Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Meerjarenbegroting – Deel 5: Diamant, Markten, Stadsontwikkeling en geen Haven

Share

foto:RC

Na het financieel politiegeweld en de nieuwe invulling die aan wijkwerking gegeven wordt komen we met onze vijfde bijdrage over de Antwerpse Meerjarenplanning in rustiger vaarwater. Voorlopig….

In december  kon schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) nog  een aantal renovatieplannen van vooral zwembaden aankondigen. De realisatie zal echter overzien worden door partijgenoot Peter Wouters. Van Campenhout moest in januari opstappen nadat duidelijk geworden was dat hij zijn alcoholverslaving niet onder controle krijgt. Naast de investeringsplannen waren vooral de markten het onderwerp van debat. Een aantal van de 28 Antwerpese markten doen het niet goed en er komt een onderzoek naar de problematiek.

De omvorming van het Antwerps Havenbedrijf tot een NV van publiek recht laat het Antwerps stadsbestuur toe om beleid van de haven te onttrekken aan de controle van de gemeenteraad. Tijdens de vorige legislatuur werd de controle verder beperkt door de positie grotendeels te weren uit de Raad van Bestuur van de haven. Met de steun van sp.a besliste de (N-VA, VLD, CD&V) meerderheid toen om slechts één vertergenwoordiger van de oppositie toe te laten in de het havenbestuur.  Die plaats ging naar Leen Verbist van sp.a.  De andere vertegenwoordigers van de oppositie werden  in 2016 vervangen door vertegenwoordigers van het patronaat.

Continue reading →

Polen: de vertroebelde relaties met de EU en Israël

Share

Polen ligt niet alleen met de EU overhoop maar ook met Israël.  Onze VS-correspondent-met-Poolse-wortels Derek Monroe is opvallend mild voor de heersende PIS-partij en haar bemoeienissen met de rechterlijke orde.
Ook met Israel heeft de PIS-partij van sterke man Jarosław Kaczyński het aan de stok. Die vete gaat terug naar een holocaust-wet die PIS er in 2018 wilde doordrukken. Of hoe rechts nationalisten in Polen en Israel elk de geschiedenis op hun manier opeisen.

“De Poolse justitie was dringend aan hervorming toe” aldus Derek Monroe. Hij wijst op de harde aanpak van burgerprotesten door justitie die vooral liberale belangen verdedigt. Hij is niet te spreken over de golf van zaken waarbij Pools vastgoed opgeëist wordt door (advocaten van) al dan niet echte nakomelingen van huiseigenaren wiens huis 80 jaar geleden geconfisceerd werd.

De herdenking van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz leidde tot spanningen tussen Polen en Israël. De achtergrond is het verschillend gebruik van de genocide op joden, zigeuners en politieke oppositie. Het apartheidsregime in Tel Aviv eist de  erfenis van de holocaust op terwijl de PIS partij het strafbaar wil maken om te beweren dat er Poolse medewerking was aan de genocide. Derek Monroe schreef in 2018 een artikel over het dispuut.

Inspraak/Samenspraak #03: Cultuurbesparingen wereldwijd

Share

Ondanks aanhoudend protest bespaart Vlaanderen vanaf 2020 weerom op kunst en cultuur. Verschillende landen en regio’s gingen ons voor. Welke strategieën werden hier en daar gevolgd? Rekto:Verso, het tijdschrift voor cultuur en kritiek, bracht online een zeer interessant dossier over de besparingen die wereldwijd al plaatsvonden.

Theatermaker Simon Allemeersch, cultuurmanager Karolien Derwael en theatermarker en -performer Enkidu Khaled getuigen over hun persoonlijke ervaringen en vanuit hun expertise. Voor Rekto:Verso besprak Mara Matthyssens en de meest opvallende inzichten uit ons dossier over cultuurbesparingen wereldwijd.

Het gesprek was inspraak en samenspraak, aangezien het publiek meteen in discussie ging met het panel. Download de podcast hieronder en speel hem af terwijl je een regering probeert te vormen.

Inspraak Samenspraak is een samenwerkingsverband tussen Climaxi Antwerpen, HART BOVEN HARD – Antwerpen, Elcker-Ik-Centum, het Masereelfonds en Radio Centraal.

