Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Democratic Party in Crisis – The private contractors of the Weinstein Case

In June 2016 wikileaks revealed that the leadership of the Democratic National Congress (DNC) had rigged the presidential election process within the Democratic Party against Bernie Sanders and in favour of Hillary Clinton.  DNC chairwomen Debby Wasserman Schultz, who played a key role in the electoral manipulation,  stepped down and was replaced by Donna Brazile.  Early November Brazile published ‘The Hack’, a book in which she confirms that the DNC conspired with the Clinton-campaign.

We talk to Derek Monroe about what happened last year prior to the elections.

“Nothing will change in US politics unless the money is taken out”

Donna Brazile/ 2016 Elections:


On 7 November the Republiccans were lost in a series of elections took that place in different US states. Derek Monroe minimises the importance of the importance of the elections. He thinks that the frustration and anger of the  people could translate into a call for a strong hand and therefore is a recipe for fascism.
7 November elections:

 

We also talk about the Harvey Weinstein sexual harassment case. One angle that has not receive much coverage is the use of private contractors by Weinstein to spy on, and  intimidate his victims and journalists. He did this through the lawfirm of David Boies in order to be able keep the contacts with the contractors hidden, some of whom are for Mossad agents.
Weinstein/ David Boies:

“It is interesting that power and state jurisdiction is migrating to corporations and people in power.”

Fietsplan Open -VLD: “Ik moet hiermee op het platteland niet afkomen”

In september  kwam Open-VLD op de proppen met een fietsplan. Een debat met Willem Frederik Schiltz van Open-VLD, Nico Volckeryck van UNIZO en fietsactivist Niel Staes.

Over fietsterroristen, De (disfunctionele) Lijn, Gent, twintigtonners in de stad, de Turnhoutsebaan en Nationalestraat, en de Luitenant van de Burgemeester.

Willem-Frederik Schiltz:”Mijn partij heeft de omslag gemaakt. En zelfs  Koen Kennis  zal tot inzicht komen. De vraag is hoe snel Antwerpen mee zal zijn met de moderne evoluties.”

Niel Staes: “Geen enkele partij en geen ankele fietsactivist wil de auto uit de stad bannen.”

Nico Volckeryck: “Fietsers worden verdrongen van de rijweg maar verdringen nu de voetgangers van het voetpad.”

Link: Fietsplan Open VLD

Het Fietsplan van Open-VLD betekent een radicale omzwaai voor Open-VLD.
Niel Staes is positief : “Hadden we dit plan in 2012 gehad dan stonden we nu al op de vijfde plaats in de Copenhagenize Index.”
Maar  hij  vraagt zich af of Open-VLD het wel wil implementeren. “De actie v Continue reading →

‘Wij Zijn Socialisten’: terug in het offensief na het failliet van de Derde Weg

Onder de titel ‘Wij Zijn Socialisten’ werd op 11 augustus  een oproep gelanceerd voor de vernieuwing en versterking van de socialistische beweging.  Aanleiding was het besef na de slechte peilingen van sp.a dat er iets moest gebeuren.  We hebben Marc Le Bruyn, Frieda Verbist en Stephen Boucquin van Wij Zijn Socialisten tegast voor een uitgebreid gesprek over het initiatief, het huidig beleid, het Antwerps kartel met Groen kartel en de PVDA.

“Het imago van ‘Samen’ als verkiezingskartel moet zo snel mogelijk vervellen tot  een rood-groene beweging waarbij zoveel mogelijk volk moet betrokken worden dat een fundamenteel ander beleid wil in Antwerpen.”

Republikeinen helpen de banken // Twitter pakt Russische media aan

Op 30 september hadden journalist/activist we Derek Monroe in de studio. Na de uitzending heeft hij aangeboden om op regelmatige basis bijdragen te doen voor Radio Centraal vanuit de VS.

Vandaag hebben we het over een initiatief van de Republiekeinen om het onmogelijk te maken om rechtzaken aan te spannen tegen woekerpraktijken van banken.  Dat gebeurt door het inlassen van ‘arbitrage’-clausules in de contracten. Dat zijn de kleine lettertjes op pagina 70 die stellen dat ingeval van klacht geen rechtzaak kan aangespannen worden. Volgens Monroe is dit ongrondwettelijk en is  het laatste woord hierover nog niet gezegd. Hij verwacht dat de zaak tot bij het Hooggerechhtshof zal geraken.

