Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Riksjarijden

Share

In onze studio: Luc, Paula en Vera, die vertellen over het nog jonge initiatief Riksjarijden van AXI vzw. Daarbij worden met tot nog toe 12 riksja’s door vrijwilligers minder mobiele mensen vervoerd. Het idee is dat verschillende centra – woonzorgcentra, buurthuizen … – één ‘wagenpark’ delen, zodat ze niet allemaal apart voor rollend materiaal, de stalling en het onderhoud daarvan, en een vrijwilligersploeg hoeven te zorgen.

AXI vzw heeft net een crowdfunding opgestart om nog meer riksja’s te kunnen aanschaffen. U kan hen deze maand nog elke donderdagavond treffen op het De Coninckplein, waar dan Muziek in de Wijk doorgaat.

Hoe de Antwerpse drugscriminaliteit onder controle krijgen?

Share

De middenstand van de wijk rond de Diepestraat is de intimidatie en overlast door drugdealers beu en liet haar ongenoegen blijken in de media. Het stadsbestuur wijst naar het beleid van de Europese staten, maar er worden vragen gesteld bij het door de stad gevoerd politiebeleid.

Karen Maes, gemeenteraadslid van oppositiepartij Groen, stelt dat het stadsbestuur wel degelijk iets kan doen: “Het gaat niet alleen over de Diepestraat. Het drugsgeweld is de laatste maanden ook opgelaaid in andere buurten zoals Borgerhout en Deurne.”
“De bewoners uiten hun ongenoegen in open brieven aan het stadsbestuur en de handelaars stellen dat de toestand erger wordt. Het politiekantoor in de Handelstraat is gesloten en er is niet langer een lokaal preventief politiebeleid. Er wordt enkel tussengekomen ná de feiten. Dat bevestigen de handelaars, die ook stellen dat ze nergens terecht kunnen met hun klachten omdat de politie moeilijk aanspreekbaar is.”

“De politie komt enkel tussen ná de feiten. Er is nood aan een constante aanwezigheid die luistert en preventief  werkt”

Continue reading →

Internationale dag tegen mensenhandel

Share

30 juli is in 2013 door de VN uitgeroepen tot internationale dag tegen mensenhandel. Dit jaar komt het thema uitgebreid in onze media aanbod naar aanleiding van een spectaculair concreet geval: de ontdekking dat op de werf van Borealis in onze Antwerpse haven 55 slachtoffers van mensenhandel aan het werk waren. We belden met Klaus Vanhoutte, algemeen directeur van Payoke. Wat is er bij Borealis precies gebeurd? Wat verstaat men onder mensenhandel? Hoe is de situatie in ons land?

Voor meer achtergrond bij Payoke: herbeluister de special over deze organisatie (interview 2015).

Haïti – Bendes hebben rechtstreekse banden met mensen aan de macht

Share

Meer dan een jaar geleden, op 7 juli 2021, werd de Haïtiaanse president Jovenel Moïse vermoord. Het ging al geruime tijd bergaf in Haïti, sinds de moord gaat het van kwaad naar erger. Het onderzoek op de moord op de president is inmiddels aan z’n vijfde onderzoeksrechter toe en gaat geen kant op. Sinds 7 juli 2022 stierven meer dan 300 mensen  door bendegeweld in één wijk nabij de hoofdstad Port-au-Prince. Onophoudelijk bendegeweld tussen 24 april en 6 mei in een andere wijk kostte tenminste 191 mensen het leven.

Radio Centraal spreekt met Rosy Auguste Ducéna – programmaverantwoordelijke bij het Réseau National de Défense des Droits Humains (RNDDH) in Haïti. Ze publiceerden een rapport op 13 juli, waarin toen nog “maar” sprake was van 89 doden sinds 7 juli. We proberen te achterhalen wie er baat heeft bij deze maar ook andere slachtpartijen en – meer algemeen – het bendegeweld. Tussen 2018 en vandaag waren er een twintigtal slachtpartijen in arme wijken, daarbij zijn zo’n duizend doden bij gevallen vertelt Auguste.

Continue reading →

Campagne tegen handel vanuit bezette gebieden

Share

We belden met Willem Staes, Midden-Oosten-specialist bij 11.11.11 en van daaruit betrokken bij Made in Illegality. Deze Belgische koepel ondersteunt de Europese campagne Stop Trade with Settlements, die binnen het kader van een Europees Burgerinitiatief wil aanzetten tot duidelijke Europese wetgeving om handel met illegale nederzettingen in bezette gebieden onmogelijk te maken.

Landbouw: de echte omslag – Groenboerenplan

Share

Achttien Nederlandse boerenorganisaties hebben een langetermijnvisie met tien actiepunten overhandigd aan de minister van landbouw. Het plan voorziet meer steun aan lokale productie en minder gerichtheid op industriële landbouw.

