Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? – natuurbescherming

Share

Tweede uitzending van de herrezen Voorwaarts!? – maandelijks op de vierde zaterdag van de maand tussen drie en vier, met als onderwerp de succesverhalen uit de diverse sociale bewegingen in ons land.

We spraken met Koen Van Keer (Natuurpunt Antwerpen) over de succesverhalen van de natuurbescherming.

Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

 

Herbeluister onder het strijken ook de vorige en de oude Voorwaarts!?en, specials over allerlei maatschappelijk actieve, lokale en internationale organisaties / bewegingen / verenigingen.

Vrijspraak – humanistisch evenement

Share

Gesprek met Nils Vandevijvere van het Huis van de Mens Antwerpen over het humanisme,  naar aanleiding van de eerste editie van het jaarlijks humanistische evenment Vrijspraak, een avond met lezingen, debat, muziek, poëzie, film en humor. Thema van dit jaar: polarisatie. Met als sprekers Johan Detraux, Dyab Abou Jahjah, Tanné Bogaerts en Hind Fraihi, en aan de artistieke kant Hind Eljadi, Nigel Williams en Unexpected Visitors.

Verkiezingen VK: (Noord-)Ierse nationalisten voor het eerst de grootste

Share

Bron: Discogs

Enerzijds waren er in gans het land lokale verkiezingen. Anderzijds, en op de lange termijn politiek belangrijker, werd ook het  Noord-Iers parlement verkozen. Een terugblik op de verkiezingen van 5 mei in het Verenigd Koninkrijk met Kevin De Laet (van Babelonië).

“De lokale verkiezingen draaiden uit op een nederlaag voor de conservatieven. De brexit-partijen komen er op lokaal niveau helemaal niet meer aan te pas. In Schotland werden de nationalisten van de SNP en ook Labour versterkt. De SNP wordt steeds sterker en de nationalisten willen nog altijd een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid. De regering in Londen wil er niet van weten ‘want illegaal’, maar echt duidelijke regels over de zaak zijn er niet: de samenhang van Schotland en Engeland gaat terug naar de Acts of Union van de 18de eeuw. Of er een referendum komt, zal afhangen van de interne machtsevenwichten binnen het VK en ook van een eventuele internationale erkenning. De EU staat niet te springen om landen uit elkaar te zien vallen en weet niet welke houding aan te nemen tegenover een onafhankelijkheidsgezind Schotland.”

Continue reading →

Bestand Antwerpse sociale woningen zakt onder de 22.000

Share

foto: RC

Na een persbericht van de PVDA vorige week over het falend Vlaams beleid in verband met sociale woningbouw trok ook Groen enkele dagen geleden aan de alarmbel over de toestand in Antwerpen.

Ondanks de lange wachtlijsten heeft het stadsbestuur bij haar aantreden geen engagement gemaakt om sociale woningen bij te bouwen. Nu blijkt het sociaal woonbestand zelfs af te nemen. “Voor de eerste maal sedert 2012 zakt het aantal sociale woningen in Antwerpen onder de 22.000”, zegt Groen gemeenteraadslid Karen Maes.

Het stadsbestuur stelt dat ze met ‘de renovatie van 5000 sociale woningen’ wel degelijk voldoende investeert in sociale woningbouw. Maes vindt die ambitie veel te laag gegrepen: “Mensen die op de wachtlijst staan moeten nu gemiddeld al bijna 5 jaar wachten op en sociale woning, dat is onaanvaardbaar. Bovendien blijkt dat er 70.000 duizend Antwerpenaren zijn die recht hebben op een sociale woning, dus nog veel meer dan er op de wachtlijst staan. Het is onduidelijke wat er dan eigenlijk gebeurt, want de stad geeft geen inzage in de stand van zaken van de renovatie en nieuwbouw.” Continue reading →

Graan: wie exporteert en wie consumeert?

Share

Foto: Bluemoose, via wikipedia ( GNU Free Documentation licentie)

De prijs van tarwe is gestegen tot $ 420 per ton, van minder dan $ 200 per ton twee jaar geleden, en niet enkel door de oorlog in Oekraïne. Een overzicht van de wereldwijde graanproductie, -handel en -consumptie, met als belangrijkste bronnen reportages van France Culture en Le Monde Diplomatique.