Daarnaast gaan we ook in op de weigering van Twitter om nog advertenties van RT en Sputnik te plaatsen. De reden is de vermeende inmenging door de Russische media in the verkiezingen in de VSA vorig jaar. Vorig jaar benaderde Twitter zelf nog RT voor een advertentie-contract aldus Dennis Monroe. Tot het vlakaf verbannen van RT en Sputnik durft Twitter volgens hem niet over te gaan. Dat zou teveel doen denken aan Chinese toestanden.

 

Heeft de fiets een plaats in de stad?

Simonsstraat, Lange Dijkstraat, Sint-Bernardsesteenweg, … De afgelopen weken verloren op verschillende plaatsen in de stad fietsers het leven.

We ontvangen in de studio Renaat Van Hoof van de Fietsersbond Antwerpen. Met hem bespreken we kruispunten, lichten, fietspaden, en andere gevaarlijke uitdagingen die tweewielers te vaak moeten trotseren in de stad. Ook bespreken we de rol van de overheid, die veel te vaak tekort schiet

De kans is groot dat we in de toekomst hetzelfde gesprek zullen moeten voeren, tenzij er beweging in de zaak komt. Nu vrijdag geven fietsers in de stad daarom een extra luid signaal tijdens de Critical Mass Bike Ride die om 18u start op het Theaterplein. Radio Centraal ondersteunt de CMBR met toepasselijke muziek.

Wie een overzicht wil van hoe er de laatste jaren geblunderd is inzake mobiliteit in A: http://www.blunderboek.be/

 

Derek Monroe: “Europa wordt het volgend slagveld, niet Noord-Korea”

Na 8 jaar doet journalist/activist Derek Monroe opnieuw Radio Centraal aan. Een gesprek over de kikker die gekookt wordt zonder dat hij het merkt.

In 2009 hadden we het vooral over zijn activisme in consumentenzaken. Acht jaar later is de toestand er niet op verbeterd: in de VSA zetten bedrijven van langs om meer arbitrage-clausules in de ellenlange ‘algemene voorwaarden’ die de consument met een muisklik goedkeurt. Die bepalen dat ingeval van dispuut de zaak niet via een publieke rechtszaak afgehandeld wordt, maar achter gesloten deuren door private advocaten. Dit leidt tot toestanden zoals het geval van dokter Dao die met geweld uit een vlucht van United Airlines gesleept werd.  De zaak was wereldnieuws en Dao kreeg een miljoenenvergoeding.  Maar fundamenteel is er niets veranderd: de  muisklik-contracten van tientallen pagina’s met arbitrageclausules zijn de norm geworden.
Derek Monroe: “Dit maakt van justitie en recht een loterij. Dao had geluk dat hij gefilmd werd en daardoor won hij de jackpot. Maar dit heeft niets meer te maken met gerechtigheid. De bedrijven maken een kosten-baten-analyse ”

Monroe volgt ook internationale politieke dossiers op.  Momenteel richt hij zich op de demonetisering van Zweden en de militaire opbouw die er aan de gang is. Onlangs werden er militaire manoeuvres georganiseerd, er zijn plannen om de militaire dienst opnieuw in te voeren en ook Zweden meent meer publiek geld te moeten besteden aan wapenaankopen. Continue reading →

Raad van State (bijna) van de baan. Wat nu met Oosterweel?

De collectieve klacht bij de Raad van State  tegen het Oosterweelproject is van de baan. Nadat stRaten Generaal in juni zijn verzet opgaf hebben de vier andere partijen dat afgelopen week ook gedaan. Ademloos , Joke Laukens uit Antwerpen en Steven Vervaet en Greet Bergmans uit Zwijndrecht.

“Wat de intendant zegt klopt niet: Ook mét een overkapping is het relevant hoeveel auto’s er op de ring rijden.”

Voor Joke Laukens was het cruciaal dat er effectief een Oosterweel Light komt met minder verkeer op de ring en kleinere knoopunten die de gemakklijker te overkappen zijn.

