Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Simon Peres, de vredesduif met een geurtje

Share

Israёlische president en  nobelprijswinnaar voor de vrede Simon Peres   komt volgende week naar Belgie waar hij met de nodige egards zal worden ontvangen, onder andere door ministers De Crem en Reynders.
Toch worden er op 4 en 5 maart  protesten gepland tegen de komst van de man die hier bekend staat als vredesduif.

Peres werd in Polen geboren als  Szymon Perski en week in 1932 uit naar Palestina. In zijn jeugd was Peres lid van een paramilitaire zionistische groep, later stond hij aan de wieg van het Israёlisch militair-industrieel complex en de ontwikkeling van de Israёlische atoombom.
Meer recent was Peres ook mee architect van de Oslo-akkoorden die hadden moeten leiden tot  vrede en een Palestijnse staat. Maar daarbij wilde Peres vooral de illegale Israёlische nederzettingen op Palestijns gebied  behouden, of zelfs bij Israёl voegen; aldus Ludo de Brabander van vzw Vrede. “In de praktijk hebben de akkoorden trouwens geleid tot een situatie waarbij bijna de helft van  wat de Palestijnse staat zou moeten worden zogenaamd ‘C-gebied‘ is dat onder de rechtstreekse militaire en juridische controle staat van het Israёlisch leger. Bovendien was Simon Peres betrokken bij een aantal terroristische aanslagen en steunt hij ook nu nog het Israёlisch annexatiebeleid.”

De Brabander was ook aanwezig op een congres van het Nationaal Coőrdinatiecommitee voor een Democratische Verandering (NCC) van Syriё dat gesteund wordt door voormalig opposant Haytham Mannah en tegen een miltaire oplossing is van het Syrisch conflict en zich ook onafhakelijk opstelt ten opzichte van het buitenland. Daarom wordt het door het Westen buiten de besprekingen houden.
Dat de islamitische partijen na hun verkiezingsoverwinningen in Tunesie en Egypte zich van hun minder democratische kant beginnen te tonen is minder een probleem voor Europa en de VSA. De verklaring ligt in het economisch beleid van de religieuze partijen. Op ethisch gebied mogen ze zich dan wel religieus fundamentalistisch opstellen, op economisch vlak zetten ze het door het Westen meegestuurd beleid van de afgezette dictaturen voorlopig gewoon verder.

Links:
Berichtgeving komst Peres door  “Joods Actueel”, de pro-Israel lobbygroep rond de familie Freilich
– Site van vzw Vrede  met info over de acties op 4 en 5 maart

 

0 Comments on “Simon Peres, de vredesduif met een geurtje”

Leave a Comment