Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Klimaatzaak: Vlaanderen, Brussel en Federaal moeten aan de slag

Share

We bellen Nic Balthazar, woordvoerder van Klimaatzaak. De burgerorganisatie werd afgelopen donderdag opnieuw in het gelijk gesteld in de rechtzaak die ze aanspande tegen de Belgische overheden omdat die te weinig doet om de broeikasgasemissies te reduceren. De rechter besliste dat de Vlaamse, Nationale en Brusselse overheden de broeikasgasuitstoot met 55% moeten verminderen ten opzichte van 1990. We leggen  Balthazar de respons voor die er kwam van premier De Croo (VLD) en Vlaams milieuminister De Mir (N-VA)

“Dat premier De Croo ons afdoet als ‘paniekeurs’ toont aan dat de beleidsmakers niet beseffen wat op ons afkomt.”

RC: Zowel De Croo als De Mir stellen dat de (respectievelijk nationale/federale en Vlaamse) regeringen wel voldoende stappen zetten om de klimaatdoelen te bereiken. Continue reading →

Daklozen op zoek naar een adres

Share

graffiti van een dakloze (Quebec). Foto: 0x010C via wikipedia

Iedereen die in ons verblijft moet ingeschreven zijn in het bevolkinsgregister en bij die inschrijving moet een adres of ‘referentieadres’ opgegeven worden. Daklozen kunnen een referentieadres laten  zetten bij een privaat persoon (familielid, kennis…) of bij  een OCMW maar in praktijk werkt dit niet, zegt Philippe De Craene van het Daklozen Aktie Komitee (DAK).

De meeste daklozen zitten niet op straat maar verblijven tijdelijk bij kennissen of vrienden. Een referentieadres is bedoeld om het mogelijk te maken om daklozen per post te bereiken. We merken echter dat  mensen weigerachtig zijn om daklozen hun referentieadres bij hen te laten plaastsen omdat ze vrezen voor administratieve overlast. Niet onterecht want er zijn inderdaad gevallen van deurwaarders die onterecht kosten wilden verhalen op de (niet dakloze) bewoners. Het systeem waarbij een dakloze zich bij een OCMW zou kunnen inschrijven werkt ook slecht omdat OCMW’s geneigd zijn om dat te weigeren. Vooraleer ze een referentieadres willen toekennen eisen ze van de dakloze dat die zegt waar hij/zij woont. Soms gaat het zover dat een OCMW dagen na elkaar iemand om vijf uur ‘s ochtends stuurt naar  de brug waaronder de dakloze zegt te overnachten “ Continue reading →

Het Nabije Westen – 02-12-2023

Share

Griet Vandermassen zeurt al jarenlang over gender, sekse en het verschil tussen mannen en vrouwen
Auteur Philippe Claudel vindt dat er overmatig veel aandacht wordt geschonken aan transgenders
Els van Doesburg grijpt in als het over transgenders gaat
Niet verwonderlijk als je ziet wat sommige N-VA-ers erover denken
En Rusland heeft het helemaal niet met de hele LGBTQIA-gemeenschap
Naast ‘Emsiekensie’ is er nu ook . It’s like the drop in the emmer who is totally full
Het hele tramnet in de problemen na één nacht vorst en mist en dan zwijgen we nog over de roltrappen
Een mildere Wilders? Ik dacht het niet
De krantenbedeling in het slop
Klimaatzaak wint, Demir gaat in cassatie

Peace&Justice-project

Share

Radio Centraal sprak met Peter Mertens over het Peace and Justice Project, voorheen the Corbyn project.

Het Nabije Westen – 25-11-2023

Share

Een interview met de ‘echte’ liberale Deirdre McCloskey in Zeno van De Morgen, roept alleen maar meer vragen op, die de interviewer aan zich laat voorbijgaan. Wij stellen de vragen in zijn plaats.
De absurditeit van één bepaalde reclame, al geldt die voor de meeste spots
Nog zo’n interview in dezelfde krant met Joachim Pohlmann gaat voorbij aan de essentie, maar de interviewer pikt er niet op in
De meeste gepensioneerden krijgen onterecht een verhoogde tegemoetkoming, stelt de artsenvakbond BVAS. Of zijn ze eerder bekommerd om hun eigen inkomen?
Tandartsen weigeren daarom soms zorg aan arme patiënten want zij vinden dat ze zelf hun tarieven moeten kunnen bepalen
En we kunnen uiteraard niet voorbij gaan aan de Nederlandse verkiezingen

Recht-Op

Share

Interview met Julie Degrieck, coördinator bij Recht-Op, een organisatie waar mensen in armoede het woord nemen. We hoorden van haar wat de werking precies inhoudt en wat er projectmatig momenteel op het programma staat.

Update bitcoin

Share

Medeprogrammamaker Kevin De Laet kwam uit de doeken doen hoe dit systeem nu ook alweer precies werkt, hoe het sinds de start in 2009 geëvolueerd is, en hoe de traditionele regulatoren van de overheid en de commerciële wereld op het fenomeen reage(e)r(d)en.

