Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Britse Schaliegas-boringen stilgelegd na protest

Share

, een bedrijf met aan het hoofd voormalig BP topman John Browne, zoekt naar  schaliegas in het Verenigd Koninkrijk door middel van hydraulisch kraken van aardlagen, oftewel ‘fracking’. Deze technologie is controversieel maar voor de Britse  eerste minister David Cameron en  zijn collega George Osborne van financiën kan het alvast niet snel genoeg gaan. Energieminister en Liberal  Democrat Edward, van de andere kant, heeft toch enige reserves.

Cuadrilla was al aan de slag in Lancashire op een zevental lokaties, wat tot dusver al tot twee aarbevinkjes leidde, en nu wordt er ook in West-Sussex naar schaliegas gezocht. In Balcombe, 60 km ten zuiden van centraal London, legde Cuadrilla  een proefinstallatie stil na  akties van ‘No Dash For Gas’.  No Dash for Gas organiseert in het landelijk dorp het ‘Reclaim The Power’ kamp waarbij duizend-of-meer occupisten worden verwacht. CEO Francis Egan spreekt ondertussen over doodsbedreigingen, en werden al een veertigtal actievoerders gerarresteerd, waaronder Natalie Hynde, dochter van Chrissie Hynde (Pretenders) en Ray Davies (Kinks). We spraken met Delilah, één van de organisatoren.

Zie ook onze eerdere bijdragen over schaliegas.

0 Comments on “Britse Schaliegas-boringen stilgelegd na protest”

Leave a Comment