Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Wapper-update met Wim van Hees

Share

We hebben  Wim van Hees van Ademloos in de studio  naar aanleiding van hun persconferentie gisteren.
75% van de Antwerpenaars tekent voor een volksraadpleging, er is alleen een probleem om voldoende mensen in het veld te krijgen om de handtekeningen binnen te krijgen. ”

Klik HIER voor een (pdf-) kopie van de presentatie van Ademloos van 19 september.

In Deel 1 geeft van Hees de historische achtergrond van de huidige situatie. “Het plan voor het sluiten van de grote Ring R2” (met Liefkenshoek tunnel, zie bijgevoegd kaartje) “werd destijds door politici van de grote partijen uit de randgemeenten de nek omgedraaid, en nu willen ze de ring sluiten ten koste van Antwerpen. StRaten generaal heeft 3 maanden nadat ze konden een alternatief naar voren gebracht. ” Verder heeft van Hees het over de impakt van de infrastruktuurwerken in Holland of de traffiek rond Antwerpen. Hij pleit voor het sluiten van de grote ring R2.

In Deel 2 hebben we het onder andere over het verdwijnen van het Sint-Annabos. Ter kompensatie komt er een park in de omgeving van de Gazet Van Antwerpen ” boerenbedrog” zegt van Hees “Niemand die daar woont of werkt kan zich herinneren dat dat park er niet was; ze hebben  alleen was oppervlakkige aanpassingen gedaan. Het Sint-Annabos moet verdwijnen omdat het als slibstortplaats moet dienen voor de tunnel die geboord zal worden. In het alternatief van stRaten generaal is dat niet nodig omdat ze andere boortechnieken voorstellen”.
Verder over de berichtgeving in de media, en vooral de Gazet van Antwerpen. “Het is begrijpelijk hoe je je als krant op die manier kan laten gebruiken. In mindere mate geldt dat ook voor ATV. Sinds 9 maart zijn er in ongeveer de helft van de uitzendingen van ATV op Zondag voorstanders van de Lange Waper aan het woord geweest zonder tegenspraak. StRaten generaal en Ademloos zijn slechts in 3 nieuwsflashes van geen halve minuut aan bod gekomen.”
En verder over de petitieaktie van eerder dit jaar en de in september gestarte handtekeningen aktie voor een Volksraadpleging.

Deel 3: Ademloos stelt nu voor om de grote ring (R2-Liefkenshoektunnel) te sluiten. We vragen of ze, door nog een derde optie voor te stellen  (naast Lange-Wapper en stRaten general opties) het uitvoeren van het Lange-Wapper voorstel niet in de kaart spelen. “Als de ring moet gesloten worden staan we totaal achter het alternatief van stRaten generaal. Het is een uistekend en visionair plan.”.  Anderzijds vindt Ademloos dat verder zou moeten gekeken worden dan de grenzen van de stad  en is het sluiten van de grote ring, R2, een betere optie. ”
Tenslotte hebben we het over de steun vanuit uiterst rechtse hoek die Ademloos het genoegen heeft te ontvangen;  over de relatie met Patrick Janssens en over de stemmingmakerij in de media door de politieke spelers.

0 Comments on “Wapper-update met Wim van Hees”

Leave a Comment