Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Refugee Walk

Share

In onze studio: Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Naar aanleiding van hun jaarlijkse sponsorloop, dit jaar op 25 september in Antwerpen, praatten we met hem bij over de huidige stand van het opvang- en regularisatiebeleid in ons land. Onthutsend feit: meer dan 1% van de wereldbevolking is momenteel vluchteling, en dat aantal groeit jaarlijks aan.

Wij betalen niet

Share

We spraken met Peter Terryn over de campagne Wij betalen niet, een reactie op de verwachte spectaculaire stijging van de energiefacturen.

Klimaatontkennning, deel 3: de aangroeiende poolkap

Share

Is het aanhalen van wetenschappelijk bronmateriaal een garantie op correcte informatie? In een facebookpost wordt naar zes gedegen bronnen verwezen om aan te tonen dat het nog niet zo slecht gesteld  is met het klimaat. “Het zijn de media die uit winstbejag incorrecte sensatie brengen.” Voor drie van de zes stellingen gingen we naar de bron kijken. In deel 3 bespreken we de stelling dat  “de dalende trend van het poolijs gestopt is.”  

Het facebookbericht verwijst naar de Deense overheidswebsite polarportal.dk. We contacteerden Martin Stendel, (Duits) klimaatwetenschapper van het Deens metereologisch instituut. Hij is duidelijk: het klopt helemaal niet dat er nu 15% meer ijs ligt op Groenland dan het dertigjarig gemiddelde.

Martin Stendel: “De fout zit in het feit dat gekeken wordt naar de massa oppervlakte-ijs (surface mass balance, SMB, blauw). De evolutie van dat oppervlakte-ijs is het verschil van de sneeuwval en de smelt, en die is altijd positief. “

Jaarlijks valt er dus meer sneeuw dan er wegsmelt. De grafiek toont dus jaarlijks een positieve balans voor het oppervlakte-ijs. De evolutie van oppervlakte-ijs  geeft  echter slechts een deel van het beeld. Aan de rand verliest de ijskap ook massa door het afbreken en afsmelten van ijsbergen en gletsjers. Daardoor is de zogenaamde marine-mass-balans van het ijs aan randen (MMB, groen) negatief . Het is vooral dat verlies aan de randen dat ervoor zorgt dat de totale massa van de ijskap (TMB, rood) sedert 1998 elk jaar afgenomen is, weliswaar met sterke schommelingen ten gevolge van de wisselende neerslag (SMB, blauw). Continue reading →

De Europese energiemarkten draaien door

Share

Bron: Novoklimov via wikipedia (overhead line)

In twee opiniestukken op Apache.be  beschrijft Paul Vanlerberghe van Infor Gazelec wat er scheef zit aan de Europese gas- en elektriciteitsmarkten. Hij doet de zaak bij ons nog eens uit de doeken.

Zijn klacht is vooral dat het systeem van prijsvorming van gas en elektriciteit helemaal verkeerd zit, waardoor bijvoorbeeld alle elektriciteit verkocht wordt aan de kostprijs van de duurste producent.

Paul Vanlerberghe: “Dit is niet houdbaar voor de consument en ook niet voor de industrie, die niet kan concurreren met de industrie van Noord Amerika waar de gasprijs een fractie bedraagt van de onze,”

“Het is crimineel om de energieprijzen over te laten aan een beurs.”

“Dit zogenaamd ‘Marginal Pricing Mechanism’ werkt niet. Het is alsof het brood overal € 5 zou kosten omdat er ergens in het land een bakker is voor wie de kost € 5 bedraagt. Dat is niet houdbaar, niet economisch en niet rechtvaardig.”