Met dank aan Simon Allemeersch voor het geluid en de montageduivel van Radio Centraal voor het afmonteren. Elke keer klinkt weer beter.

Foto: Capitaine Minuit

Groot gesprek: mobiliteit in Antwerpen

Share

Foto: (c) Redactie Radio Centraal

Het verkeer in Antwerpen heeft iets van een rubikskubus: het lijkt onmogelijk en je hebt geen zin om eraan te beginnen. Alles zit vast: de file’s nemen toe, na zeven keer een omleiding te hebben gevolgd rijd je Stuttgart binnen, fietsers krijgen het snelle gezelschap van speedpedelecs en deelsteps (deelsteppen?), … Daarbovenop laat het autosalon weten dat er nog nooit zoveel SUV’s en jeeps verkocht zijn. Waar moet de stad Antwerpen naartoe met haar mobiliteitsbeleid?

Dirk Lauwers (mobiliteitsexpert Uantwerpen) is onze centrale gast. Met hem bespreken we de plaats van de auto, de gemiste kansen van het openbaar vervoer en wat veiligheid nu eigenlijk is.

‘’ Veiligheid valt uiteen in twee facetten: je hebt de cijfers en je hebt het veiligheidsgevoel’’

Meerjarenbegroting – Deel 4: Het Controleapparaat en de Personeelsbesparingen

Share

We vervolgen onze reeks over de stedelijke Meerjarenplanning en bevoegdheden van schepen/ burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De Wever probeert de sterke stijging van het politiebudget in de schoenen te schuiven van de nationale Belgische overheid maar uit de cijfers die hij aanhaalt blijkt dat niet te kloppen. Daarna stelt hij dat de extra kosten gebeuren om de  buurtwerking van de politie te versterken, maar dan blijkt dat het gaat om een nieuw peleton van de Mobiele Eenheid. De ME is een zwaarder bewapende politie-afdeling die niet aanwezig is in de wijken en enkel afzakt als de situatie al uit de hand gelopen is. Continue reading →

Plannen toekomst Stadspark voorgelegd op bewonersvergadering

Share

Op dinsdag 4 februari deed Waterzaak, het buurtcomité van de wijk rond het Stadspark, weer van zich horen.

In de somptueuze zalen van het Park Lane Hotel, ooit nog met frauduleuze centen gezet, maar nu een woonzorgpareltje, werd een avond aangekondigd die met steun van de burgerbegroting gewijd zou worden aan info en debat over de ophanden zijnde make-over van het stadspark.

Het draaide enigszins anders uit: stad en district vaardigde een hele delegatie zwaargewichten af:

  • Paul Cordy (N-VA): Districtsvoorzitter en slachter van de Charlottalei;
  • Fons Duchateau (N-VA): Antwerps schepen van wonen, patrimonium, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, kleine hondjes, groen en gezondheids- en seniorenzorg en voorzitter van AG Vespa;
  • Claude Marinower (Open VLD): Antwerps schepen van economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken.
  • Tom Van den Borne (Groen): Districtsschepen van parken en groenvoorziening; jeugd; senioren; leefmilieu.

De hoge heren hadden ook een bus medewerkers en deskundige ambtenaren meegebracht die aan de hand van een reeks panelen toonden waar het naartoe moet met het stadspark en daarbij ook de vragen van het talrijk opgekomen publiek beantwoorden. Voor enig debat ontbrak het in deze formule dan ook aan tijd.

De exacte plannen treft u hier aan: https://www.antwerpenmorgen.be/projecten/stadspark/over

Wij spraken met Kristel Sieprath, een gesprek compleet met duellerende micro’s. Zij is de nieuwe co-voorzitter van de Waterzaak na het veel te vroeg overlijden van Freddy  Opsomer. Hij kwam in oktober 2018 al langs bij ons.

 

Ook in de zaal, alert zoals steeds, was districtsraadslid Nadine Peeters (PVDA+) aan wie we enkele vragen stelden. Haar antwoorden beluistert u hier.