Wereld Aids Dag

Share

Radio Centraal sprak met Cora en Wenne van het Tropisch Instituut over World Aids Day

Het Nabije Westen – 18-11-2023

Share

Er is een stikstofakkoord
Maar is het een goed akkoord?
Wat zou er eigenlijk moeten gebeuren?
En nog maar eens over de kernuitstap die er niet komt. En de kleine modulaire centrales zijn geen oplossing wegens veel te duur
Zijn de elektrische auto’s echt zoveel beter?
Zelfs Unizo eist een structurele verbetering van het openbaar vervoer
Aan de aandacht die pers en politieke partijen eraan besteden te zien, moet niet alleen Rousseau kapot maar meteen ook de hele partij Vooruit
En met de LGBTQIA+-rechten gaat het in Italië de verkeerde weg op
Glyfosaat nog minstens voor 10 jaar op de Europese markt

Een kijk vanuit Israël

Share

We spreken met Aviva Weisgal, die in een kibbutz woont tussen Jeruzalem en Tel-Aviv (Israël), over hoe ze de dag van de grootschalige aanval van Hammas beleefde en over de tegenaanval van Israël op Gaza. 

Aviva kwam als Amerikaanse in 1974 met de socialistisch-zionistische jeugdorganisatie Hashomer Hatzair naar Israël, waar ze zich in een kibbutz vestigde. Zelf was ze op 7 oktober in het noorden van het land, op veilige afstand van de aanval, maar ze heeft wel kennissen die ontvoerd of gedood zijn. 

Iedereen verliest bij  deze oorlog. Ik ben tegen de bezetting, maar ook tegen Hammas, dat de Palestijnse bevolking in de steek laat.” Ze deelt de boodschap van Continue reading →

Het Nabije Westen – 11-11-2023

Share

Overal oorlog
Hoewel er oorlogs- en humanitair recht bestaat, wordt dit overal massaal aan de laars gelapt
‘Faecesbook’ stinks
De saga van Open VLD die jobhoppen tot een olympische niveau heeft opgetild: in 5 afleveringen
Maar laten we vooral Bart De Wever en zijn bochten niet uit het oog verliezen
En laten we vooral ook veel feesten – minstens van half oktober tot half februari… of het hele jaar
We kijken achterom naar 2018 en wat er van de beloftes is uitgekomen
– over de kernuitstap
– over het statiegeld
De Lijn en het klimaatplan worden niet vergeten, maar komen nu niet aan bod
Nog iets uit 2012: de schuld van alle rampen ligt bij de seksuele ‘perverten’, een intrigerende gedachte
Besluit: ‘Don’t believe everything you think’

Nieuwe bouwcode Antwerpen in de maak

Share

We spraken met Ilse Van Dienderen (Groen) over de nieuwe Antwerpse bouwcode. Die code wil duidelijker en eenvoudiger zijn. Volgens Groen komt de verandering de leefbaarheid in stad niet ten goede, maar maakt die het de projectontwikkelaars wel gemakkelijker.

Vanaf maandag 13/11 kunt u deze nieuwe bouwcode met bijbehorend milieueffectenrapport inzien in de stadsloketten * of alhier online. Uw bemerkingen zijn welkom:

  • via e-mail: ruimtelijkeplanning@antwerpen.be
  • via een brief die u afgeeft aan een stadsloket * – u krijgt dan een bewijs van afgifte
  • via een aangetekende brief aan het college van burgemeester & schepenen – Stadsontwikkeling / Omgeving / Ruimtelijke Planning – Grote Markt 1 – 2000

  • Niet overal: wel in Antwerpen Harmonie, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk.

Grootouders voor het Klimaat

Share

We spraken met Hugo Van Dienderen en Guido Van Damme over de oprichting, evolutie en huidige werking van Grootouders voor het Klimaat. Ze zijn onder andere betrokken bij de organisatie van de Klimaatmars op zondag 3 december, en vertonen nu maandag de nieuwe documentaire The Illusion of Abundance in Filmhuis Klappei.

N-VA in de pas van Israël

Share

Er kleeft bloed aan de handen” van veel Belgische politici”, stelde André Gantman (N-VA) op een pro-Israël evenement een week na de inval van Hamas waarbij 1400 Israëli doodgeschoten werden, het merendeel burgers.

De reactie van Gantman is in lijn met die van N-VA-partijvoorztter De Wever en andere partijleden. De uiterst rechtse vleugel van de partij bij monde van Theo Franken ging nog een stap verder en concludeerde dat de publieke westerse opinie “extreem anti Israël is door veertig jaar massamigratie”.

De realiteit is dat het vooral de opinie van N-VA zelf is die gekeerd is na 2010. Met Frank Olbrechts van Apache overlopen we de respons van de N-VA-mandatarissen en de banden van de partijleden met de Israëlische lobby. Continue reading →

Bericht uit Al-Awda hospitaal, Noord-Gaza

Share

Op woensdag 18 oktober spraken we met Ahmad Muhanna, hoofdarts van het Al Awda hospitaal in noordelijke Gaza.  

“Het evacuatie-order (van eergisteren) aan 1,2 miljoen mensen in Noord-Gaza is nonsens. Toch zijn er al veel mensen naar het zuiden vertrokken, maar daar wordt ook gebombardeerd. Onze afdeling in het kamp in Noeseirat in Centraal-Gaza krijgt dagelijks 50 à 60 gewonden binnen. Nergens is het veilig. Waarom moet ik mijn hospitaal verlaten? Hier zitten dokters, verplegers en patiënten. Ik werk hier 22 jaar en vertrek niet.” Continue reading →