De uitspraak in het proces over de dood van
Sanda Dia doet nogal wat stof opwaaien. Het is niet evident om klaar te zien:
de reacties gaan alle kanten op, al zijn ze over het vonnis overwegend negatief.
En we gaan nog even door over de geldverspilling rond consultancy.
Hecht niet teveel waarde aan wat economen beweren. Het is niet mijn eerste
waarschuwing.
Het gaat niet goed met De Lijn. Al is dat niet echt verwonderlijk.
En toch is er goed nieuws over De Lijn, al blijkt zelfs dat relatief.
Bart De Wever kreeg de Pim Fortuyn-prijs. Of dat een eer is, mag betwijfeld
worden. Maar BDW toonde zich in zijn toespraak van zijn meest negatieve kant.
In de uitsmijter gaat het over de gemiste onderwerpen.
Het conflict bij Delhaize mondde uit in blokkeringsacties door het personeel en deurwaarders met dwangbevelen. Guy Tegenbosch, journalist op rust, adviseert bij Radio 1 (VRT) de vakbonden om “een voorbeeld te nemen aan het overlegmodel van de meer noordelijke landen in plaats van de verouderde pseudo-revolutionaire Franse methodes te blijven gebruiken”.
We hebben Peter Veltmans (ACOD, Financiën) in de studio voor een gesprek over Delhaize en de arbeidsverhoudingen in het algemeen.
“Dat het Nederlands polderoverleg veel groei gecreëerd heeft, valt te betwisten, en het heeft zeker de positie van de vakbonden verzwakt.”
“De nieuwe ‘zelfstandige’ uitbaters zullen niets te zeggen hebben over de bevoorradingsroute, het productaanbod enzovoort. Ze bepalen de kost van inkoop niet en evenmin de verkoopprijs van de producten. De enige hefboom die die nieuwe, relatief kleine zelfstandige heeft, zijn de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel. Alles blijft zoals het was …. behalve het statuut van het personeel. Delhaize haalt dus een truc uit om de arbeidsvoorwaarden te omzeilen.”
Volgens Guy Tegenbosch is het probleem dat patronaat en vakbonden niet meer met elkander praten. Vroeger deden ze dat wel omdat de overheid een zak geld op tafel legde waardoor een compromis kon gevonden worden. Nu is dat geld er niet meer.
Voor Peter Veltmans speelt er meer: “Om te onderhandelen moet je met twee zijn die het willen doen. De werkgevers zijn van langs om minder geneigd zijn om tot een compromis te geraken omdat ze in een sterke positie zitten. Dáárdoor komen er steeds minder akkoorden tot stand in de overlegorganen. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de loonblokkeringswet, die verhindert dat betekenisvolle akkoorden kunnen gesloten worden.”
“De zaken zouden er waarschijnlijk anders voor staan moesten de vakbonden evenveel in de media aan het woord komen als Stijn Baert”
“De stelling dat we beter ‘het noorden’ zouden volgen doet me glimlachen. In Nederland heeft men het ‘poldermodel’ Continue reading →
De Spaanse coalitieregering van Pedro Sánchez heeft goed werk verrricht, toch werden de sociaal-democratische en linkse regeringspartijen afgestraft bij de afgelopen verkiezingen. Vincent Scheltiens legt uit wat er gebeurd is.
Redactietijd nam twee deelnemers mee van de protestactie op de Groenplaats naar de studio, naar aanleiding van het vonnis in de zaak Sanda Dia. Rupina en Jos over racisme en klassenjustitie en wat daar aan te doen.
De afgelopen regeerperiode spendeerde de Vlaamse regering 1,5 miljard euro aan consultancybedrijven. Taalwetten verhinderen de logische aanpassing van plaatsnamen op verkeersborden. Logica: Engelse aanduidingen zouden daarentegen niet strijdig zijn met de taalwetten? Extreemrechts in Vlaamse en Waalse media. Op de Vlaamse omroep is er nauwelijks aandacht voor nieuws uit Wallonië. Samenwoners zijn nog altijd de dupe. Professor De Grauwe veegt de vloer aan met de houding van de banken over de rente op spaartegoeden. Kabinetten en belangenvermenging. Dragqueens onder vuur. Waarom we Conner Rousseau maar beter in de gaten houden. Een hele rits onderwerpen moesten we laten liggen.
