Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vrouwen gevangen, Kinderen gebombardeerd – Saoedi Arabië

Share

Mohammad Bin Salman.

De modernisering van  Saoedi-Arabie onder kroonprins Mohammad Bin Salman heeft strikte grenzen. Amnesty International klaagde eerder deze week aan dat 12 mensenrechtenactivisten al honderd dagen vastzitten zonder aanklacht. Berichten in de staatsmedia  hebben het over het in gevaar brengen van de staatsveiligheid.

Vijf politieke gevangenen die al langer vastzitten riskeren ondertussen de doodstraf, waaronder een vrouw, de shiïtische  Israa Al Ghomgham. Lore Van Welden van Amnesty International: “De repressie wordt ingezet tegen religieuze minderheden. De kroonprins presenteert zichzelf als een hervormer en heeft  een PR bureau opdracht gegeven om een enorme campagne te voeren die alles positief moet voorstellen en verdoezelt wat in het land gebeurt. Maar de repressie toegenomen sinds hij aan de macht gekomen. Het recht voor vrouwen  om met de auto te rijden is slechts een kleine stap. Het voogdijsysteem bestaat nog altijd, vrouwen tellen maar half zo zwaar in rechtzaken en hebben bijna geen rechten als het gaat over echtscheidingen.”

Amnesty International roept ook via een petitie Saoedie-Arabië op om drie gevangen vrouwen vrij te laten. Teken HIER.

“Het is pijnlijk om te zien hoe weinig reactie er komt op die arrestaties, ook van de kant van onze minister van buitenlandse zaken. Er zou moeten een voorbeeld genomen worden aan Canada.  Er is een diplomatiek conflict onstaan tussen Canada en Saoedie Arabië nadat de Canadese minister van buitenlandse zaken via twitter opgeroepen had  om Samar Badawi vrij te laten. Ook daarop komt weinig reactie en Canada krijgt geen steun. Men is blijkkaar bang om financiële belangen te schaden.”

In  oorlog in Jemen Continue reading →

De voetafdruk van de Antwerpse skipiste

Share

twitter- schermafbeelding

Op 2 augustus, toen de temperatuur piekte boven 30 graden,  maak de stad Antwerpen reclame op Twitter voor een overdekte skipiste. We vroegen hoeveel stroom de piste jaarlijks verbruikt.

Vandaag liet de stad weten  dat de piste jaarlijks 2 GigaWattuur   verbruikt. Het complex is geïsoleerd met 20 cm PIR.  Er zijn intenties om energie te besparen door installatie van zonnepanelen en via het gebruik van de restwarmte van de ISVAG verbrandingsoven om de sneeuwlaag te koelen.

Als we ervan uitgaan dat bijkomende stroom geproduceerd wordt door gascentrales die bijna  500kg CO2 uitstoten per MegaWattuur, dan veroorzaakt de Antwerpse skipiste een  jaarlijkse uitstoot van bijna 1000 ton CO2, evenveel als ongeveer 100 inwoners. (Belgie genereert jaarlijks bijna 9 ton CO2 per inwoner.)

De grotere piste in Doebai zou slechts  de helft aan stroom verbruiken. Of dat klopt valt te bevestigen aangezien de cijfers op het internet allemaal naar dezelfde Duitse bron lijken te leiden.

Curieuzeneuzen in Wallonie

Share

Ook in Wallonië start een Curieuzeneuzen-campagne die de luchtvervuiling meet bij gezinnen. Het aantal meetpunten is voorlopig beperkt tot 75 en  campagne  is er dan ook vooral op gericht om de Walen sensibiliseren. Organisator Greenpeace vermoedt dat de officiële metingen een te optimistisch beeld geven van de NOx uitstoot in de Waalse steden.  Een gesprek met Elodie Mertz van Greenpeace.

De resultaten, en die van de grote campagne in Vlaanderen, worden begin oktober bekendgemaakt,

Genua: corruptie, partijfinaciering en privatisering

Share

foto: Giorgio Stagni (Creative commons)

Op 14 augustus stortte in Genua de Morandi-brug in. Freddy De Pauw van Uitpers legt uit hoe  het smeergeldcircuit bij de bouw van openbare infrastructuurwerken functioneerde in Italie.  “De ChristenDemoctarische partij had zelfs een dik handboek dat voorschreef hoe de smeergelden onder de verschillende stromingen binnen de partij  moesten verdeeld worden. Na de propere handen-campagne van begin jaren negentig veranderde er wel wat maar het systeem bestaat nog altijd in een meer verdoken vorm.”