Verkiezingen Ierland

Share

NASA

Na decennia van rechtse dominantie zouden de vervroegde verkiezingen voor een keerpunt kunnen zorgen. Op voorwaarde dat  de linkerzijde zich kan verenigen…

Voorverkiezingen Iowa: (G)een softwareprobleem

Share

Het Democratic National Committee (DNC), de leiding van de Democratische partij in de VSA, laat de presidentiele voorverkiezingen in Iowa helemaal in de soep draaien  doordat app die moest dienen om de stemming te vergemakkelen niet werkte. Er is meer aan de hand dan een technisch software probleem, aldus onze correspondent Derek Monroe.

“Het weekend voor de stemming kon de krant The Des Moines Register, na een traditie van 73 jaar,  geen peiling pubiceren. Waarom dit gebeurde was onduidelijk en toen ik de redactie belde wilde de hoofredacteur geen uitleg geven. Ik hoorde uit goede bron dat de beslissing om de uitslagen van de peiling niet te publiceren er kwam nadat bleek dat favoriet Joe Biden pas op de vierde plaats stond. ”

“Bernie Sanders behaalde de meeste stemmen maar  krijgt door het systeem niet het grootste aantal afgevaardigden, waardoor de onbekende Buttigieg als overwinnaar naar voor komt. Bovendien blijkt nu dat het campagnefonds van Buttegieg 42.500 duizend dollar geschonken had aan Shadow Inc., de firma die de niet werkende App heeft ontwikkeld.  Die firma werd trouwens opgezet door mensen uit het voormalig campagneteam van Hillary Clinton.”

“Het komt allemaal voor als een herhaling van de sabotage van Bernie Sanders door het DNC. Als klap op de vuurpijl heeft het DNC nu beslist dat ze zelf de stemmen zal hertellen in de districten waar Bernie het hoogst scoorde. ‘Het gaat er binnen de partij helemaal niet over wie stemt maar over wie de stemmen telt’ zei Jozef Stalin in 1923. Wie had ooit gedacht dat de woorden van vadertje Stalin 97 jaar later nog weerklank zouden krijgen in de Verenigde Staten van Amerika.”

Inspraak/Samenspraak #02: Ineos Will Fall

Share

Inspraak/Samenspraak stond deze maand in het teken van Ineos will Fall, een campagne gelanceerd door diverse actiegroepen. Aan tafel spreken we met Veronique (Animal Resistance), Tom (Students4Climate) en Nele (Extintion Rebellion) over de campagne, wat de invalshoek van studenten, dierenactivisten en bezorgde burgers is en waarom het zo belangrijk is dat je je informeert over de komst van een nieuwe Ineos-fabriek. Het sociaal conflict wordt aangehaald en de (onfrisse) politieke kant ook.

In het eerste deel is er Inspraak en interviewen onze reporters de drie actievoerders. In het tweede deel is er Samenspraak als de zaal tussenkomt, vragen stelt of kritische commentaar levert. Het werd een levendige vragenronde. Download de podcast hieronder en speel hem af terwijl je een soepje oplepelt.

Inspraak Samenspraak is een samenwerkingsverband tussen Climaxi Antwerpen, HART BOVEN HARD – Antwerpen, Elcker-Ik-Centum, het Masereelfonds en Radio Centraal.

Inspraak Samenspraak 22 januari (Foto: Elcker-Ik)

Meerjarenbegroting – Deel 3: Mobiliteit en Hollandse Rekenkunde (Politie)

Share

In ons derde deel over de meerjarenplanning overlopen we de discussies in verband met Mobiliteit (schepen Koen Kennis) en Veiligheid (burgemeester Bart De Wever).

Werf Quellinstraat (RC)

Mobiliteit
Er zou de komende zes jaar bijna 300 miljoen € in mobiliteit geinvesteerd worden, waarvan  115 miljoen in de overkappingsprojecten van de ring. De trage start van die investeringen geeft aan dat de eerste fase van de overkapping pas tegen 2030 zal afgerond zijn. Het was opvallend dat schepen Koen Kennis tijdens de zittingen het woord ‘overkapping ‘ niet in de mond nam.   Ook het STOP -principe  lijkt uit het stedelijk politiek vocabularium verdwenen.
De andere grote investering  in het kader van mobiliteit is de Noorderlijn (66 miljoen € ).

