Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Egypte: machtstrijd tussen elites

Share

We bellen Ludo De Brabander van Vrede over de toestanden in respectievelijk Syrië en Egypte.
De aandacht is de laatste dagen naar Egypte verschoven maar de Syrische tragedie gaat gewoon door. De bevolking is de strijd duidelijk moe maar van vredesbesprekingen is er momenteel geen sprake en militair is er ook  geen oplossing in zicht. Ondertussen stromen de wapens binnen, niet zozeer vanuit het westen, aldus Ludo De Brabander, maar vooral vanuit Katar en Saoedi-Arabië. Katar steunt de Moslimbroeders binnen de Syrian National Council  en Saoedie-Arabië steunt dubieuze islamistische fracties. De rivaliteit tussen de 2 landen uit zich niet alleen in het Syrisch, maar ook in het Egyptisch conflict.

De situatie in Syrië is gelukkig niet over te zetten naar Egypte. Toch is het volgens =De Brabander niet uit te sluiten dat Egypte afglijdt naar Syrische toestanden.
De Moslimbroeders begonnen belangrijke machtsposities over te nemen wat de bestaande machthebbers zorgen baarde, en daarom moest Morsi verdwijnen.Volgens hem is de elite die de touwtjes in handen had ten tijde van voormalig president Moebarak erin geslaagd de burgerbeweging Tamarod te infiltreren en een belangrijk deel van de bevolking te mobiliseren tegen president Morsi.    “Eerder dan een gevecht tussen de religieuze en seculiere delen van de samenleving zien we in Egypte vandaag een machtstrijd tussen elites.”

0 Comments on “Egypte: machtstrijd tussen elites”

Leave a Comment