De extreemrechtse Lega heeft ook geen propere handen  maar sterke man en vicepremier Salvini kan alsnog niets aangevreven worden. De kans bestaat dan ook dat hij het drama in Genua gebruikt om zijn positie binnen de partij verder te versterken door met de besmeurde oude garde van de Lega Nord af te rekenen.

Naast de nefaste onvloed van de smeergelden op de kwaliteit van de gebouwde infrastructuur verwijst De Pauw naar de desinvestering. Niet alleen in Italië maar overal in het Westen. “Overal in Europa moet er al meer dan 30 jaar dringend bespaard worden. Privatisering wordt dan als oplossing voorgesteld. Macron wil nu de Parijse luchthaven privatiseren.  Atlantia, de beheerder van het viaduct in Genua,  is één van de kandidaat kopers. De opbrengst zou dienen voor schuldafbouw. Maar die opbrengst van de verkoop zal de staatsschuld met amper 0.2% doen dalen. Peanuts, maar de staat verliest wel een bron van inkomsten. Premier Raffarin heeft onder president Jacques Chirac  tolwegen toegewezen aan vrienden van hem die naar hartelust tarieven verhogen.   De afspraak was dat de tarieven niet meer zouden stijgen dan de inflatie, maar daar houden ze zich niet aan.”

Privatisering wordt soms als middel voorgesteld om de corruptie die gepaard gaat bij de aanbesteding van infrastructuurwerken te verminderen. De Pauw: “Als de infrastructuur geprivatiseerd wordt dan moeten er nog altijd consessies verleend worden. Dat gebeurt ook niet transparant. In Italië is er dan ook nog de invloed van maffia-organisaties. De maffia is geen folklore maar zeer aanwezig. Veel bouwmaatschappijen zijn in handen van maffia-organisaties. In Belgie waren we in hetzelfde bedje ziek, er zijn veel parallellen.”

Censuur in de VS en het verlangen van Canada naar een Trump

Share

twitter- schermafbeelding

We bellen met onze VS correspondent in Chicago Derek Monroe. Eerst hebben we het over de censuur die toeslaat in de VS, niet alleen door de overheid maar (ook) door de bedrijven die mediaplatformen uitbaten (Facebook, Google, Apple …).

Twee weken geleden kwam Facebook onder vuur omdat het een holocaustontkenner niet blokkeerde. Een korte tijd later   werd Infowars van Alex Jones dan weer wel van Facebook gehaald.  Infowars specialiseert zich in samenzweringstheoriën. Zo stelt Jones dat the overheid achter de aanslagen van 11 september 2011 zat en dat de slachtpartij van Sandy Hook waarbij 26 doden vielen nooit plaatsvond.

Een deel van de linkerzijde juichte, maar niet lang. Kort daarna begon Facebook linkse activisten te verbannen. Zoals bijvoorbeeld ‘The Resisters” die een actie planden tegen een nieuwe optocht van neo-nazi’s.  Facebook verklaarde dat ze mogeliks door de Russische overheid opgezet of gesteund zijn.

“Interesting how sneakily the conversation about First Amendment rights of our constitution is being replaced with Terms and Conditions”

Derek Monroe was onlangs in Canada. De  handelsoorlog die Trump startte tegen Canada kwam voor de Canadesen als een verrassing. Maar er is vooral ongenoegen over Justin Trudeau. Volgens Monroe zien veel Canadesen uit de lagere- en midenklasse een Canadese versie van Trump wel zitten.

Ondertussen gaat het slecht tussen Canada en Saoedi Arabie nadat minister Chrystia Freeland op twitter protesteerde tegen de arrestatie van  de Samar Badawi, die opkomt voor vrouwenrechten in Saoedi Arabie. Kort daarna verscheen een tweet op @Infografic_ksa die een suggereerde dat Canada een terreuraanslag tegen de CN toren in Toronto kon verwachten als ze zich nog zou moeien met andermans zaken. Ondertussen werd de twitter-account geschrapt.

make Asbest great again

Share

Onze medewerker Tony Bennett doet verslag over de versoepeling van de wetgeving rond asbest door de EPA, het milieuagentschap van de Verenigde Staten van Amerika. De zogenaamde  ‘Significant New Use Rule’ (SNUR)  zou er komen om meer duidelijkeheid te scheppen over het gebruik van asbest, dat in de VSA in bepaalde gevallen dus is toegestaan. De nieuwe regel zou gebruik van asbest voor nieuwe toepassingen verbieden, maar via de ingebouwde uitzonderingen volgens de kritici  juist het tegenovergestelde beogen.

