Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Democratic Party in Crisis (2) – Trump’s Tax shift

In een rappport van 33 pagina’s zoeken  Norman Solomon, Karen Bernal, Pia Gallegos and Sam McCann naar de verklaring voor de mislukking van de Democratische partij bij de verkiezing te winnen in 2016. De conclusie is dat het leiderschap zich verkeerdelijk focuste op het binnentrekken van republikeinse kiezers.  Terzelfdertijd werd de eigen democratische achterban en haar problemen verwaarloosd, vooral in de rurale gebieden.

Derek Monroe: The party didn’t stand for anything.The rhetoric was there but actual the policies on the ground where completely different. “

Gelijkenissen  met de Europese Sociaal Democraten zijn niet uit de lucht gegrepen.

De progressieven in de VSA discussiëren of het mogelijk is om tot een andere partijpolitiek te komen binnen de bestaande Democratische partij. Norman Solomon denkt dat een nieuwe partij tot mislukken gedoemd is. Derek Monroe is  sceptisch over de kans op succes van echte hervormingen binnen de bestaande partij zelf. Hij vergelijkt het systeem van de superdelegates met dat van de Politbureaus uit de Soviettijd.

Gisteren kreeg Trump dan zijn belastings ‘hervorming’ door de senaat. Het gaat vooral over een taxshift naar de bedrijven en hogere inkomens. De laagste inkomens (minder dan 30.000$) zullen hun inkomen zien dalen. De middeninkomens van Continue reading →

16 verdiepingen hoog bouwen op Zwaantjes: reactie Dirk Wiese (sp.a)

Opschudding op het Kiel en in Hoboken: op de Zwaantjes zou een sociale woontoren van 16 verdiepingen hoog komen! Een goede 12 verdiepingen hoger dan eigenlijk mag. En er is nog wel meer mis met het ontwerp, stelt ook Hobokens districtsraadslid Dirk Wiese (sp.a).

”Als de burgemeester het meent met die openbaarheid van dossiers, dan mag hij veel uitleggen over het dossier van de Zwaantjes”

Gesprek met Wiese (en Hugo Van Dienderen (Groen) zit er ook nog bij van het vorig gesprek).

v.l.n.r.: Hugo Van Dienderen (Groen) en Dirk Wiese (sp.a) Foto: Redactie Radio Centraal

 

GroenPlus: graag meer zestigplussers in de politiek

N.a.v. de Vlaamse Ouderenweek schreef Hugo Van Dienderen, voorzitter van de ouderenwerking GroenPlus, een open brief aan de partijvoorzitters van de democratische partijen. Van Dienderen vraagt aan de zes dames en heren om op die manier senioren een stem te geven in de raden en beleid te voeren die ook met hen rekening houdt.

De volledige open brief vind je hieronder.

Open brief aan de partijvoorzitters: Continue reading →

Fornuisgate: De Inhoud

We hebben Tom Cochez van nieuwssite  Apache  in de studio naar aanleiding van zijn artikelenreek over de banden van het Antwerps stadsbestuur met projectontwikkelaar Erik Van der Paal.

Van der Paal is  de spilfiguur achter Land Invest, de firma die de grote vastgoedprojecten aan het Kattendijkdok, Tunnelplaats en Slachthuissite toegekend kreeg door de stad.    Hoe  belangrijk Van der Paal in Antwerpen is werd duidelijk nadat Apache een opname publiceerde die toonde wie er allemaal afkwam op op zijn verjaardagsfeestje op 20 oktober in ‘t Fornuis.

Maar de banden gaan verder terug dan tot nu toe bekend was: Uit een recent opgedoken document blijkt dat Bart Dewever zelf al in 2011 een ‘lobby vergadering’ had met een door de PS gecontroleerd pensioenfonds dat kort daarna aktief werd op de Antwerpse vastgoedmarkt. Die instap in Antwerpen deed het Ogeo-fonds in samenwerking met Erik Van der Paal…

“Klopt het Cola Zero verhaal? We weten enkel dat hij er minstens twee uur gebleven is.”

