Na 12 jaar bestuur in Borgerhout wordt PVDA door Groen aan de deur gezet, onder druk van Vooruit en N-VA. Nele Van Parys is te gast voor een gesprek over de coalitiebesprekingen en het bestuursakkoord tussen Groen, N-VA en Vooruit. Van Groen was niemand beschikbaar.
Bij de districtsraadsverkiezingen van 13 oktober jongstleden stemde 67% van de kiezers voor de drie beleidspartijen van dat moment. Binnen de coalitie was er echter een verschuiving van de stemmen van Groen en Vooruit richting PVDA, dat groter werd dan Groen.
Twaalf jaar lang heeft N-VA gezegd dat het Moorkenspark er niet kon komen omdat de ruimte nodig was voor een bibliotheek en een crèche. Nu is dit blijkbaar niet langer een bezwaar. Dat toont aan hoe N-VA omgaat met kritische stemmen. Dat Groen in de chantage meegaat, is erg
Dat de coalitie niet verder ging is het gevolg van de druk die N-VA op het voorzitterschap van Vooruit zette om geen progressieve coalities op te zetten. Ook Groen is nu gezwicht, al lijkt het daar de verantwoordelijkheid eerder bij de lokale mandatarissen te liggen.
Nele Van Parys (PVDA): “Twaalf jaar geleden was de meerderheid voor het progressief bestuur nog krap. Daarna hebben we met onze coalitie telkens drie zetels gewonnen. Rechts was de grootste verliezer en heeft drie zetels verloren. Dat toont aan dat een sociaal beleid geapprecieerd werd.”
“In de huidige coalitie had Groen het overwicht (9 zetels , versus 4 voor PVDA, nvdr) terwijl we nu evenwaardige partners zijn met evenveel zetels, en dat leidde tot wat ontevredenheid bij Groen. In een coalitie met anderen wil Groen wel de grootste blijven, en dit verklaart waarschijnlijk ook mee waarom de partij van bij de aanvang van de onderhandelingen ook naar N-VA keek voor een coalitie.”
” PVDA was bereid tot compromissen, bijvoorbeeld over de burgemeesterspost. We waren zelfs de enige partij in Vlaanderen die bereid was om als grootste in een lokaal bestuur het burgemeestersambt aan een kleinere partner over te laten. We hadden verder een akkoord op tafel gelegd waar Groen zich in principe mee akkoord verklaarde. De enige inhoudelijke toevoegingen die we van Groen kregen, waren punten die uit het N-VA-programma gekopieerd waren, en verder waren er progressieve punten geschrapt.”
GESCHRAPTE PROJECTEN
Nele Van Parys (PVDA): “Tijdens de energiecrisis heeft Borgerhout energiesteun gegeven aan lokale verenigingen terwijl de stad Antwerpen bespaarde door de middelen niet te indexeren. Een ander goed voorbeeld van sociale projecten zijn de PleinPatrons, waarbij we de jongeren verantwoordelijkheid geven voor ‘hun’ plein.”
“N-VA heeft zich de afgelopen twaalf jaar voortdurend verzet tegen die sociale en verbindende projecten. Er is nog geen volledige duidelijkheid over welke projecten worden geschrapt, maar in het huidig akkoord zien we bijvoorbeeld dat er controle insluipt (camera’s, buurtinformatienetwerken) terwijl progressieve beleidsmaatregelen zoals het Welzijnsoverleg en het Vrijetijdsloket niet te vinden zijn onder de tweehonderdtwintig punten van het bestuursakkoord. Het Welzijnsoverleg brengt alle organisaties van Borgerhout met elkaar in contact. Toen we het initiatief startten, rekenden we op tien tot vijftien deelnemende organisaties. Het zijn er uiteindelijk tachtig geworden. Die zien elkaar geregeld, en er is nu een sociale kaart met een overzicht van welke organisatie waar en hoe bereikbaar is.”