“Slechts 20% van alle gas en elektriciteit passeert via de beurzen waar die prijzen gevormd worden. De grote producenten passeren helemaal niet langs de beurs om bijvoorbeeld de stroom die ze in Doel en Tihange produceren te verkopen. Toch staat op onze factuur de prijs van de beurzen. Er is ook een sterk onderscheid tussen de verschillende leveranciers. Sommige  leveranciers produceren zelf niets, moeten aankopen op de beurzen en hebben nu een probleem. Anderzijds zijn er de producenten zoals Engie en Total. Die leveren aan hun dochterfirma’s-leveranciers die goedkoop produceren. Daardoor is er nu een situatie  met enerzijds leveranciers die geen klanten meer kunnen aannemen en anderzijds firma’s die de straat opgaan om deur aan deur klanten te ronselen. Die laatste zijn net de leveranciers die elektriciteit goedkoop geleverd krijgen van hun moederfirma’s, Engie- Electrabel, Luminus en Total.” Continue reading →

Klimaatontkennning, deel 2: meer neerslag in Nederland

Share

Is het aanhalen van wetenschappelijk bronmateriaal een garantie op correcte informatie? In een facebookpost wordt naar zes gedegen bronnen verwezen om aan te tonen dat het nog zo slecht gesteld niet is met het klimaat. “Het zijn de media die uit winstbejag incorrecte sensatie brengen.” Voor drie van de zes stellingen gingen we naar de bron kijken. In deel 2 bespreken we de toegenomen neerslag bij onze noorderburen.  

De offciele Nederlandse website van het CLO toont dat de neerslag in Nederland toeneemt, wat in deze tijden van droogte toch verrassend is. Hoe vallen de berichten over watertekorten te rijmen met de toegenomen neerslag? Of is er helemaal geen droogteprobleem, en worden we gewoon voorgelogen door op winst beluste mediabedrijven, zoals de auteur van het facebookbericht stelt?

droogteseizoen. Bron: KNMI via https://waterberichtgeving.rws.nl/

De paradox is er effectief: enerzijds neemt de jaarlijkse neerslag toe, door de klimaatwijziging, anderzijds heeft het (behalve in 2021) sedert 2018 ‘s zomers telkens te weinig  geregend (zie websites rijkswaterstaat en KNMI). Het KNMI concludeert dat  de klimaatopwarming de kans op het voorkomen van droogte in Nederland vergroot. Niet onbelangrijk is verder dat de extra neerslag vooral ‘s winters valt, en dat neerslagextremen, waarbij een groot deel van de neerslag niet de grond intrekt maar afgevoerd wordt via rivieren en riolering, toenemen. Het aantal dagen van extreme neerslag is sedert 1950 met 70% toegenomen. Continue reading →

Klimaatontkennning, deel 1: de goed boerende ijsberen

Share

Is het aanhalen van wetenschappelijk bronmateriaal een garantie op correcte informatie? In een facebookpost wordt naar zes gedegen bronnen verwezen om aan te tonen dat het nog zo slecht gesteld niet is met het klimaat. “Het zijn de media die uit winstbejag incorrecte sensatie brengen.” Voor drie van de zes stellingen gingen we naar de bron kijken. In deel 1 bespreken we  de toegenomen ijsberenpopulatie.  

Er zijn inderdaad mediaberichten dat de ijsbeer bedreigd wordt door het smelten van de ijskap. Hoe valt dat te rijmen met het feit dat de ijsberenpopulatie momenteel eerder stabiel is, en zelfs sterk toegenomen is sedert het midden van de vorige eeuw? We bellen met Koen Stuyck van WWF, dat de populatie van poolberen opvolgt.

“Je kunt vandaag niet anders dan alarmistisch zijn .”

“Je moet de webpagina volledig lezen. De ijsbeerpopulatie is in het verleden sterk achteruit gegaan door de jacht op het dier. Die tijd is ondertussen voorbij, de ijsbeer is nu een beschermde soort. Alleen de Inoeit mogen er nog op jagen. Dat verklaart de terugkeer van de ijsbeer.”

