Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Erik De Bruyn (SP-a) over Doel

Share

Erik De Bruyn van SP-a Rood  is niet zo gelukkig met de geplande afbraak van Doel. Het Doel dossier ligt in het verlengde van het oosterweel-dossier, vindt hij . Het kadert allemaal in de politiek van ongebreidelde havenexpansie.

“Ik zal duidelijk maken wat het standpunt is van SP-a Rood en het zou niet verstandig zijn van de partijleiding om daarmee niets te doen, zelfs gevaarlijk. Nadat de SP-a rond een aantal thema’s al een belangrijk deel van haar traditioneel kiespubliek is kwijtgespeeld, zou ze nu haar nieuw kiespubliek uit de middenklasse kunnen verliezen aan Doel en de Lange Wapper.

“Er is een wildgroei van haveninfrastruktuur en we moeten daar meer bedachtzaam mee omgaan in een dichtbevolkt gebied zoals Vlaanderen. Dit is geen duurzame manier om tewerkstelling te kreeren. ” aldus Erik De Bruyn.
Met zijn standpunt gaat hij in tegen de SP-a partijleiding. “Net zoals met Oosterweel staat SP-a in het Doel dossier aan de verkeerde kant van de barrikaden.” Hij wijst op de tegenstelling van de politiek van havenexpansie met het eigen SP-a programma waarin ekologie en duurzaamheid van de economische groei opgenomen zijn.

“Er is iets te zeggen voor het herlanceren van de plangedachte voor het aanleggen van logistieke infrastruktuur: als er één economische aktiviteit is die niet geherlokaliseerd kan worden naar het Verre Oosten dan zijn het havenaktiviteiten. Een kontainer die vanuit Europa vertrekt kan je niet gaan laden in Singapore of Hong-Kong. Er is dus de mogelijkhied om afspraken te maken tussen de grote Europese zeehavens om tot een meer duurzame ontwikkeling te komen van transport en logistiek binnen Europa. Daar zouden de socialisten naar moeten streven, dat past perfekt binnen onze ideologie”.

“Zelf al zou het Saeftinghedok er moeten komen, dan zal het er niet in 2009 komen. Er is dus zeker nog tijd.” De Bruyn vindt het projekt KunstDoel wel interessant. “Het zou beter zijn dit een kans te geven en moest in de toekomst blijken dat de afbraak, wegens een goed onderbouwde reden, toch nodig is dan zien we wel als het zover is.
Maar momenteel wordt dat idee gewoon terzijde heschoven en wil het Havenbedrijf de grond opeisen, zelfs al is het voor iets anders dan het graven van een dok. Dus spreken we van een agressief en brutaal havenimperialisme.
Als leden van SP-a moeten we voortduren de koers van de leiding kritisch bevragen. Er is nog altijd geen bevraging geweest van de partijleden waarbij zij zich achter de politiek van ongebreidelde expansie van de haven schaarden. We moeten over logistiek en mobiliteit een ernstig debat voeren binnen de partij en de koers van de partijleiding in vraag stellen.
De havenlobby komt voor zijn belangen op en doet dit professioneel en zelfs brutaal. Ze hebben politieke vertegenwoordigers, vooral langs rechterzijde en het is de taak van de linkerzijde om daartegen weerwerk te bieden. We moeten ook de valse tegenstelling tussen tewerkstelling enerzijds en het voortbestaan van Doel anderzijds uit de wereld helpen.
Zelfs al heet SP-a fouten gemaakt in het verleden, dan is het niet te laat om je te herpakken. Ook Mieke Vogels von destijds de Lange Wapper een schone brug; je moet niet blijven terugkomen op de zaken uit het verleden.
Ik zal duidelijk maken wat het standpunt is van SP-a rood en het zou niet verstandig zijn van de partijleiding om daarmee niets te doen, zelfs gevaarlijk. Nadat de SP-a rond een aantal thema’s al een belangrijk deel van haar traditioneel kiespubliek is kwijtgespeeld, zou ze nu haar nieuw kiespubliek uit de middenklasse kunnen verliezen aan deze thema’s.”

0 Comments on “Erik De Bruyn (SP-a) over Doel”

Leave a Comment