Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Gaslek in noordzee geen grote olieramp maar wel kleine klimaatramp

Share

Er lekt een gasveld van Total  in de noordzee ten westen van Aberdeen. Een vergelijking met de Deepwater Horizon ramp in de golf van Mexico is voorbarig,  zegt Jonas Helseth van de Noorse NGO Bellona, want er zijn nog geen slachtoffer gevallen en er is ook geen noemenswaardige olievervuiling. 

Maar de situatie blijft uiterst gevaarlijk aangezien het lekt in de omgeving van een brandende toorts die gas van het veld affakkelt. Total denkt dat ze de fakkel op korte termijn kan doven, maar zelfs dan zal het zeer moelijk blijven om mensen in de buurt te krijgen van het lek om de nodige werken uitvoeren.
Het gaslek mag dan wel geen olieramp zijn, het is wel een kleine klimaatramp, stelt Bellona. Het broeikaseffect van het gas is namelijk veel sterker is dan van CO2. Total schat het lek op 2 kg per seconde, maar daar zit een grote foutmarge op.  Wij berekenden dat een dergelijk, relatief klein, lek over 6 maanden toch een klimaatimpakt zou hebben die te vergelijken is met de uitstoot van 800 duizend ton CO2. (De jaarlijkse CO2 uitstoot van Belgie ligt in de orde van 120miljoen ton.)

0 Comments on “Gaslek in noordzee geen grote olieramp maar wel kleine klimaatramp”

Leave a Comment