We beginnen het gesprek met een overzicht van de aanwezigen in ‘t Fornuis op 20 oktober:
De burgemeester,  kabinetchef Philippe Beinaerts, (ex VTM, nu bestuurslid VRT), en de meerderheid van het Antwerps schepencollege gaven acte de présence, ook de CD&V schepenen. Verder ook de in opspraak gekomen PS-politici Alain Mathot en Luc Joris. Zij hebben banden met Van der Paal via  het door de Franstalige socialisten gecontroleerd pensioenfonds Ogeo. Ogeo is samen Continue reading →

7 dagen Sociale Film

De 7 dagen van de Sociale Film lopen dit jaar iets langer dan zeven dagen, van 23 november tot 2 december, met een staartje op 8 december. We hebben Patrick Van Laer van Filmhuis Klappei in de studio.

 

 

Wat Oosterweel ons leert over besluitvorming

Als een bestuurlijke slang houdt Oosterweel ons al twintig jaar in de greep, al is die intussen al zo vaak vervelt dat het oorspronkelijke concept niet meer te herkennen valt. Nu het eindelijk bijna zover is, kan de spade de grond in met goedkeuring van iedereen. Niet in het minst dankzij de doorgedreven en volgehouden burgerparticipatie.

Dat we veel kunnen leren over dit fenomeen, zo leert ons Eva Wolf. Met Hollandse nuchterheid wijdde zij er een doctoraatscriptie aan, in samenwerking met professor Wouter van Dooren (UAntwerpen). We ontvingen haar in de studio, om het boek – De waarde van Weerstand – toe te lichten met commentaar van Wim Van Hees (Ademloos).

De waarde van weerstand (Wat Oosterweel ons leert over besluitvorming), Eva WOLF en Wouter VAN DOOREN, Uitgeverij Pelckmans Pro, ISBN 978-94-6337-085-1.

Geen Europees defensiebeleid, wel subsidiemachine voor militair-industrieel complex

De Europese lidstaten willen de komende 10 jaar 40 miljard subsidies te besteden aan de ontwikkeling en aankoop van wapens.

“Voor 75% van de Vlaamse wapenexport is het eindgebruik niet gekend, ook niet door de Vlaamse regering.”

Bram Vranken, Vredesactie: “Dit is ongezien, tot vorig jaar besteedde de EU niets aan bewapening”.

Toch komt wat nu gebeurt niet helemaal uit de lucht vallen. In het kader van het Verdrag van Lissabon wordt er al sinds 2000 over defensie gesproken. “Dat resulteerde in het Europees defensieagentschap. Een lobbyist van wapenfabrikant Airbus Defense zei ooit dat het Defensieagentschap voor 95% gemodelleerd is op voorstellen die zij hebben gedaan.”

Het fonds zal niet zorgen voor een Europees defensiebeleid maar Continue reading →

België oefent haar kernwapens

Eind oktober werd getest of de in België opgeslagen kernwapens kunnen gebruikt worden. De oefening geveurde in NAVO kader door het Belgisch leger, maar ook met Oost-Europese deelnemers uit Tsjechië en Polen. De oefeningen zijn in schending met het non -proliferatieverdrag.  Pieter Teirlinck van Nobelprijswinnaar Vrede legt uit.

“De spanningen worden op de spits gedreven. Rusland is zeer misnoegd met de continue uitbreiding naar het oosten van de NAVO. De Russen provoceren maar onderschat de NAVO niet, er is veel propaganda. In het Westen werd aangekondigd dat de Russen manoeuvers zouden houden met  100.000 soldaten. Uiteindelijk bleken het er 13.000 te zijn terwijl de NAVO zelf in Zweden manoeuvers hield met 20.000 soldaten. NAVO baas Stoltenberg vraagt meer openheid aan de Russen maar terzelfdertijd probeert NAVO al zijn aktiviteiten voor de eigen bevolking geheim te houden.”

Ondertussen werd er een nieuw VN-verdrag ondertekend voor de afbouw van de kernarsenalen. België heeft actief meegewerkt aan de boycott van het verdrag door de kernmachten, inclusief Noord-Korea.

ICAN, het collectief dat ijvert voor de afbouw van kernwapens kreeg dit jaar de Nobelprijs voor de vrede. Vrede en Pax-Christi Vlaanderen zijn partners van ICAN. Minister van buitenlandse zaken Didier Reynders die de vorige jaren steevast de Nobel-laureaten via Twitter feliciteerde vergat dit jaar blijkbaar hetzelfde te doen.