Nicaragua: gespannen rust in een verdeeld land

Share

Daniel Ortega (foto: Cancillería Ecuador, wikicommons)

Een verslag door freelance journalist  Arthur Debruyne over de toestand  Nicaragua waar sedert 18 april 400 doden vielen bij onlusten tussen overheid en opposanten. De aanleiding was een pensioen ‘hervorming’ maar er schuilt een veel diepere onvrede over het nepotisme, ook bij vooralige medestanders van president Ortega.  De vorige weken werd het protest door politie en paramilitaire groepen de kop werd ingedrukt. Debruyne: “Er is  een probleem met de scheiding der machten. Die paramilitairen opereren volledig buiten de wet.”

Momenteel heerst er een gespannen rust in een klimaat van repressie. In tegenstelling tot 40 jaar geleden kan de oppositie de militaire macht van de regering niet van antwoord dienen. Ortega kan ook nog van steun genieten bij een  deel van de bevolking. Debryne: “De aanhangers van Ortega zijn misnoegd over de internationale berichtgeving die hun versie van de feiten negeert. De maatschappij is zeer verdeeld.”

Arthur Debruyne zit momenteel in Mexico waar Andrés Manuel López Obrador (AMLO) op één  juli tot president werd gekozen. “Er vielen 32.000 doden vorig jaar (in de oorlog met en onder de drugkartels). In bepaalde streken heerste er straffeloosheid. In slechts 5% van de moordzaken wordt er vervolgd. Er is veel hoop dat hij het land uit de geweldspiraal gaat halen.”.
Arthur Debruyne trekt nu op reportage naar de deelstaat Guerrero.

Wij Zijn Socialisten-netwerk versterkt sp.a-lijst in Antwerpen

Share

V.l.n.r.: Stephen Bouquin en Christina Van der Paal. Let ook op de zak.

Het netwerk Wij Zijn Socialisten, dat de ambitie uitspreekt om de socialistische partij te vernieuwen en het linkse gedachtengoed te verdedigen, positioneert 4 kandidaten van haar beweging op de lijst van sp.a in Antwerpen. Maar daar blijft het niet bij: zo dienden ze eerder talloze amendementen in op het partijprogramma voor de verkiezingen. Met succes: het programma werd naar links geduwd.

Nu de campagne gestart is ontvangen we Christina Van der Paal en prof. Stephen Bouquin. Zij staan op de respectievelijke 35ste en 36ste plaats en geven een update over de stappen van de beweging, over het programma van de sp.a en waar het met deze stad (en wereld) naar toe moet.

Marc Swyngedouw (KUL, sp.a) plaatst vraagtekens bij onderzoeken stad

Share

Van de hand van Marc Swyngedouw (professor Pol&Soc KUL, kandidaat sp.a Antwerpen) verscheen op Knack.be een kritiek gericht aan het stadsbestuur. Zijn uitgangspunt: met een foutieve interpretatie van onderzoeken van haar eigen diensten probeert ze haar eigen beleid goed te praten. Duiding door Swyngedouw in de studio, met wie we het ook over zijn politiek engagement hebben.

De risico’s van de Cashless Society (#2) // Hunter Biden

Share

Een update door Derek Monroe (Chicago) over zijn wedervaren met banken die weigerden een check van de belastingdienst voor hem te incasseren. Het verhaal gaat verder met Chase die eerst  een reclame voor een kreidetkaart opstuurt maar hem die dan weigert.

Aangezien het economisch geen steek houdt  dat de banken hem droogzetten ziet Monroe er opgezet spel in, bedoeld om politieke dwarsliggers de duivel aan te doen. Dat Noam Chomski hem bevestigde dat hij hetzelfde ervaren heeft is voor hem een bevestiging.

