Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De fictie van de stijgende inkomensongelijkheid

Share

In een interview met De Tijd van 26 januari ergerde Caroline Ven, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie VKW  en voormalig hoofdeconome van premier Leterme, zich aan het feit dat sommigen beweren dat de inkomensongelijkheid stijgt.
“Ik kan mij enorm druk maken over de zogenaamde ‘sterk stijgende inkomensongelijkheid’. Wel, dat mij eens iemand met cijfers aantoont dat de ongelijkheid in België toeneemt.”

We vroegen Frederic Vanhauwaert van het Netwerk Tegen Armoede wat zijn mening is. Volgens hem is er wel degelijk sprake van een stijgende kloof en hij verwijst naar het Jaarboek Armoede dat door Antwerpse Universiteit samengesteld wordt. Daarin staat bijvoorbeeld dat het inkomen van de 10% rijkste Belgen in 2005 46 keer dat van de 10% armsten was, en dat die verhouding in 2009 gestegen was tot 62. “Maar dit is niet het enige: het aantal mensen dat medische zorgen uitstelt neemt toe, ook de wachtlijsten voor sociale woningen nemen toe, net zoals het aantal mensen dat beroep moet doen op voedselbedelingen.”

We hadden mevrouw Ven of VKW willen laten in debat gaan over de  ongelijkheidsdiscussie. Ven is econome, schreef onlangs een boek over economie,  en het VKW richtte ook denktank Matena op, met onder andere een hevig twitterende Geert Janssens. Gebrek aan kennis noch meningen dus.
VKW-woordvoerder Serge Huyghe wilde echter niet reageren “omdat dit een persoonlijk standpunt is van Caroline Ven dat alleen zijzelf kan toelichten.”  Op zijn aanraden vroegen we haar per e-mail om een respons.
Onze vraag bleef tot nu toe onbeantwoord.

0 Comments on “De fictie van de stijgende inkomensongelijkheid”

Leave a Comment