Naast de minder belastende versie van Oosterweel is het voor Wim van Hees (Ademloos) cruciaal dat er afgesproken is om in de toekomst mobiliteitsprojecten anders aan te pakken. “Voor de eerste keer wordt met de Regioraad op groot-Antwerps niveau tussen alle betrokken gemeenten samengewerkt. Ook de operatoren, de Lijn en de NMBS gaan samenwerken. Het toekomstverbond legt ook vast dat de overheid met de actiegroepen in overleg zal treden. Had de Raad van State het Oosterweelproject afgeschoten dat zou dat ook het einde van  het Toekomstverbond geweest zijn. ” Continue reading →

Bomenkap Charlottalei gaat (even) niet door

Op zaterdag 26 augustus zouden 50 kastanjelaars in de Charlottalei gekapt worden maar dat gaat voorlopig niet door. De kap werd op het allerlaatste moment tegengehouden door de buurtbewoners via een kortgeding. De zaak is echter niet van de baan want het gaat over een opschorting van 10 dagen, niet over een definitief verbod. Districtsvoorzitter Paul Cordy liet al weten niet geneigd te zijn om de plannen aan te passen.

“De stad zei dat de bomen weg moesten omdat ze oud en ziek waren en in eerste instantie geloofde ik dat.” zegt Kristien Dirkx die in de Charlottalei woont.  “Maar toen hoorden we van experts dat de meeste bomen helemaal niet ziek waren en weg moesten voor de heraanleg. Dat werd ook toegegeven door (districts) schepen Tom Van den Borne (Groen). Het is wel zo dat de boomwortels bij de graafwerken kunnen beschadigd worden waardoor de stabiliteit van de bomen niet kan gegarandeerd worden.

“Omdat we tegen het vernietigen van de bomen zijn reageert districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA) nu dat we tegen veilig verkeer zijn. Maar we hebben voorgesteld de heraanleg op een veilige manier te laten gebeuren door de ventwegen anders te gebruiken.”

“Dit gaat over veel meer dan onze straat.”

” Er zijn ook manieren om de wortels niet te beschadigen bij de heraanleg maar volgens het district kost dat teveel. De jonge bomen die in de plaats zouden komen van de oude hebben niet dezelfde luchtzuiverende capaciteit. De verwachting is dat de luchtvervuiling door auto’s in de toekomst zal afnemen, dus de eerstkomende decennia zijn cruciaal en daarom is het belangrijk dat de grote bomen blijven.”

” Gisteren is de kap dan op het allerlaatste moment tegengehouden, we hebben Continue reading →

Doel/ Tihange: Geen nieuwe scheurtjes. Of toch wel…?

Duitsland is bezorgd  en klaagt over de toestand van de Belgische nucleare reactoren Doel 3 en Tihange 2 waar scheurtjes in de reactorwand zijn gevonden.  Maar paradoxaal genoeg leveren de Duitsers wel nucleaire brandstof  voor diezelfde reactoren.

“Het gaat gewoon door”. zegt Marc Alexander van de 11 maart beweging die voor de kernuitstap ijvert.
“In 2017 hebben de Duitsers toestemming gegeven om 108 brandstofstaven te leveren voor de nucleaire reactoren in Doel vanuit Lingen “.

Ondertussen werden ook inspectieverslagen over de 2 scheurreactoren bekendgemaakt. Dat ging niet van een leiden dak want FANC, de regulator, weigerde om de rapporten bekend te maken en publiceerde ze uiteindelijk pas nadat ze daar door de Federale Beroepscommissie voor de Toegang tot Milieu-informatie toe verplicht werd.
Toen bleek dat de nieuwe metingen wel degelijk meer ‘indicaties’ aangaven. Bijna 3% extra in Doel 3 en 11% extra in Tihange 2. In twee jaar tijd. Volgens FANC gaat het niet over een echte toename maar is de verhoogde meting een gevolg van het feit dat een andere meetmethode gebruikt werd.

Gebruik verboden glyfosaat wordt nog altijd gepromoot

foto: velt.nu

Sedert juni is het gebruik  van de onkruidverdelger glyfosaat (Roundup) door particulieren  verboden in Vlaanderen, maar niet de verkoop….

Een reeks steekproeven door Velt bevestigt wat te vrezen viel: alle gecontroleerde tuincentra verkopen nog herbiciden, ook glyfosaat-houdende.