 

 

Democratic Party in Crisis – Weinstein’s private contractors

In June 2016 wikileaks revealed that the leadership of the Democratic National Congress (DNC) had rigged the presidential election process within the Democratic Party against Bernie Sanders and in favour of Hillary Clinton.  DNC chairwomen Debby Wasserman Schultz, who played a key role in the electoral manipulation,  stepped down and was replaced by Donna Brazile.  Early November Brazile published ‘The Hack’, a book in which she confirms that the DNC conspired with the Clinton-campaign.

We talk to Derek Monroe about what happened last year prior to the elections.

“Nothing will change in US politics unless the money is taken out”

Donna Brazile/ 2016 Elections:


On 7 November the Republiccans lost  a series of elections took that place in different US states. Derek Monroe minimises the importance of the importance of the elections. He thinks that the frustration and anger of the  people could translate into a call for a strong hand and therefore is a recipe for fascism.
7 November elections:

 

We also talk about the Harvey Weinstein sexual harassment case. One angle that has not receive much coverage is the use of private contractors by Weinstein to spy on, and  intimidate his victims and journalists. He did this through the lawfirm of David Boies in order to be able keep the contacts with the contractors hidden, some of whom are former Mossad agents.
Weinstein/ David Boies:

“It is interesting that power and state jurisdiction is migrating to corporations and people in power.”

Fietsplan Open -VLD: “Ik moet hiermee op het platteland niet afkomen”

In september  kwam Open-VLD op de proppen met een fietsplan. Een debat met Willem Frederik Schiltz van Open-VLD, Nico Volckeryck van UNIZO en fietsactivist Niel Staes.

Over fietsterroristen, De (disfunctionele) Lijn, Gent, twintigtonners in de stad, de Turnhoutsebaan en Nationalestraat, en de Luitenant van de Burgemeester.

Willem-Frederik Schiltz:”Mijn partij heeft de omslag gemaakt. En zelfs  Koen Kennis  zal tot inzicht komen. De vraag is hoe snel Antwerpen mee zal zijn met de moderne evoluties.”

Niel Staes: “Geen enkele partij en geen ankele fietsactivist wil de auto uit de stad bannen.”

Nico Volckeryck: “Fietsers worden verdrongen van de rijweg maar verdringen nu de voetgangers van het voetpad.”

Link: Fietsplan Open VLD

Het Fietsplan van Open-VLD betekent een radicale omzwaai voor Open-VLD.
Niel Staes is positief : “Hadden we dit plan in 2012 gehad dan stonden we nu al op de vijfde plaats in de Copenhagenize Index.”
Maar  hij  vraagt zich af of Open-VLD het wel wil implementeren. “De actie v Continue reading →

‘Wij Zijn Socialisten’: terug in het offensief na het failliet van de Derde Weg

Onder de titel ‘Wij Zijn Socialisten’ werd op 11 augustus  een oproep gelanceerd voor de vernieuwing en versterking van de socialistische beweging.  Aanleiding was het besef na de slechte peilingen van sp.a dat er iets moest gebeuren.  We hebben Marc Le Bruyn, Frieda Verbist en Stephen Boucquin van Wij Zijn Socialisten tegast voor een uitgebreid gesprek over het initiatief, het huidig beleid, het Antwerps kartel met Groen kartel en de PVDA.

“Het imago van ‘Samen’ als verkiezingskartel moet zo snel mogelijk vervellen tot  een rood-groene beweging waarbij zoveel mogelijk volk moet betrokken worden dat een fundamenteel ander beleid wil in Antwerpen.”

Republikeinen helpen de banken // Twitter pakt Russische media aan

Op 30 september hadden journalist/activist we Derek Monroe in de studio. Na de uitzending heeft hij aangeboden om op regelmatige basis bijdragen te doen voor Radio Centraal vanuit de VS.

Vandaag hebben we het over een initiatief van de Republiekeinen om het onmogelijk te maken om rechtzaken aan te spannen tegen woekerpraktijken van banken.  Dat gebeurt door het inlassen van ‘arbitrage’-clausules in de contracten. Dat zijn de kleine lettertjes op pagina 70 die stellen dat ingeval van klacht geen rechtzaak kan aangespannen worden. Volgens Monroe is dit ongrondwettelijk en is  het laatste woord hierover nog niet gezegd. Hij verwacht dat de zaak tot bij het Hooggerechhtshof zal geraken.