 

Cashless Society:

Met de tweede bijdrage van Derek Monroe komen we weer bij Oekraine. Het gaat over een zaak die al enkele maanden terug gaat: de scheiding en nogal onfrisse activiteiten van Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, de voormalige vice president van de VSA onder Obama.

Blijkbaar heeft de Biden familie  belangen had in de gasindustrie van Oekraine. Interessant is dat Biden junior voor het advokatenbureu van David Boies werkte. Dat is de firma die een Israelische firma van voormalige Mossad spionnen contracteerde om Harvey Weinstein uit de wind zetten. Iedereen die Weinstein beschuldigde of onderzocht werd door hen bespioneeerd, aangevallen of gechanteerd.

Monroe: “Het is ontluisterend  om te zien hoe de grote leiders die streven naar democratie uiteindelijk er zelf grote voordelen uit blijken te halen voor zichzelf en hun directe omgeving.  Niemand in de VS media heeft hierover bericht.”

Hunter Biden:

Sterft Kievit II dagelijks ook om zes uur ‘s avonds?

Share

Twintig jaar na de heraanleg van de achterkant van de stationsbuurt is iedereen het erover eens dat het Kievitplein geen goed voorbeeld is van stadsvernieuwing. Door het ontbreken van woonruimte in de nieuwe blokken is de buurt avonds dood. Daarom werd in het RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) voor de verdere uitbreiding ingeschreven dat minimum 30% van de bebouwde oppervlakte uit woonruimte moet bestaan.

Nu de plannen voor de volgende Kievit-fase concreter worden wil het stadsbestuur af van de norm die 30% woonoppervlakte oplegt. Op verzoek van de Persgroep, het door  Christian Van Thillo gecontroleerd mediaconglomeraat.

De ‘voorlopige vaststelling’ van het RUP Kievit II lag voor op de laatste gemeenteraad voor het zomerreces. Joris Giebens (Groen)  en Toon Wassenberg (sp.a) kwamen tussen om hun bezordheid te uiten. Wassenberg richt zijn pijlen meer specifiek op de zogenaamde  ‘postzegel RUP’s  die tot doel hebben om specifieke projecten die niet voldoen aan de ruimtelijke plannen te regulariseren.

Joris Giebens (Groen): “Als je  ode brengt aan grijze granietstenen en mooi beton dan heb je niet begrepen waar deze stad nood aan heeft.”

Volgens de verantwoordelijke schepen Bart De Wever is er geen reden tot bezorgdheid. “Dit gebouw is een voorbeeld bij uitstek van levendigheid en de buurt is ongelooflijk tevreden dat Continue reading →

Bouwcentrum/ Antwerp Expo heeft grootse plannen

Share

foto: RC

Antwerp Expo, beter gekend als het Bouwcentrum, heeft plannen. Grootse plannen. Er is sprake van een parking voor 2500 auto’s, een hotel met 150 kamers, een complex met 300 woningen en een uitbreiding van de oppervlakte van 17.350 tot 41.470 vierkante meter. Het Bouwcentrum is in handen van het Gentse Artexis dat de naam verandere in Antwerp Expo, wat meer in lijn is met de naam van de Gentse evenementenhall ‘Flanders Expo’.

Op de laatste gemeenteraad voor het zomerreces lag het ‘Planologisch Attest’ voor de zone ter stemming.  Joris Giebens van Groen is verontrust over de schaal van de lange termijn plannen van Artexis.

Volgens schepen Bart De Wever is dit voorbarig: “Het planologisch attest slaat alleen op de uitbreidingsplannen op korte termijn en heeft geen enkele betrekking met de plannen op lange tremijn.  Voor  die plannen zal de procedure moeten gevolgd worden met RUP,  openbaar onderzoek en gans de reutemeteut.”

Bij de plannen op korte termijn is er sprake van een uitbreiding met slechts 2.100 vierkante meter.

Volgens Giebens is dit wel degelijk een voorafname op de grootschalige uitbreiding die Artexis in Antwerpen wil verwezenlijken. “De stad Antwerpen engageert zich om een vergunning af te geven voor de uitbreidingsplannen op korte termijn die niet in lijn zijn met de huidige bestemming van het gebied als recreatiegebied.  Tegelijkertijd is er echter het engagement van de stad om het planologisch proces op te starten en een RUP op te stellen. Dat process zal ervoor zorgen dat de uitbreidingsplannen op lange termijn kunnen verwezenlijkt worden, en daar zijn we het niet mee eens.”