In Wallonie werd al eerder beslist om het gebruik van glyfosaat aan de particulier aan banden te leggen. Eind dit jaar komen er 3 koninklijke besluiten die voor alle gewesten, vlaanderen, brussel en wallonie, het gebruik en de verkoop moeten bij wet regelen.
Begin juni gaf Europa toestemming tot verlenging van glyfosaat voor 18 maanden. Het draagvlak krimpt, wat een goede zaak is. Naar aanleiding van het Monsanto-schandaal in april, kwam de wetgeving in Vlaanderen in versnelling.

Velt heeft een campagne lopen tegen het gebruik van pesticiden.

Fipronil: de wonderbaarlijk simpele alternatieven

Caroline Gielens van Velt overloopt de niet-giftige alternatieven voor het Fipronil luizenbestrijdingsmiddel

Inzet van de Tempelberg-troubles: niet veiligheid maar souvereiniteit

We hebben het met Amir Haberkorn van Een Andere Joodse Stem (EAJS) over de toestand op de Tempelberg in Jerusalem.

Die site ligt in Oost-Jerusalem dat sedert 1967 door Israël bezet wordt, maar in een deal met Jordanie werd afgesproken dat Jordanië jurisdictie kreeg over de site.
Amir Haberkorn: “Wat Israël doet is tegen de akkoorden die het afsloot met Jordanië dat de site beheert. Nu trekt  Israël de wetgevende macht over de Tempelberg naar zich toe door te bepalen wie toegang krijgt en wie niet, wat onaanvaardnaar is voor de moslims.”

Als verantwoording voor  de controles en gedeeltelijk blokkade van de Tempelberg  verwijst het regime van Tel Aviv naar de recente aanval tegen Israëlische soldaten op de Tempelberg door Palestijnen. Is dat dan niet relevant?
Haberkorn: “Jazeker, maar alles is relevant en het probleem zit veel dieper. Dit is het resultaat van de constante en onophoudelijke bezetting door Israël. Na 1967 is Israel gewoon verder gegaan met het uitdrijven van Palestijnen. Ik laat me niet uit over de startegieën die de Palestijnen moeten gebruiken maar het is correct om de aanval tegen de Israelische militairen zien als verzet tegen een bezettingsmacht.  De Palestijnen ondergaan dagdagelijkse vernederingen, dus dat er regelmatig aanslagen gebeuren is dan toch niet verrasend. Maar het (geweld) brengt de vredelievende oplossing wel verder in het gedrang.”

De acties van regering Netanyahu gebeuren onder invloed van de  extremistische Jewish Home/ Joods Huis  partij van de Isrealische regeringscoalitie.
Haberkorn: “Dat is een blok van religieuse fundamentalisten en nationalisten. Tot 30 jaar geleden was dat gedachtengoed een kleine stroming. ”
“We willen geen parallellen trekken met de jaren 30 want zo’n vergelijking is een soort legitimering van wat toen gebeurd is. ”
“De rechts-nationalistische, pre-fascistische, familie bestaat overal. Kijk maar naar Indië. Premier Modi is zeer rechts nationalistisch en voert een verschrikkelijk beleid tegenover de moslims en een neo-liberale politiek. Er is een nieuwe blokvorming wereldwijd aan de gang. Het Vlaams Belang is een zeer racistische organisatie en vormt toch een blok met het Israëlisch regime; ook de N-VA sympathiseert absoluut.”

Amir Haberkorn: “Ook binnen de Joodse gemeenschap is er een polarisering . Mmaar er is  een grote kritische groep die zich niet durft te uiten. We zijn zelf verrast van de sympathie die we krijgen in de Joodse gemeenschap. Anderzijds heb je dus inderdaad Joods Actueel (het blad van het entourage van Michaël Freilich, nvdr)   dat de spreekbuis is van de Israëlisch ambassade in Antwerpen.”
“We hebben contacten met buitenlandse kritische Joodse organisaties zoals Jewish Voice for Peace in de VSA en andere organisaties in Europa. We zijn bezig met het creëren van een eenheid binnen die organisaties om als één Joodse stem te kunnen naar voren treden om te laten horen dat er geen eenheidsdenken heerst ter ondersteuning van Israël.”

