Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

de strop rond de nek van Iran en de nucleaire plannen van de Saoedies

Share

11 Europese landen, waaronder België, krijgen extra tijd voor doorvoeren van de Amerikaanse olieboycot tegen Iran. Dit is echter uitstel van executie voor Iran aangezien op 1 julie de kraan uit Iran definitief moet toegedraaid worden.

Ondertussen houdt de dreiging met een aanval op Iran door kernmachten Israël en VSA de olieprijs op een historisch hoog peil. Saoedie Arabie probeert, voorlopig zonder veel succes, de olieprijs naar beneden te praten door aan te geven dat ze nog 2 miljoen vaten per dag extra kan oppompen. 

De stijging van het eigen olieverbruik van Saoedie Arabië zelf is op de lange termijn echter onhoudbaar: als het zo verder gaat dan verbruikt de grootste olieexporteur ter wereld binnen 15 jaar zelf meer dan de helft van haar productie. Daarom kwam de  salafistsiche dictatuur onlangs met een plan om het eigen olieverbruik in te perken. Daarbij wordt gekeken naar hernieuwbare energie, maar ook naar kernenergie. De saoedies zouden tegen 2030 16 kernreactoren in dienst willen nemen…

0 Comments on “de strop rond de nek van Iran en de nucleaire plannen van de Saoedies”

Leave a Comment