“Er komt dan later inderdaad een openbaar onderzoek maar u weet ondertussen ook al in welke mate dit stadsbestuur daar rekening mee houdt. Men heeft zes jaar  nagelaten om het planlogisch process op te starten en nu geeft men snel een  attest. Er zijn andere lokatie die veel geschikter te zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de site voor het nieuw voetbalstadion aan Nieuw Zuid.”
De GECORO (Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening) adviseerde  om een voorwaardelijk attest aan te geven met de expliciete voorwaarde dat het attest geen voorafname mocht vormen op de toekomstige plannen.  Dit werd inderdaad opgenomen als voorwaarde bij het Attest dat op de gemeenteraad werd goedgekeurd, hetgeen de respons van  De Wever lijkt te bevestigen.

Heraanleg Generaal Lemanstraat opnieuw op de politieke agenda

Share

foto: RC

Onze vliegende reporter gaat ter plaatse in de Generaal Lemanstraat waar Groen actie voert voor meer verkeersveiligheid. Hij spreekt er met Groen+ kopstuk Hugo Van Dienderen en met schaduwburgemeester BDW.  Van Dienderen: “We zijn in Antwerpen gespaard gebleven van aanslagen maar niet van het geweld tegen de zachte weggebruiker”

Het vorig stadsbestuur had een heraanleg van de Generaal Lemanstraat voorzien. Daarbij zou één van de vier autorijvakken moeten plaats maken voor de aanleg van fietspaden. De heraanleg zou grotendeels gefinancierd worden vanuit Vlaams niveau. Het schrappen van de heraanleg door de stad was één van de eerste beleidsdaden van schepen Koen Kennis. Zie onze bijdrage van februari 2013.

Van Dienderen / BDW (7min40s):

 

Het Groen-protest op 30 juni werd geleid door Joris Giebens die na de aktie bij ons passeerde voor een uitgebreid gesprek:

“Als wij na de verkiezingen mee zullen besturen in deze stad dan wordt dit voor ons, net zoals voor Koen kennis, misschien ook wel een symbooldossier en één van de eerste dossiers die we in de juiste richting gaan duwen.”

Joris Giebens (3min10s):

Doel mogelijks gered door nieuw voorstel van Ben Weyts

Share

bron: benweyts.be/

Na een Vlaams beleid dat bijna twintig jaar erop gericht was om het polderdorp Doel te laten verdwijnen presenteerde (het kabinet van) de bevoegde minister Ben Weyts (N-VA) vrijdag een alternatief voor de havenuitbreiding dat Doel wél behoudt.

Er lagen 8 verschillende alternatieven op tafel om de jaarlijkse  containeroverslagcapaciteits van de Antwerpse haven met met 3 tot 6 miljoen containers uit te bereiden.  Eerder dit jaar kwam Weyts al met een negende voorstel naar voor. “Wat gisteren gepresenteerd werd is een aanpassing van die negende variant”  zegt Doel-bewoner Denis Malcorps.

Het lijkt erop dat het voorstel van Weyts alle geiten en kolen spaart. Niet alleen zou Doel gered zijn, ook voor het Havenbestuur is het voorstel volgens Denis Malcorps aanvaardbaar. En verder is de impact op het milieu volgens hem kleiner dan in andere altenatieven.

“Er moeten wel nog aantal randvoorwaarden vervuld zijn, zoals de leefbaarheid van het poldergebied en de impact op de mobiliteit.”  En dat is een potentieel probleem voor alle alternatieven.

De schuld van Duchateau

Share

foto: RC

Op de laatste gemeenteraad voor de zomer (25 juni) stelt Mie Branders (PVDA) een vraag over het beleid van het stedelijk Antwerps vastgoedbedrijf AG Vespa. Het is een onaangenaam ontwaken voor de bijna in slaap gedommelde gemeenteraadsvoorzitter Bart De Wever als blijkt dat niet schepen en partijgenoot Fons Duchateau (N-VA) maar hijzelf op de vraag moet antwoorden. Het voorzitterschap van de raad van bestuur van AG Vespa is één van de bevoegdheden die De Wever in april van Rob Van de velde overnam.

De Wever probeert de hete aardappel toch nog naar Duchateau door te schuiven maar die kaatst de bal diplomatisch terug, waarna  Duchateau de volle laag krijgt.