Jean Jacques Dessalines, één van de onafhankelijkheidsstrijders van Haïti
Bij bendegeweld zijn in Haïti de afgelopen twee jaar meer dan 700 mensen gedood en meer dan 100 vrouwen verkracht, zo meldt het Réseau National de Défense des Droits Humains (RNDDH). Het ras le bol van de bevolking vertaalt zich inmiddels in lynchpartijen. Die hebben – zonder enige vorm van proces – intussen meer dan 100 vermeende bendeleden het leven gekost. We spreken met Els Hortensius van de Coordination Europe Haïti (COEH) over de situatie in het land.
In augustus hadden we Luc, Paula en Vera van AXI vzw in onze studio te gast naar aanleiding van een crowdfunding voor de aanschaf van extra riksja’s voor hun initiatief voor minder mobiele medemensen. Vandaag belden we met Luc voor een update.
Er zijn inderdaad vier extra riksja’s aangeschaft kunnen worden, wat het totale ‘wagenpark’ nu op zestien brengt. Er zijn vrijwilligers bijgekomen, het eigen atelier voor onderhoud en reparaties is ingericht, er is een nieuwe website gekomen, en AXI vzw komt ook heel regelmatig naar buiten met eigen evenementjes of door aanwezig te zijn op die van andere.
100 jaar geleden werd op een stuk grasveld in Deurne een nieuw vliegveld in gebruik genomen dat we vandaag kennen als Antwerp International Airport. De startbaan van het vliegveld werd tijdens de tweede wereldoorlog verhard door de Duitse bezetters en recent verlengd voor grotere vliegtuigen. Maar niet iedereen is blij met de luchthaven, laat staan met de uitbreiding.
VRT 1 gehackt door Sporza De uitstoot moet naar beneden. Het Vlaamse gewest ligt dwars. Het Bpost-debacle volgens Audry Hanard, voorzitter van de raad van bestuur. Duiding bij De Stemming verzwijgt cruciale zaken. Over de belastingen is er minder controverse. België schijnt het helemaal zo slecht niet te doen, getuige diverse krantenkoppen. Verwarrend? Het is maar hoe je ernaar kijkt. De partijen bestrijden elkaar, niet bekommerd om het welzijn van de bevolking. Dure consultancy-bedrijven drijven de kost voor de overheid op. CD&V heeft heel wat boter op het hoofd: WhoCares. Jo Van Deurzen valt (zogezegd) uit de lucht. Michel Sandel over ‘woke’. Luc Tuymans over ‘woke’. België tweede op rainbow-index. Maar met de acceptatie zit het niet goed: kijk maar naar de boycot van een restaurant en de commentaren op de rainbowtrein. Meerdere onderwerpen moesten weer blijven liggen. Bieke Purnelle gelooft niet in de peilingen: zij zet u met beide voeten terug op de grond.
We eindigen met een ander onderzoek van Tom Cochez, waaruit blijkt dat Antwerpse vastgoedprojecten bijna nooit afgekeurd worden. Tegen een weigering van een bouwvergunning kan beroep aangetekend worden bij de provincie. De deputatie (het politiek bestuur van de provincie), onder leiding van Luc Lemmens (N-VA), kan de weigering bevestigen of toch een goedkeuring geven. Tom Cochez: “De provincie Antwerpen blijkt op zeer bizarre wijze uit de band te springen en er wordt heel coulant omgesprongen met bouwaanvragen: Continue reading →
De afgelopen weken kwam een stroom van onthullingen naar boven rond de facturatie aan de overheid voor de door BPost bewezen diensten, Vooral de prijsafspraken gemaakt rond de gesubsidieerde krantenbedeling waren voer voor discussie.
