Voor Sofie Blancke is het antwoord duidelijk neen. Ze wijst op de onder druk staande leefbaarheid van de wijk en de gezondheid van haar bewoners, en is met haar partij een petitie gestart om metingen mogelijk te maken, waarbij zowel geluid, fijn- en ultrafijn stof wordt onderzocht.

Meer informatie ook op de facebookgroep van ‘Een luchthaven past niet in een woonwijk’.

ACTIE

Op zaterdag 16 april huldigt de PVDA een eigen meetstation in in Berchem. Meer info: https://www.facebook.com/events/904523803000121/

Comments are closed.