Continue reading →

Nog twee keer Pleintjespret

Share

bron: Gust Peeters

In juli en augustus wordt met steun van de burgerbegroting wekelijks op zondagnamiddag op drie pleintjes in de Brederodewijk achtereenvolgens telkens een half uur poëzie en kleinkunst gebracht. Een gesprek met Gust Peeters, de organisator.

21 augustus Nieuwstadt / Jan Ducheyne. 28 augustus: Stroom / Runa Svetlikova

Locatie: 14u: Solvynsstraat/Miraeusstraat , 15u: Fransenplaats, 16u: Zuidervelodroom

Hotel Elzenveld – update

Share

We belden met Mie Branders (PVDA) voor een update rond de protesten tegen de regularisering van een aantal bouwovertredingen door het vijfsterrenhotel op de site van het voormalig sociaal-cultureel centrum Elzenveld.

Wat had de presedent van Guatemala te zoeken in Oekraïne?

Share

president Giammattei ( Creative Commons via wikipedia)

In juli ging de Guatemalteekse president Giammattei op bezoek bij de Oekraïense president Zelensky. “Het bezoek leverde niet echt veel op“, stelt Guido De Schrijver, maar dat was waarschijnlijk ook niet echt de bedoeling.

Guatemala heeft een bewogen politieke geschiedenis. Enkele jaren na de omverwerping van de democratische president Jacobo Árbenz, met steun van de VSA, in 1954, brak een burgeroorlog uit die pas in 1996 eindigde. Het democratisch stelsel van het land blijft echter kwetsbaar: de familie en de entourage van de vorige president Jimmy Morales waren actief betrokken bij de drughandel, de huidige president Alejandro Giammattei brengt volgens Guido De Schrijver, die 15 jaar in Guatemala woonde, geen beterschap, in tegendeel.

Corruptie

Guido De Schrijver:”Twintig jaar na het einde van de burgeroorlog piekte de corruptie in het land. In 2007 werd een VN-commissie opgezet om de corruptie en de straffeloosheid aan te pakken. In 2019 doekte (de vorige) president Morales de commissie op. Ondertussen waren al enkele honderden verdachten, waaronder een voormalige president, veroordeeld.Continue reading →

Riksjarijden

Share

In onze studio: Luc, Paula en Vera, die vertellen over het nog jonge initiatief Riksjarijden van AXI vzw. Daarbij worden met tot nog toe 12 riksja’s door vrijwilligers minder mobiele mensen vervoerd. Het idee is dat verschillende centra – woonzorgcentra, buurthuizen … – één ‘wagenpark’ delen, zodat ze niet allemaal apart voor rollend materiaal, de stalling en het onderhoud daarvan, en een vrijwilligersploeg hoeven te zorgen.

AXI vzw heeft net een crowdfunding opgestart om nog meer riksja’s te kunnen aanschaffen. U kan hen deze maand nog elke donderdagavond treffen op het De Coninckplein, waar dan Muziek in de Wijk doorgaat.

Hoe de Antwerpse drugscriminaliteit onder controle krijgen?

Share

De middenstand van de wijk rond de Diepestraat is de intimidatie en overlast door drugdealers beu en liet haar ongenoegen blijken in de media. Het stadsbestuur wijst naar het beleid van de Europese staten, maar er worden vragen gesteld bij het door de stad gevoerd politiebeleid.

Karen Maes, gemeenteraadslid van oppositiepartij Groen, stelt dat het stadsbestuur wel degelijk iets kan doen: “Het gaat niet alleen over de Diepestraat. Het drugsgeweld is de laatste maanden ook opgelaaid in andere buurten zoals Borgerhout en Deurne.”
“De bewoners uiten hun ongenoegen in open brieven aan het stadsbestuur en de handelaars stellen dat de toestand erger wordt. Het politiekantoor in de Handelstraat is gesloten en er is niet langer een lokaal preventief politiebeleid. Er wordt enkel tussengekomen ná de feiten. Dat bevestigen de handelaars, die ook stellen dat ze nergens terecht kunnen met hun klachten omdat de politie moeilijk aanspreekbaar is.”

