Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Superkamions

Share

 Zowel op Vlaams als op Europees niveau woedt er een debat over het al dan niet toelaten van 25 meter lange superkamions.

Alhoewel….
In Vlaanderen is de regering  al bezig met testprojecten. Vooral CD&V ziet in  de superkamions een middel om het stijgend transportvolume te kanaliseren. En hoewel er bij SP.a verzet is lijken de SP.a ministers de baan voor de supertrucks niet te blokkeren.

De Koepel Milieu en Mobiliteit, Komimo, ziet de superkamions liever niet komen en uit een enquete die Komimo recentelijk liet uitvoeren moet blijken dat ook de bevolking  tegen is. 
Volgens Miguel Vertriest van Komimo verminderen superkamions niet de milieuvervuiling maar wel de kost voor de transportfirma’s. Er is wel een verminderde uitstoot per vervoerde kilo in vergelijking met de bestaande kamions, maar die wordt ongedaan gemaakt omdat de monstertrucks veel meer vervuildend blijven dan vervoer per trein of per schip bij wie ze traffiek weghalen.

Op Europees niveau werd Europees commissaris Siim Kallas onlangs teruggefloten door het parlement. Het stimuleren van superkamions dat Kallas voorstaat gaat dan ook lijnrecht in tegen de visie van het Witboek Transport  dat de Europese Commissie zelf vorig jaar voorstelde en vrachtvervoer over de weg juist wil verminderen.

0 Comments on “Superkamions”

Leave a Comment