Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

7 juni: Bart Staes (Groen!) – Said El Khadraoui (SP-a)

Share


Europarlementairen Said El Khadraoui (2 e plaats SP-a) en Bart Staes (lijsttrekker Groen! en auteur van “Voor een ander Europa”) zijn tegast in het Ernest Van Dijckkaai complex. Europa-kenner Fred Stroobants (Radio Centraal/VRPO) geeft bijkomende toelichting en kommentaar.

Deel 1: Europa wil teveel regelen en de parlementairen zijn profiteurs wordt soms gezegd. Onze gasten leggen uit waarom dat volgens hen niet klopt.
Said El Khadraoui: “ De meeste Europese regels zijn ter vervanging van 27 nationale regels.”
En verder over de bevoegdheden van het Europees parlement, dat nog altijd geen wetten kan voorstellen..

Deel 2: Over het Euro-budget van 133 miljard. Moet Europa meer geld krijgen en waarvoor moet het dienen? Wat met de krisis?
… en het landbouwbeleid.
Bart Staes: “Landbouwbeleid is defensiebeleid”

Deel 3: Sociaal Europa
Said El Khadraoui: “Europa moet zo geregeld worden dat het op zijn minst geen belemmering vormt voor sociale wetgeving op lokaal niveau. ”
Bart Staes: “Het Europees niveau moet er voor zorgen dat de sociale economie niet onder de regels van de vrije markt valt”

Deel 4: Energie-Mobiliteit
Bart Staes: “de energiegiganten hebben tussen 30 en 70 miljard Euros kado gekregen aan CO2 uitstootrechten. Ze moeten verplicht worden om dat geld besteden aan alternatieve energie. De liberalisering lost niets op. “
Said El Khadraoui: “ de Europese Commissie moet tegen de monopolies ingrijpen, maar ik ben nog altijd aan het wachten”

En over probleem Israel: binnen Europa is er een stroming die, ondanks alles, de banden wil aanhalen.
Said El Khadraoui: “Een aantal dachten dat  betere relaties met Israel tot een oplossing voor het conflict in Palestina zou leiden. Dat bleek een illusie.” 
Bart Staes: “We moeten er eerst voor zorgen dat Israel de regels van het bestaand associatieverdrag respecteert.  Ik ga een uitbreiding van dat verdrag  nooit stemmen, nooit”
Over de verdeeldheid van Europa als het over buitenlandbeleid gaat. Er wordt nooit met 1 stem gesproken:
Bart Staes: “het gebeurt heel veel dat de Europese raad (van ministers) de boel blokkeert, met het argument van souvereiniteit. Dát is het probleem”
Said El Khadraoui: “Die verdeeldheid is er doordat de lidstaten dat zo willen. Als het verdrag van Lissabon goedgekeurd wordt komt er een soort Europese minister van buitenlandse zaken. Dat is misschien een klein stapje in de goede richting.”

0 Comments on “7 juni: Bart Staes (Groen!) – Said El Khadraoui (SP-a)”

Leave a Comment