Daarnaast gaan we ook in op de weigering van Twitter om nog advertenties van RT en Sputnik te plaatsen. De reden is de vermeende inmenging door de Russische media in the verkiezingen in de VSA vorig jaar. Vorig jaar benaderde Twitter zelf nog RT voor een advertentie-contract aldus Dennis Monroe. Tot het vlakaf verbannen van RT en Sputnik durft Twitter volgens hem niet over te gaan. Dat zou teveel doen denken aan Chinese toestanden.

 

Heeft de fiets een plaats in de stad?

Simonsstraat, Lange Dijkstraat, Sint-Bernardsesteenweg, … De afgelopen weken verloren op verschillende plaatsen in de stad fietsers het leven.

We ontvangen in de studio Renaat Van Hoof van de Fietsersbond Antwerpen. Met hem bespreken we kruispunten, lichten, fietspaden, en andere gevaarlijke uitdagingen die tweewielers te vaak moeten trotseren in de stad. Ook bespreken we de rol van de overheid, die veel te vaak tekort schiet

De kans is groot dat we in de toekomst hetzelfde gesprek zullen moeten voeren, tenzij er beweging in de zaak komt. Nu vrijdag geven fietsers in de stad daarom een extra luid signaal tijdens de Critical Mass Bike Ride die om 18u start op het Theaterplein. Radio Centraal ondersteunt de CMBR met toepasselijke muziek.

Wie een overzicht wil van hoe er de laatste jaren geblunderd is inzake mobiliteit in A: http://www.blunderboek.be/

 

Derek Monroe: “Europa wordt het volgend slagveld, niet Noord-Korea”

Na 8 jaar doet journalist/activist Derek Monroe opnieuw Radio Centraal aan. Een gesprek over de kikker die gekookt wordt zonder dat hij het merkt.

In 2009 hadden we het vooral over zijn activisme in consumentenzaken. Acht jaar later is de toestand er niet op verbeterd: in de VSA zetten bedrijven van langs om meer arbitrage-clausules in de ellenlange ‘algemene voorwaarden’ die de consument met een muisklik goedkeurt. Die bepalen dat ingeval van dispuut de zaak niet via een publieke rechtszaak afgehandeld wordt, maar achter gesloten deuren door private advocaten. Dit leidt tot toestanden zoals het geval van dokter Dao die met geweld uit een vlucht van United Airlines gesleept werd.  De zaak was wereldnieuws en Dao kreeg een miljoenenvergoeding.  Maar fundamenteel is er niets veranderd: de  muisklik-contracten van tientallen pagina’s met arbitrageclausules zijn de norm geworden.
Derek Monroe: “Dit maakt van justitie en recht een loterij. Dao had geluk dat hij gefilmd werd en daardoor won hij de jackpot. Maar dit heeft niets meer te maken met gerechtigheid. De bedrijven maken een kosten-baten-analyse ”

Monroe volgt ook internationale politieke dossiers op.  Momenteel richt hij zich op de demonetisering van Zweden en de militaire opbouw die er aan de gang is. Onlangs werden er militaire manoeuvres georganiseerd, er zijn plannen om de militaire dienst opnieuw in te voeren en ook Zweden meent meer publiek geld te moeten besteden aan wapenaankopen. Continue reading →

Raad van State (bijna) van de baan. Wat nu met Oosterweel?

De collectieve klacht bij de Raad van State  tegen het Oosterweelproject is van de baan. Nadat stRaten Generaal in juni zijn verzet opgaf hebben de vier andere partijen dat afgelopen week ook gedaan. Ademloos , Joke Laukens uit Antwerpen en Steven Vervaet en Greet Bergmans uit Zwijndrecht.

“Wat de intendant zegt klopt niet: Ook mét een overkapping is het relevant hoeveel auto’s er op de ring rijden.”

Voor Joke Laukens was het cruciaal dat er effectief een Oosterweel Light komt met minder verkeer op de ring en kleinere knoopunten die de gemakklijker te overkappen zijn.

Naast de minder belastende versie van Oosterweel is het voor Wim van Hees (Ademloos) cruciaal dat er afgesproken is om in de toekomst mobiliteitsprojecten anders aan te pakken. “Voor de eerste keer wordt met de Regioraad op groot-Antwerps niveau tussen alle betrokken gemeenten samengewerkt. Ook de operatoren, de Lijn en de NMBS gaan samenwerken. Het toekomstverbond legt ook vast dat de overheid met de actiegroepen in overleg zal treden. Had de Raad van State het Oosterweelproject afgeschoten dat zou dat ook het einde van  het Toekomstverbond geweest zijn. ” Continue reading →