Verder ging het debat in december over  de buurtparkings, het station van Hoboken, de lage realisatiegraad  en de werken in de Quellinstraat waarvan  schepen Kennis  niet wil bekendmaken wat de stad aan de aannemer aanrekent voor de inname van een halve straatbreedte (geluidsbestand op 27min30sec).

Het lijntje van 1387 miljoen (geluidsbestand, 41min)
Het budget ‘veiligheid’ bereikt deze legislatuur 2 miljard Continue reading →

Project One, INEOS, (eventjes) uitgesteld

Share

Climaxi meldt dat de start van de bouw van de ethyleen- en propyleenfabrieken van Ineos op rechteroever vertraging zal oplopen doordat INEOS vergeten was een haar Soortenbeschermingplan  te verlengen, een stap nodig vooraleer tot de kap van het bos op het terrein te kunnen overgaan. De Vlaamse overheid schiet het bedrijf tehulp door via een ministerieel besluit het plan met terugwerkende kracht te verlengen. Straten Generaal ging niet akkoord en stapte naar de Raad van State tegen de juridische truuk. Verder klagen de burgerbewegingen aan dat het project door de procedurele molen gejaagd wordt door het in kleinere stukken op te delen.

Meerjarenbegroting- Deel 2: stadschuld en (in)transparantie

Share

RC, bron: meerjarenplannen 2014/2019 (toelichting) en 2020/2025 (boek2)

In onze  tweede bijdrage over  het stedelijk meerjarenplan passeren de stadschuld en de  reacties van vooral de oppositie de revue.

In zijn opening bij de aanvang van de debatten in december legt schepen Kennis uit hoe hij tijdens de vorige legislatuur de historische stadschuld (verder) heeft afgebouwd en dat nu de andere schulden zullen afgelost worden.

De cijfers in het meerjarenplan zelf tonen echter dat de stadschuld deze legislatuur niet zal afnemen maar zal stijgen, met meer dan 50%, om op het einde van de rit tot meer dan 1.6 miljard € te stijgen.

Volgens de boeken zal er 2 miljard geïnvesteerd worden de komende zes jaar en die investeringen zullen  grotendeels met leningen gefinancierd worden, wat de stijgende schuld verklaart. De partijen van het stadsbestuur claimden dat de huidige coalitie ‘meer investeert dan  ooit tevoren’. In de gepubliceerde documenten vonden we een vergelijking van de cijfers uit het verleden echter niet terug.  Ook wat  betreft de werkingsuitgaven is er geen poging gedaan om het beleid van de nieuwe legislatuur ook met cijfers te kunnen vergelijken met het verleden. Oppostiepartij Groen  deed toch een poging en concludeert op basis van haar analyse dat de stijgende uitgaven voor politie ten koste gaan van andere domeinen zoals woonbeleid en onderwijs. Schepen Kennis repliceert dat de analyse van Groen niet klopt maar brengt zelf geen eigen analyse of verduidelijking van de cijfers van het stadsbestuur.

Ook Sam Voeten van CD&V beaamt het gebrek aan transparantie en is na een jaar oppositie veel kritischer geworden: “We zagen positieve zaken in het akkoord staan en gaven jullie het voordeel van de twijfel.  We wilden constructief oppositie voeren. Maar stilletjesaan is het duidelijke geworden dat er keuzes gemaakt worden waar we nooit mee akkoord kunnen gaan.”  PVDA viseert vooral sp.a die volgens hen geen tegengewicht biedt aan ‘de N-VA tanker  met zijn beleid van afbraak van de stedelijke  dienstverlening’.  Hicham El Mzairh van sp.a repliceert naar de oppositie toe dat het programma van zijn partij wel degelijk grotendeels zal uitgevoerd worden.

De volgende weken gaan we dieper in op de respectievelijke beleidsdomeinen.

De moord op Qasem Soleimani en de interne VS-politiek

Share
farsi.khamenei.ir via en.wikipedia.org/wiki/Qasem_Soleimani

khamenei.ir Creative Cmmns Att 4.0

Volgens onze VS correspondent Derek Monroe is de moord op de Iraanse generaal Qasem Soleimani vanuit binnenlands politiek oogpunt een vergissing.