Het Boerenforum roept de sector op om eenzelfde omslag ook hier in België/Vlaanderen te ondersteunen. Wim Moyaert: “Ook in Vlaanderen moet de boer weer een eerlijke prijs krijgen voor zijn werk. Er zit nu een probleem bij  de warenhuizen en de internationale vrijhandelsakkoorden. De lokale boer moet minder stikstof uitstoten maar in de supermarkten zien we boontjes uit Kenia, aardappels uit Israël en dan nog allerlei uit China of Canada. De landbouw wordt gesubsidieerd, maar vooral de tussenschakels lopen met de winst weg, en wat er in  de winkel ligt is niet altijd kwaliteitsvol. Dus is een herziening van het subsidiesysteem nodig, gericht op de productie van kwaliteit in plaats van volume.” Continue reading →

Feesten in Doel

Share

We belden met Denis Malcorps van Doel 2020 over het geplande dance festival in de oude Doelse dorpskern in september. Alhoewel het merendeel van de bewoners en de booteigenaars van de kleine jachthaven dat festival helemaal niet zien zitten, en het ook niet strookt met het recent afgesloten Verbond voor de Toekomst dat Doel weer wil laten opbloeien, gaf het gemeentebestuur van Beveren toch toestemming. Daarmee wordt het imago van spookdorp waar lekker alles kan (zwaar feesten en dan lekker dingen afbreken, dus), waar de Doelenaars net zo graag vanaf willen, nog maar eens bevestigd. Er loopt intussen een gerechtelijke procedure om het festival te annuleren.

Op 21 augustus zijn er in Doel na een paar door corona geannuleerde edities weer de jaarlijkse Scheldewijding en Doelse Feesten.

NAVO top-madrid: Europa hangt kar achter confrontatiepolitiek

Share

bron: www.nato.int

Op de tweejaarlijkse NAVO-top in Madrid, eind juni, werd  een  Nieuw Strategisch Concept goedgekeurd. China en Rusland worden expliciet rivalen genoemd, en de NAVO herbevestigt de focus op atoomwapens.

Ludo De Brabander (Vrede vzw): “De NAVO zegt dat ze ontwapening bepleit maar de NAVO-lidstaten hebben de militaire budgetten nog nooit zo verhoogd als nu. Het ICAN rapport toon ook aan dat de VSA veruit de grootste investeerders zijn in kernwapens. Het argument is dan dat de NAVO voor democratie en internationale orde zou staan, in tegenstelling tot China en Rusland. Toch is bijvoorbeeld NAVO-lidstaat Turkije een autoritaire staat die het internationaal recht niet respecteert, evenmin als de VSA trouwens.”

“België heeft ondertussen al beslist om 20 miljard uit te geven aan militair materieel. Opvallend is dat het niet alleen gaat om verdedigingsmaterieel, maar ook om interventiewapens. Er is inderdaad een verwaarlozing geweest van defensie, maar die is deels het gevolg van de keuze voor bijvoorbeeld dure gevechtsvliegtuigen.” Continue reading →

Tientallen doden in Melilla: vluchtelingen en gas

Share

bron: youtube

Op 24 juni vielen tientallen doden toen een grote groep vluchtelingen over de grensmuur rond Melilla probeerde te klimmen. Deze tragedie heeft ook een geostrategische achtergrond.

De grensmuur scheidt de Spaanse enclave van Marokko. Beelden tonen tientallen, mees levenloze lichamen met errond zwaarbewapende politie die vooral wil verhinderen dat iemand zou ontkomen, niet om de overlevers te helpen (archief DN 9’30”).

De Marokkaanse politie kreeg kritiek voor haar aanpak. Jan Servaes (Vrede/Uitpers) wijst erop dat het ingrijpen van de Marokkaanse overheid er komt op vraag van de EU, dat een beleid voert gericht op het buiten de grenzen houden van vluchtelingen. EU-raadsvoorzitter Charles Michel sprak zijn steun uit voor de grensacties ‘van Spanje en anderen’.  Servaes klaagt het ‘externaliseringsbeleid’ van de EU aan: “Er zou wat voor te zeggen zijn moesten de internationale rechtsregels toegepast worden, maar ik heb geen weet van een land waar dit ook gebeurt.” Servaes wijst erop dat, in tegenstelling tot wat beweerd wordt, het beleid van pushbacks niet helpt om de maffieuze smokkelaarsnetwerken te breken.

Continue reading →

Crisis in Bulgarije rond Oekraïne en Noord-Macedonië

Share

Kirik Petkov, bron: Bulgarije, via wikipedia

Na drie verkiezingen kwam er in Bulgarije een pro-Europees bestuur, maar de coalitieregering van Kiril Petkov heeft een vertrouwensmotie in juni niet overleefd door onenigheid rond het EU-lidmaatschap van Noord-Macedonië. Ook de situatie in Oekraïne zorgt voor spanningen.

De val komt er nadat de partij van zanger Salvi Trifonov haar steun opzegde. Ook hier spelen nationalistische reflexen een rol, met Petkov die een pro-EU lijn volgt terwijl Trifonov de toetreding van Noord-Macedonië tot de EU niet ziet zitten.