We beginnen het gesprek met de vraag wat de betekenis is van de Tempelberg…

Links:
– Gesprek met en over anti-zionistische Joden van Neturei Karta (2006)
– Gesprek met Sydney Levy, van Jewish Voice for Peace (2014)
Yehuda Shaul van Breaking the Silence (2014)

Financiering van de overkapping: graag een plan

Op 15 juni werden in de parlementaire commissievergadering  Mobiliteit en Openbare Werken vragen gesteld over de financiering van de overkapping van de Antwerpse ring. Niet alleen door de oppositie maar ook door ondervoorzitter Dirk de Kort van CD&V.

Momenteel is 1,25 miljard € beloofd voor de overkapping. 250 miljoen door Antwerpen en 1 miljard door de Vlaamse regering. Maar er  is geen robuust plan om dat miljard ook te voorzien: de regering zal de  overkapping financieren met de overschotten van de andere mobiliteitsprojecten .
Dirk De Kort: “Ik ben gaan kijken over hoeveel het ging de vorige jaren en dat liep op tot ongeveer 60 miljoen per jaar. Gaan we er op die manier wel geraken?” Continue reading →

De kracht van symbolen: de zwartgelakte nagels van de Vlaamse leeuw

Deze week ontstond er wat tumult op een sociaal medium nadat een  politicus een Vlaamse leeuw met zwarte tong en nagels had uitgehangen, dus niet de officiële Vlaamse leeuw.
Hangt er een bruin geurtje aan de zwartgelakte leeuw? Of is de officiële leeuw die van de valse Vlamingen?
We bellen Frank Seberechts, departementshoofd Onderzoek bij het ADVN.

De officiële Vlaamse leeuw is de leeuw van heel Vlaanderen van uiterst links tot uiterst rechts, of men daar nu blij mee is of niet.

Frank Seberechts: “De officiële vlag van Vlaanderen heeft rode klauwen en een rode tong. Die is in ’73 goedgekeurd door de Raad van de Nederlandse Cultuurgemeenschap een in’85 als vlag van de Vlaamse Gemeenschap.
Maar de ‘militante’ Vlaamse beweging heeft dat nooit aanvaard en altijd de egaal zwarte leeuw gebruikt. De officiële Vlaamse leeuw werd gezien als een Belgische toegeving aan Vlaanderen en een Vlaamse toegeving aan België omdat met het rood de drie kleuren van de Belgische vlag in de officiële Vlaamse vlag zitten.”

“De officiële leeuwenvlag dateert van 1973 maar het is overdreven om het een uitvindsel te noemen want de vlag is geïnspireerd op het wapen van de graven van Vlaanderen uit de middeleeuwen. Dat was een  leeuw met Continue reading →

Verdrag Verbod op Kernwapens

Vrijdag 7 juli tekenden 122 landen een historisch verbod tegen kernwapens.  De ondertekenaars verbinden zich ertoe productie, bezit en transport van kernwapens te verbieden op hun grondgebied. We bellen met Pol D’Huyvetter die nu in Brazilië zit.

“De hypocrisie is verbazend: het non -proliferatieverdrag wordt door België aangehaald om tegen het nieuw verdrag te stemmen. Maar artikel 6 van het non-proliferatieverdrag verplicht de ondertekenaars juist om alles te doen wat ze kunnen om tot een verbod te komen. “

“Dit verdrag is belangrijk. Hier is een internationale norm neergezet. Voor de kernmogendheden wordt het een stuk moeilijker om aan hun massavernietigingswapens vast te houden.”

De kernmachten en hun sattelietstaten boycotten het overleg en de stemming.   Europese landen die geen lid zijn van de NAVO zoals Oostentijk, Zwitserland en Zweden stemden wél voor het verdrag. Ook Iran stemde voor. Het België van Michel en De Wever zit samen met de VS van Trump, het Frankrijk van Macron en Noord Korea in een Coalition of the Unwilling. De Hollandse regering werd door het parlement verplicht om deel te nemen aan het proces maar stemde in de VN tegen. Pol D’Huyvetter verwacht dat dit nog een staartje krijgt in het Hollands parlement.

Links:
Resultaat stemming 7 juli 2017
Verdragtekst
Webpagina VN