Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Geen nederlandse les voor nieuwkomers zonder papieren

Share

Het nieuw onderwijsdecreet dat volgende week in het Vlaams Parlement ter stemming voorlicht wil kosten besparen door immigranten die nog niet geregulariseerd zijn uit te sluiten voor taal- en andere lessen. Geert Marrin, woordvoerder van de sector Samenlevingsopbouw noemt dit  “Te stom voor woorden”. Hij wijst erop dat de Vlaamse deelregering, en de rechtse partijen in het bijzonder, enerzijds inburgering belangrijk vinden en anderzijds  vreemdelingen het recht op onderwijs ontzeggen. De logica die  o.a. N-VA volgt is dat een slecht signaal gegeven wordt als  illegalen die hier eigenlijk niet zouden mogen zijn de mogelijkheid gegeven wordt om nederlands te leren.
“Maar er zal geen enkel gezin het land verlaten omdat ze geen nederlands mogen leren. Verder schreeuwt men dat de Franstaligen zich moeten inburgeren en Nederlands leren, en terzelfdertijd gaat men dan de niet-geregulariseerde nieuwkomers verbieden om Nederlands te leren”.
Maar het probleem zit volgens Geert Marrin niet alleen aan de rechterzijde: “Van een SP-a minister kan je verwachten dat hij vecht voor het recht op onderwijs, en niet dat hij in de plaatst treedt van de federale minister die voor het vreemdelingenbeleid verantwoordelijk is.”

Dinsdag 14 juni voert Samenlevingsopbouw aktie.

0 Comments on “Geen nederlandse les voor nieuwkomers zonder papieren”

Leave a Comment