Daar waar de afzettingsprocedure door de Democraten volgens Monroe de populariteit van president Donald Trump eerder vergroot waren veel Amerikanen bijna in shock door de moord op Soleimani. Trump had de verkiezingen van 2016 onder andere gewonnen doordat hij zich wilde terugtrekken uit de onpopulaire en dure oorlogen in het Midden Oosten.   De breuk van zijn belofte zou Trump het presidentschap kunnen kosten, aldus Monroe.

 

Meerjarenbegroting – Deel 1

Share

foto: RC

In de eerste van onze bijdragen over de Antwerpse meerjarenbegroting overlopen we de inkomsten van de stad.  Het mag  verwonderen dat  60% van het Antwerps budget van 2 miljard € per jaar bestaat uit nationale of Vlaamse subsidies. De nochtans hoge Antwerpse personenbelasting levert geen 8% van de inkomsten op (de opcentiemen op vastgoed 11%). Dat valt enerzijds te verklaren door de hogere uitgaven waar Antwerpen als grotere stad voor staat, anderzijds door het laag gemiddeld inkomen van de Antwerpenaar.

Schepen Koen Kennis (N-VA) kondigde aan dat ” we geen cadeau’s uitdelen maar ook geen taksen gaan verhogen”, waarop Peter Mertens van PVDA reageerde met te stellen dat het Antwerps stadbestuur onder financien-schepen Kennis en burgemeester De Wever “een ongeziene, Romeinse,  creativiteit aan de dag legt in het opleggen van de meest absurde taksen aan de bevolking”.

Volgende week verder deel 2 over de stadsschuld en het budget voor Veiligheid.

Tijdens de gemeenteraadszitting kwam het ook tot een verbale schermutseling met de groep ‘Vlaams Belang’, nadat Continue reading →

Blijven de dure farmadeals geheim?

Share

McCormick http://seanmccormick.design/ (via wikipedia)

Sinds 2014 maakte de overheid afspraken met de farmaceutische industrie om “nieuwe, innovatieve medicijnen” aan lagere tarieven dan de offciele aan te kopen en die via de scociale zekerheid goedkoop ter beschikking te stellen aan de patienten. De prijsafspraken worden geheim gehouden en onlangs dienden sp.a en N-VA een wetsvoorstel in om de akkoorden te laten beoordelen door het rekenhof.  Het ziet er naar uit dat het voorstel afgezwakt wordt en alleen zal toegepast worden op nieuwe akkoorden.

De PVDA  trok in 2018 al aan de alarmbel omdat de kost voor de overheid aan het ontsporen is. De vermindering die de overheid krijgt is beperkt tot maximum 25% zegt Sofie Merckx van PVDA.  Meckx meldt dat de 118 geneesmiddelen die ter beschikking gesteld worden via de deals nu al bijna een derde van de kost alle terugbetaling door de sociale zekerheid vertegenwoordigen.

Ook sp.a en N-VA zien het probleem en deden een wetsvoorstel om de transparatie te verhogen.  Het sp.a / N-VA wetsvoorstel zorgt nog altijd niet voor echt, direct, parlementair toezicht, alleen voor een kwalitatieve beoordeling door het rekenhof.  Merckx: “Toen is de lobbymachine van de farmaceutische industrie in gang geschoten en nu ligt een amendement op tafel waardoor het wetsvoorstel enkel van toepassing zou zijn op nieuwe akkoorden. Dat is een complete uitholling van het idee achter het wetsvoorstel want we willen onderzoeken wat er aan de hand is met de huidige deals. Het is verbazingwekken dat zowel sp.a als N-VA gezegd hebben eventueel akkoord te gaan met de inperking. De toekomstige contracten zijn ook relevant, maar de 181 deals die volledig geheim zouden blijven vertegenwoordigen jaarlijks een kost van meer dan een miljard euro en zijn dus belangrijk.”

“De amendering komt er nadat een advies gevraagd werd aan de Raad van State door partijen die tegen het wetsvoorstel waren. Die procedure loopt nog.”