Freddy De Pauw (Uitpers): “Voor veel Bulgaren is Noord-Macedonië eigenlijk Bulgaars, een discussie over identiteit waarvan extreemrechts profiteert. De toetreding van Noord-Macedonië en Albanië zijn aan elkaar gekoppeld, en die twee landen hebben zich de afgelopen week kwaad gemaakt.” De blokkering door Bulgarije irriteert Albanië en Noord-Macedonië, vooral omdat tezelfdertijd de EU-toetreding van Oekraïne door de procedurele molen gejaagd wordt.

De politieke spanningen reiken ook verder dan het Noord-Macedonisch EU-lidmaatschap. Er bestaat een sterke pro-Russische onderstroom in het land, en de eerste minister kreeg van het parlement dan ook geen toestemming om wapens te leveren aan Oekraïne.

Parlementsverkiezingen Frankrijk: winst voor extreem rechts

Share

Bron: Rama via wikipedia

Nupes, de nieuwe linkse coalitie in Frankrijk, scoorde sterk in de Franse parlementsverkiezingen van 12 en 17 juni. Toch ziet Freddy De Pauw van Uitpers vooral een overwinning van extreem rechts.

“Er was in de peilingen sprake van 180-190 zetels voor links. Zelf dachten ze minstens zoveel te halen als het blok rond Macron. Het is uiteindelijk veel minder geworden. De kleine linkervleugel van ‘La République en Marche’ (LRM), de beweging van Macron, is zo goed als verdwenen. LRM gaat nu samenwerken met het rechtse ‘MoDem’ van François Bayrou en ‘Horizons’ van Edouard Philippe, dat nog rechtser is. Maar het is vooral de winst van extreem rechts die opvalt, van 6 naar 89 zetels.”

“Het is zorgwekkend dat de reflex om extreem rechts te stoppen verdwenen is. In 2000 heeft links massaal op de rechtse Jacques Chirac gestemd om uiterst rechts tegen te houden, nu blijven de mensen die in de eerste ronde voor Macron gestemd hebben massaal thuis en weigeren uiterst rechts tegen te houden. Dat heeft extreem rechts veel zetels opgeleverd. Aan de andere kant blijven ook de linkse kiezers thuis en, nog zorgwekkender, stemt een deel van hen zelfs voor extreem rechts.” Continue reading →

DPG Media: Recordwinsten en Subsidies

Share

Foto CreativeCommons

DPG-media, bestuurd door oligarch Christian Van Thillo, boert goed. De afgelopen tien jaar werd 300 miljoen aan dividenden uitgekeerd en de trend is stijgend, dit jaar alleen al 80 miljoen .

DPG-media, de voormalige Persgroep, bezit Het Laatste Nieuws, VTM, De Morgen, Humo, Dag Allemaal en ook een aantal kranten in Nederland, waar inmiddels meer omzet gegenereerd wordt dan in België. DPG is bekend als ‘het bedrijf van Christiaen Van Thillo’, maar volgens Tom Cochez van Apache.be weet niemand wie achter de DPG -facade zit. Continue reading →

Fornuisgate: Apache krijgt gelijk

Share

foto: Tunnelplaats (RC)

Erik Van der Paal,  de voormalige projectontwikkelaar die probeerde nieuwssite Apache.be het zwijgen op te leggen, moet Apache een boete betalen. 

In 2017 ging het bijna voltallige Antwerps schepencollege in sterrenrestaurant Het Fornuis de verjaardag vieren van   projectontwikkelaar Erik Van der Paal. Net daarvoor had Van der Paal enkele grote projecten vergund gekregen van hetzelfde stadsbestuur. Apache vatte de ontvangst op beeld.

De duidelijke schijn van belangenvermenging straalde af op de betrokken politici en in het bijzonder op Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en jeugdvriend van Van der Paal.  Toch waren het niet de N-VA-politici die in de tegenaanval gingen, maar eerder randfiguren, en in het bijzonder Van der Paal zelf. Hij klaagde Apache aan wegens ‘Schending van de privacy’. Continue reading →

Voorwaarts!? – natuurbescherming

Share

Tweede uitzending van de herrezen Voorwaarts!? – maandelijks op de vierde zaterdag van de maand tussen drie en vier, met als onderwerp de succesverhalen uit de diverse sociale bewegingen in ons land.

We spraken met Koen Van Keer (Natuurpunt Antwerpen) over de succesverhalen van de natuurbescherming.

Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Herbeluister onder het strijken ook de vorige en de oude Voorwaarts!?en, specials over allerlei maatschappelijk actieve, lokale en internationale organisaties / bewegingen / verenigingen.

Vrijspraak – humanistisch evenement

Share

Gesprek met Nils Vandevijvere van het Huis van de Mens Antwerpen over het humanisme,  naar aanleiding van de eerste editie van het jaarlijks humanistische evenment Vrijspraak, een avond met lezingen, debat, muziek, poëzie, film en humor. Thema van dit jaar: polarisatie. Met als sprekers Johan Detraux, Dyab Abou Jahjah, Tanné Bogaerts en Hind Fraihi, en aan de artistieke kant Hind Eljadi, Nigel Williams en Unexpected Visitors.