Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Tax Justice Network

Share

Deze week belden we met twee betrokkenen van het internationale Tax Justice Network.

Eerst vertelt Francis Weyzig, voorzitter van de Europese ‘onderkoepel’, over ontstaan, structuur en algemene doelstellingen van dit wereldwijde netwerk. Opmerkelijk: heel wat ontwikkelingsorganisaties zijn lid, omdat een goede en rechtvaardige toepassing van het belastingsprincipe in ‘arme’ landen de buitenlandse steun grotendeels overbodig zou maken.

Daarna hebben we het met Koos de Bruijn, coördinator van Tax Justice Nederland, over enkele van de campagnes die momenteel in Europa en op wereldschaal lopen. Hoe kan voorkomen worden dat bedrijven, zoals zij dat zelf noemen, hun ‘belastingstructuur optimaliseren’? Hoe maak je geldstromen zichtbaar?

In België is o.a. Fairfin bezig met deze materie, en is er de gemeenschappelijke campagne Laat het grote geld niet ontsnappen. In ons land, en ook in het VK en elders, wordt verder al lang geijverd voor een belasting op financiële transacties, waarover dit filmpje uitleg geeft.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

0 Comments on “Voorwaarts!? Tax Justice Network”

Leave a Comment