“De politie komt enkel tussen ná de feiten. Er is nood aan een constante aanwezigheid die luistert en preventief  werkt”

Continue reading →

Internationale dag tegen mensenhandel

Share

30 juli is in 2013 door de VN uitgeroepen tot internationale dag tegen mensenhandel. Dit jaar komt het thema uitgebreid in onze media aanbod naar aanleiding van een spectaculair concreet geval: de ontdekking dat op de werf van Borealis in onze Antwerpse haven 55 slachtoffers van mensenhandel aan het werk waren. We belden met Klaus Vanhoutte, algemeen directeur van Payoke. Wat is er bij Borealis precies gebeurd? Wat verstaat men onder mensenhandel? Hoe is de situatie in ons land?

Voor meer achtergrond bij Payoke: herbeluister de special over deze organisatie (interview 2015).

Haïti – Bendes hebben rechtstreekse banden met mensen aan de macht

Share

Meer dan een jaar geleden, op 7 juli 2021, werd de Haïtiaanse president Jovenel Moïse vermoord. Het ging al geruime tijd bergaf in Haïti, sinds de moord gaat het van kwaad naar erger. Het onderzoek op de moord op de president is inmiddels aan z’n vijfde onderzoeksrechter toe en gaat geen kant op. Sinds 7 juli 2022 stierven meer dan 300 mensen  door bendegeweld in één wijk nabij de hoofdstad Port-au-Prince. Onophoudelijk bendegeweld tussen 24 april en 6 mei in een andere wijk kostte tenminste 191 mensen het leven.

Radio Centraal spreekt met Rosy Auguste Ducéna – programmaverantwoordelijke bij het Réseau National de Défense des Droits Humains (RNDDH) in Haïti. Ze publiceerden een rapport op 13 juli, waarin toen nog “maar” sprake was van 89 doden sinds 7 juli. We proberen te achterhalen wie er baat heeft bij deze maar ook andere slachtpartijen en – meer algemeen – het bendegeweld. Tussen 2018 en vandaag waren er een twintigtal slachtpartijen in arme wijken, daarbij zijn zo’n duizend doden bij gevallen vertelt Auguste.

Continue reading →

Campagne tegen handel vanuit bezette gebieden

Share

We belden met Willem Staes, Midden-Oosten-specialist bij 11.11.11 en van daaruit betrokken bij Made in Illegality. Deze Belgische koepel ondersteunt de Europese campagne Stop Trade with Settlements, die binnen het kader van een Europees Burgerinitiatief wil aanzetten tot duidelijke Europese wetgeving om handel met illegale nederzettingen in bezette gebieden onmogelijk te maken.

Landbouw: de echte omslag – Groenboerenplan

Share

Achttien Nederlandse boerenorganisaties hebben een langetermijnvisie met tien actiepunten overhandigd aan de minister van landbouw. Het plan voorziet meer steun aan lokale productie en minder gerichtheid op industriële landbouw.

Het Boerenforum roept de sector op om eenzelfde omslag ook hier in België/Vlaanderen te ondersteunen. Wim Moyaert: “Ook in Vlaanderen moet de boer weer een eerlijke prijs krijgen voor zijn werk. Er zit nu een probleem bij  de warenhuizen en de internationale vrijhandelsakkoorden. De lokale boer moet minder stikstof uitstoten maar in de supermarkten zien we boontjes uit Kenia, aardappels uit Israël en dan nog allerlei uit China of Canada. De landbouw wordt gesubsidieerd, maar vooral de tussenschakels lopen met de winst weg, en wat er in  de winkel ligt is niet altijd kwaliteitsvol. Dus is een herziening van het subsidiesysteem nodig, gericht op de productie van kwaliteit in plaats van volume.” Continue reading →