RC: Je zei dat het jaarlijks districtsbudget slechts drie miljoen euro bedraagt, en dat het nieuw bestuur daarvan € 400.000 zou schrappen.
NVP: “Het onderscheid wordt gemaakt tussen werkings- en investeringsbudgetten. Wij zien sociale projecten ook als investeringen. Het nieuwe bestuursakkoord stelt dat men een strikte interpretatie wil geven aan de budgetten. Dat komt er volgens ons op neer dat er jaarlijks € 400.000 minder zal geïnvesteerd worden in sociaal beleid.”
TURNHOUTSEBAAN
Groen verwees naar een reeks projecten die het nieuwe districtsbestuur nu gaat uitvoeren: 1) het Moorkenspark, 2) het Laar ontharden, 3) de tram in de Tunrhoutsebaan ondergronds steken, en 4) meer middelen voorzien voor lokaal bestuur. Voor Nele Van Parys gaat het meestal over werken die eerder al ingepland waren.
RC: Is het niet die besparing op sociale projecten die deze projecten mogelijk maakt?
NVP: “Er is tijdens de afgelopen legislatuur wel degelijk ook geïnvesteerd geweest in ‘stenen’. De projecten van het Moorkensplein en de Turnhoutsebaan zijn door de stad en Vlaanderen gefinancierd, met de kost van de sociale projecten heeft dit dus weinig te maken. ‘De tram gaat ondergronds’ wordt nu gezegd. Wel, die tram rijdt al ondergronds! Het metrostation Drink wordt geopend, maar dat is geen nieuw plan: de opening was al ingepland tegen 2026. Het enige dat er gebeurt is de afschaffing van de bovengrondse tramlijn. In de feiten is er dus minder openbaar vervoer, want daarbij komt ook nog dat de regiobussen vanaf Berchem gaan vertrekken.”
“De voetpaden worden verbreed en er komt een apart fietspad. De auto’s komen met het overblijvend openbaar op twee rijvakken. Ook dat stond al in de planning.”
In het akkoord van het Antwerps bestuur behoudt de Turnhoutsebaan zijn functie als ‘ontsluitingsweg’ voor auto’s. Wel is het zo dat men het buitenstedelijk verkeer vanuit de E313 langs “de wegenhiërarchie van het stedelijk net” wil leiden, waarmee vermoedelijk de Leien of de Plantin en Moretuslei bedoeld wordt.
MOORKENSPARK
NVP: “Het Moorkensplein-dossier is een voorbeeld van politieke chantage. Twaalf jaar geleden lagen er plannen op tafel om een park aan te leggen op de plaats van een gebouw dat zou afgebroken worden. Toen het progressief bestuur aantrad, heeft het stadsbestuur de stekker uit het project getrokken, omdat er een (districts)bestuur aan de macht kwam dat het stadsbestuur niet lustte.”
“Twaalf jaar lang heeft N-VA gezegd dat het park er niet kon komen omdat de ruimte nodig was voor een bibliotheek en een crèche. Nu is dit blijkbaar niet langer een bezwaar. Dat toont aan hoe N-VA omgaat met kritische stemmen. Geen verrassing, want we kenden al hun omgang met het middenveld. Maar dat Groen daar in meegaat, is erg. “
“Er zouden voor het Laar extra districtsmiddelen vrijgemaakt worden, maar dit is een gevolg van het feit dat de stad meer middelen vrijmaakt voor álle districten, niet specifiek voor Borgerhout. Met een progressief bestuur had het Laar ook kunnen aangepakt worden, en het blijft nog maar de vraag of de markt er zal blijven.”
“Het progressief bestuur is er nu niet meer, maar het hart van Borgerhout blijft wel progressief. We zullen samen met de organisaties verder blijven bouwen aan dat progressief Borgerhout.”
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: Apple Podcasts | Android | RSS
0 Comments on “Borgerhout: het einde van een progressief project?”
Leave a Comment