Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Etienne Schouppe over kernenergie en “mottenballentaks”

Share

“CD&V zal maatregelen treffen om de hoge winsten die Suez onterecht maakt ten voordele van de gebruikers te laten komen”

Etienne Schouppe, Federaal senator CD&V, pleit tegen de sluiting van de kerncentrales na 2015. Anderzijds is CD&V voorstander van een heffing (“mottenballentaks”) op de goedkope stroom uit de afgeschreven kerncentrales. Een dergelijke heffing zou jaarlijks 1 to 2 miljard € opleveren voor projecten om de CO2 uitstoot te verminderen. Verder vindt CD&V,  net zoals SP-A,  dat die heffing best zo snel mogelijk ingevoerd wordt.
Spijtig genoeg, aldus Schouppe, kunnen die superwinsten uit kernenergie niet afgeroomd worden aangezien de regering aan Suez beloofd heeft geen heffingen in te voeren vóór 2010. “Er is geen engagement” volgens Bart Martens (SP-A) .  Ook volgens Premier Verhofstadt staat na 2007 niets nog een heffing in de weg.

Wie durft als eerste Suez echt uit te dagen en stelt voor om de nucleaire taart af te romen?

In ons interview van 5 mei stelt Bram Claeys dat Bart Martens wel degelijk een wetsvoorstel indiende, samen met Luc Willems van VLD.   Dit werd ons bevestigd  door Willems. Het feit dat het voorstel niet ter stemming kwam werd was vooral een gevolg van de tegenwerking door CD&V, aldus Willems.

0 Comments on “Etienne Schouppe over kernenergie en “mottenballentaks””

Leave a Comment