Oekraïne is een belangrijke graanexporteur maar staat toch ‘slechts’ op de vijfde plaats, na Frankrijk en voor Duitsland.

De stijgende graanprijzen zijn ook een gevolg van de gestegen import door China, veroorzaakt door de toegenomen  vleesproductie. China, met haar enorm globaal handelsoverschot, heeft ondertussen een jaarlijks handelstekort voor granen van bijna 90 miljard dollar.

Na de invoering van westerse sancties in 2014 is Rusland zich nog verder gaan focussen op graanproductie, waardoor het vanaf 2016 de VSA van de troon gestoten heeft als grootste exporteur.

Langs de andere kant zitten de meeste importeurs in Afrika en het Midden-Oosten. Egypte importeert de helft van de tarwe die het consumeert en meer dan 60% van die import komt uit Rusland. Indonesië in Oost-Azië is een andere grote importeur van graan, maar minder afhankelijk van Rusland en Oekraïne.

Burgerparticipatie – of toch maar niet?

Share


Tweede gesprek met Thomas Bellinck over de campagne In My Name, vanwege het hallucinante vervolg op het verhaal.

Na ons gesprek van vorige week bleek maandag dat het aantal vereiste handtekeningen behaald was. Daarop kregen de campagnevoerders botweg te horen dat het achteraf gezien (alhoewel eerder uitdrukkelijk toegestaan) toch eigenlijk niet mogelijk was om zowel online handtekeningen als handtekeningen op papier in te dienen.

 

Campagne voor een humaan regularisatiebeleid

Share


Gesprek met Thomas Bellinck over de campagne In My Name. Het ziet er momenteel naar uit dat het aantal vereiste ondertekenaars behaald zal worden. Enkel voor Vlaanderen is het nog een beetje spannend. U kunt vandaag nog snel het voorstel onderschrijven, als u tenminste over een rijksregisternummer beschikt.

Landbouwbrigades

Share


Gesprek met Arthur Follebout over dit in Vlaanderen nog vrij jonge initiatief, waarbij vrijwilligers een dagje kunnen gaan meehelpen bij een kleinschalig landbouwbedrijf. Alle info hier.

welKom op straat

Share

Van 13 tot 22 mei loopt in de stad Antwerpen een actieweek onder de noemer welKOM OP STRAAT. Alle mogelijke buurtcomités, organisaties, vzw’s … die op de één of andere manier de stad graag beter zien functioneren, zouden in de loop van die week hun eigen ding doen, waarna er op zondag 22 mei een gemeenschappelijke parade volgt. We spraken met een paar deelnemende organisaties.

Intro door Tom

Kim over de Volksassemblee door Exctintion Rebellion Antwerpen

Romy over de parkeerplaatsvullende mobiele parkeenheden van Klimplant

Tom over waar Recht op Lucht mee bezig is

Omar van Tafels van Vrede

Verplichte subsidies voor CO2 uitstoot?

Share

CO2 prijs via https://en.wikipedia.org/ (EU ETS)

Hoe moet het verder met de subsidies die lidstaten geven aan de elektriciteitsproducenten voor de CO2-uitstoot die hun elektriciteitsverbruik veroorzaakt?

Terwijl de groene en progressieve fracties de subsidiëring van de CO2-uitstoot willen afvoeren, stellen de EVP (Christendemocraten) en enkele kleinere fracties voor dat de landen zouden verplicht worden om de broeikasgasuitstoot te subsidiëren, aldus milieuorganisatie Wise Nederland. Een compensatieregeling voor de gezinnen ligt niet op tafel.  
Wise organiseert een petitie tegen het subsidiesysteem.

