Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Klimaat kapot onderhandeld

Share

Enkele uren vooraleer het  failliet van de internationale klimaatdiplomatie vermeden werd met een akkoord over het in leven houden van het Kioto-protocol belden we  Matthias Bienstman. Hij zit voor de Bond Beter Leefmilieu in Doha.

De verwachtingen waren laaggespannen en de media-aandacht verslapt. Doordat de resultaten van de vorige klimaatconferenties minnetjes waren, en omdat  de onderhandelaars ook deze keer geen mandaat van hun regeringen kregen om zich te engageren. Europa, ooit voortrekker, ligt zelfs intern overhoop met Polen als belangrijkste struikelblok.

Het resultaat is onderhandelingen om afspraken te maken over voorakkoorden  over engagementen tot het opstellen van een plan enz enz …. Een kat vindt er haar eigen jongen niet meer in terug, terwijl het probleem fundamenteel neerkomt op een gebrek aan politieke wil ten gevolge van de druk van de lokale industrie.

Misschien zorgt het nieuw IPCC klimaatrapport volgende jaar opnieuw voor een wake-up call. Anders wordt het wachten tot superstormen en andere klimaatgerelateerde rampen de zaak in beweging zetten; of men moet alsnog de stappen van Duitsland beginnen volgen met investeringen in een lokale groenere economie.

0 Comments on “Klimaat kapot onderhandeld”

Leave a Comment