Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vlaanderen bezuinigt op beveiliging tegen overstromingen

Share

Na de overstromingsramp van 1976 kwamen onze overheden met het Sigmaplan voor de proppen, de Vlaamse mini-versie van het Hollands Delta plan.  Door middel van dijkverhogingen en gecontroleerde overstromingsgebieden moet een tweede Ruisbroekvoorkomen worden. 35 jaar later zal het plan, met 25 jaar vertraging, grotendeels uitgevoerd zijn.
Het overstromingsrisico blijft echter veel te hoog (10 tot 30 keer hoger dan in Holland). Bovendien doet de stijging van de zeespiegel het overstromingsrisico toenemen. Daarom werd het Sigmaplan in 2005 geactualiseerd en werden er bijkomende overstromingsgebieden ingepland.
Nu blijkt dat minister Hilde Crevits snoeit op de uitgaven om dat plan te realiseren. 40% van de geplande investeringen gebeuren niet, zegt Wim Van Gils Van de Bond Beter Leefmilieu. In 2009 zouden slechts 28 miljoen van de 45 miljoen gebudgetteerde euros uitgegeven worden. Van Gils vermoedt dat het geld gebruikt wordt voor mobiliteitsprojecten. Gisterennamiddag  om 15 uur werd niet opgenomen bij het kabinet Crevits.

Meer achtergrond bij de overstromingsproblematiek tijdens onze uitzendingen van 13  (hier)  en 27 (hier) december 2008.

Afbeelding: http://www.lmnts.org

0 Comments on “Vlaanderen bezuinigt op beveiliging tegen overstromingen”

Leave a Comment