In principe moet de industrie een kost betalen voor de CO2 die ze uitstoot. Jaarlijks moeten ze voor die uitstoot certificaten voorleggen die moeten aangekocht worden op de Europese emissiehandelsmarkt. Een deel van de bedrijven wordt daarvoor rechtstreeks gecompenseerd met gratis uitstootrechten. De elektriciteitsproducenten krijgen die gratis rechten niet en rekenen de kost van de aangekochte certificaten door aan de verbruikers. Een aantal lidstaten (over)compenseert de CO2-kost van die industriële elektriciteitsverbruikers met een cash subsidie. Subsidiëring van de industrie door de staten is verboden in de Europese Unie, maar voor de CO2 subsidie op elektriciteit wordt een uitzondering gemaakt. Continue reading →

Gramci, Corijn, Stappaerts: Het Zoekend Hert

Share

Het Zoekend Hert is het Antwerps huis dat sedert 2009 filosofische lezingen organiseert. Oorspronkelijk in het pand op de Koninklijkelaan in Berchem,  tijdens de corona-crisis uit nood digitaal. Op 1 mei is er een gesprek van Frank Stappaerts met Eric Corijn over Antonio Gramci.

We hebben Eddy Strauven van Het Zoeken Hert in de studio,  over zijn organisatie, de recente activiteiten en de Grote Knal.

Wie veroorzaakt de onveiligheid in Afghanistan?

Share

Bron: wikipedia

Het lijkt erop dat de Taliban het land minder onder controle hebben dan tijdens hun eerste bestuursperiode (1996-2001). Regelmatig vinden aanslagen plaats, en niet alleen tegen mensen of instellingen die niet goed liggen bij de Taliban. Wie is verantwoordelijk?

Lailuma Sadid, de Afghaanse journaliste die nu in Brussel woont, hamert op de harde repressie door de Taliban tegen  etnische minderheden en vrouwen en ziet onvoldoende controle op de tientallen miljoenen aan steun die opnieuw het land binnenkomen. “De Taliban krijgen dat geld, er worden geen voorwaarden gesteld  en we weten niet hoe het verdeeld wordt. Sommige mensen die op de ministeries werken krijgen hun loon betaald, anderen niet. Er heerst grote onduidelijk.  Er was een enorm probleem van corruptie onder de vorige regering en nu maakt men dezelfde fout. De VN moet proberen direct kleinere projecten op te zetten met organisaties die op het terrein werken.  ” Continue reading →

De Buildrager komt terug thuis

Share

De Buildrager op het Schengenplein (foto: RC)

De Buildrager, het iconisch standbeeld van een Antwerpse dokwerker door Constantin Meunier, keert terug naar de Grote Markt. “De Buildrager is de ‘patroonheilige’ van de vijfduizend resterende havenarbeiders”, zegt Danny Nevelsteen die 36 jaar aan de Antwerpse dokken gewerkt heeft. “Tijdens de renovatie van het stadhuis was de Buildrager opeens verdwenen. Hij bleek verhuisd te zijn naar de beeldenopslag van het Middelheimmuseum. Morgen, op 1 mei,  wordt hij dus opnieuw onthuld  op de Grote Markt.”
“Er is veel verandert sedert ik (begin jaren ’80) begonnen ben. Alles gaat sneller maar ook gelukkig veiliger. Toch blijft het een beroep met risico’s.”

Een gesprek over De Buildrager, de dokkersstiel en de Wet Major.

Zwart wit woke. Op zoek naar nuance

Share

Het tijdschrift Streven is sinds een paar jaar helemaal digitaal gegaan onder de naam Streven Vrijplaats. Bijzonder is dat het om essays gaan, dus tegen de huidige trend van de korte informatiehapjes in. Af en toe verschijnt er nog wel iets op papier. Dat is nu het geval met de essay-bundel ‘Zwart wit woke. Op zoek naar nuance’. Die wordt volgende dinsdag (10 mei) gepresenteerd met een debatavond. Moderator Nynke van Uffelen en panellid Guido Vanheeswijck waren in onze studio.

Meer info over de avond (gratis maar wel inschrijven)

Voorwaarts!? – lgbtqia 1: de homobeweging

Share

Eerste uitzending van de herrezen Voorwaarts!? – nu maandelijks op de vierde zaterdag van de maand tussen drie en vier, met als onderwerp specifiek de succesverhalen uit de diverse sociale bewegingen in ons land.

We spraken met Guido Totté over de succesverhalen van wat in de jaren zeventig nog de homobeweging heette.

Deel 1:

Deel 2:

 

Herbeluister onder het strijken ook de oude Voorwaarts!?en, specials over allerlei maatschappelijk actieve, lokale en internationale organisaties / bewegingen / verenigingen.