Tom Cochez (Apache): “De 700 miljoen euro (over vier jaar) voor de krantenverdeling is een indirecte subsidie voor de uitgevers. Mogelijks werd door BPost te veel aangerekend, maar of dat zo is weten we niet, want het contract tussen BPost en de uitgevers wordt geheim gehouden.”
Alleen de inhoud van het contract tussen BPost en de mediabedrijven zou kunnen aantonen of er te veel geld gegeven is aan BPost . Maar dat contract blijft achter slot ‘om de commerciële belangen van de bedrijven niet te schaden.‘
“Nadat concurrent PPP zich teruggetrokken had, was BPost de enige die een bod deed op het overheidscontract voor de krantenbedeling. Door het gebrek aan concurrentie kon BPost dus de prijs zetten. De terugtrekking van PPP gebeurde nadat DPG en Mediahuis een klein deel van de bedeling aan PPP hadden toegekend onder voorwaarde dat PPP zich zou Continue reading →
Alwetende economen in hun
hemd gezet.
De kroning van Charles III doet de economie krimpen.
De War on Drugs is niet wat u denkt.
Het nieuws meldt dat Remco Evenepoel is gevallen. Dat wordt bevestigd door een
reporter ter plaatse.
De Stemming: ontluisterend voor de politiek.
Bpost en de andere schandalen: partijen staan elkaar naar het leven.
Digitaal statiegeld? Niet om mee te lachen. Kandidaten doen vermoeden rijzen
dat er weer vriendjespolitiek mee gemoeid is.
De Canon van Vlaanderen: om te lachen of net niet?
Niet mijn Canon.
En wat hebben we nog gemist?
Op 14 mei, de 75ste verjaardag van de Nakba, stelden Eitan Bronstein Aparicio en Eléonore Nerza Bronstein de Engelse vertaling voor van hun boek Nakba, The Struggle to Decolonize Israel. We spraken met Eitan Bronstein over zijn vormingswerk rond de Nakba in Israël, en het initiatief De-Colonizer.
Alarmerende berichten over
het klimaat.
Onze regeringen zien de urgentie ervan niet.
De farma-industrie is een lucratieve business.
Europa gaat proberen de kosten daarvan te drukken.
Seriële spermadonor.
De basisbaan en kinderen verplicht naar de crèche: Rousseau werkt zich in de
kijker.
Eén wordt VRT 1. Het gaat gepaard met tonnen gebakken lucht.
Herrie over een illegale rave-party.
De negatieve framing van de PVDA/PTB.
Georges-Louis Bouchez gaat af.
Boekencensuur.
Wijze (?) lessen van een private bankier.
Graaiflatie wakkerde de inflatie aan.
DeSantis wil Disney op de knieën.
Milieuovertredingen luchthaven Deurne
Nieuwe bouwcode in Antwerpen.
De uitsmijter is gewijd aan twee processen.
PVDA wordt in de media altijd populistisch
genoemd. Voor extreemrechts is men doorgaans liever. Meerdere voorbeelden tonen
dat aan.
We leggen Ahold-Delhaize nog maar eens over de knie.
Ruben Mooijman verdedigde kinderarbeid.
De pensioenschandalen en reacties daarop onder meer van Peter De Roover.
Stoere taal van Vincent Van Quickenborne.
En hoe zit het ondertussen met de cyberaanval op Antwerpen, en de omstreden
bouwdossiers, en de deal met Engie?
De gevaren van PFOS en het gebrek aan daadkracht van de overheid.
Leugens in de Wetstraat en elders: de affaire Schlitz.
De sportverslaggeving bij de VRT op de korrel genomen.
En de ongelijkheid in België is veel groter dan gedacht.
Groen herbront.
Enkele uitsmijters met onder meer een mogelijk nieuwe bankcrisis en het
Bpost-schandaal.