Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

BAM-tracé met 18-vaks ringenstelsel en viaduct in Berchem?

Share

ringenstelsel (buitenlands voorbeeld)Met de aanleg van het Wapper-viaduct of de tunnel op het BAM-tracé dat aansluit ter hoogte van het sportpaleis komt er ook een uitbreiding van de Antwerpse ring. Er zal op het zuidelijk stuk een bijkomende autostrade, de zogenaamde ‘stedelijke ringweg’ (SRW), aangelegd worden naast de bestaande ring. Het is de bedoeling meer lokaal verkeer naar die SRW te leiden. Tot nu toe wilde de overheid geen plannen van het zuidelijk ringenstelsel bekendmaken omdat er nog geen zouden zijn. Recentelijk werd de Vlaamse overheid echter verplicht om de plannen van de zuidelijke ring bekend te maken (zie www.vlaanderen.be/dam). Nu blijken de plannen al in 2003 getekend te zijn, en tonen ze aan dat het over een gevoelige verbreding gaat ten opzichte van de bestaande ring.

StRaten Generaal, de actiegroep die met Forum 2020 pleit om het verkeer verder van het centrum van Antwerpen weg te trekken, leidt uit de plannen af dat ook bijna de volledige zuidelijke ring gemiddeld 18 vakken breed zal worden. Ze plakten de plannen van de Vlaamse overheid op googlemaps (copie HIER). Verder zou er een nieuw viaduct komen in Berchem van het postgebouw tot de Lode Van Berckenlaan.

We bellen  Peter Raats, districtsvoorzitter van Berchem (SP-a). Hij stelt formeel dat de ring binnen de huidige bermen blijft en dat er geen negatieve impact zal zijn op de leefbaarheid.

Manu Claeys van StRaten Generaal noemt de lokale politici die de Vlaamse regering op haar woord geloven naïef. “Een districtsraad heeft geen enkel gewicht bij de Vlaamse regering.”


“De plannen (die de regering vrijgaf, nvdr) zijn  niet meer aan de orde” stelt Peter Raats. “Dat plan met het viaduct in Berchem dateert van vóór het akkoord dat de brug in de grond stopte, en men is met nieuwe plannen bezig. Een plan dat een negatieve impact zou hebben op de leefbaarheid van de omliggende woonwijken zullen we niet laten passeren. Er mogen geen aantakkingen zijn op de lokale straten. Ik hoor dat wat nu uitgewerkt wordt van een veel beperktere orde is dan wat in 2003 werd getekend, en een veel kleinere ruimtelijke impact zou hebben. Als die plannen er zullen zijn, dan moeten ze bekeken worden.”
“In december was er een publieke zitting van de Berchemse districtsraad waarbij de stedelijke diensten toelichting hebben gegeven. Men heeft toen aangegeven dat men aan een op- en afrittencomplex aan de post denkt. Men heeft ons echter verzekerd dat men binnen de bermen van de huidige ring zal blijven. Op de plannen van 2003 verdwijnt de helft van het Rodekruisplein. In de huidige oefening is dat niet meer het geval.”

We vragen of hij liever niet liever de plannen zou zien vooraleer het te geloven. “We moeten geen discussie aangaan op basis van schetsen. Pas als er een voorontwerp is, kan erover beslist worden en dat is er nog niet.”
“Wanneer dat voorontwerp komt weet ik niet, dat is de verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering. “

Many Claeys heeft er geen vertrouwen in: “Dat spelletje maken we al jaren mee: als we naar buiten komen met nieuws (zoals de uitbreiding van de ring tot 18 vakken, nvdr) wordt er eerst ontkend, daarna wordt een stukje informatie vrijgegeven. Als daaruit dan conclusies getrokken worden, dan wordt gesteld dat we de zaak verkeerd interpreteren of dat de gegevens ondertussen al verouderd zijn.”
“Als dit verouderde plannen zijn, waarom meldt de Vlaamse regering dan twee weken geleden aan ons dat het de meest recente tekeningen zijn? De politici spreken zichzelf tegen.”
“De plannen zijn oud, maar niet verouderd. Het feit dat het Wapper-viaduct nu onder de grond zou verdwijnen zal het verkeer niet verminderen.”

“Men houdt de mensen aan het lijntje en ondertussen wordt het BAM-tracé gebetonneerd. In september neemt de regering een besluit, en mensen in Berchem zullen niet weten wat de impact van dat besluit zal zijn voor hen. Idem voor bijvoorbeeld de tuinwijk in Borgerhout.”

“We wachten al 5 jaar op een voorontwerp. Vorig jaar hebben we aan Jan Van Rensbergen van BAM plannen van de ring gevraagd. We hebben toen per brief bericht gekregen dat dat soort plannen niet bestaat en dat er allen nog maar concepten en ideeën beschikbaar waren. Op dat moment was men al 6 jaar bezig. We geloofden dat niet, maar je kunt als burger niets anders doen dan constateren. Twee weken geleden bleek dus dat die plannen al 6 jaar bestonden.”
“De politici in Berchem zijn uitermate naïef. Vorig jaar gingen we in Deurne vertellen dat er 18 rijstroken zouden komen. Toen verzekerde het districtsbestuur de burgers ook dat ze erover zou waken dat er geen negatieve effecten zouden zijn voor Deurne. Een lokaal bestuur kan daar echter niet over waken, zelfs Patrick Janssens en het Antwerps college kunnen er niet over waken. De regie van dit dossier ligt in Brussel. Een districtsraad heeft geen enkel gewicht bij de Vlaamse regering.”

“Je kan de geplande ring niet gaan verkleinen als je al het verkeer op de ring houdt. Zo simpel is het. Zolang we de plannen niet in handen hebben is al de rest gespeculeer en naïviteit. Ik bezweer de politici de mensen niet langer an het lijntje te houden met stellen dat men er nog aan bezig is en dat alles wel in orde komt.“

Verder hebben we het openbaar niveau-luik in het Antwerps masterplan. In vergelijking met voorbeelden uit het buitenland wordt er erg weinig geïnvesteerd in openbaar vervoer, vindt Manu Claeys. “Dublin investeert € 15 miljard van zijn masterplan in openbaar vervoer, en € 5 miljard in wegen. Dublin wil het aantal verplaatsingen met openbaar vervoer van 33 naar 66% brengen. Hier ambieert men een stijging van enkele percenten”.

0 Comments on “BAM-tracé met 18-vaks ringenstelsel en viaduct in Berchem?”

Leave a Comment