Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Coöperaties heroveren de economie

Share

Vorige dinsdag stelde Dirk Barrez zijn nieuwe boek voor. Wij kregen een exemplaar mee om tegen vandaag ijverig door te lezen. Alleen een analyse van de titel levert al een half interview op. ‘De economie’ betekent hier b.v. heerlijk veel meer dan de beursprestaties van de aldaar genoteerde bedrijven. ‘Heel groot’ en ‘heel veel’ bestaan trouwens blijkbaar ook in coöperatieve kringen. Zo organiseren wereldwijd meer dan 1 miljard mensen zich in coöperaties, en verschaffen alle coöperaties samen méér jobs dan alle multinationals samen. In het boek komen een paar straffe voorbeelden aan bod, waaronder de in Zwitserland alomtegenwoordige distributiebedrijven Coop en Migros, allebei 3x groter dan Colruyt; en de sociale woningbouwers in Canada. Zo blijkt meteen dat uw redactrieze helemaal mis zat met haar idee dat coöperaties alleen gedijen in een crisissfeer die solidariteit noodzakelijk maakt. Fout gaat het wél als het coöperatief statuut misbruikt wordt om geld op te halen om dat dan als achtergestelde lening in een ander bedrijf te stoppen – zie hierover het interview over de ondergang van Electrawinds van vorige maand. Als een coöperatie De Zeven Principes volgt, kan zoiets niet gebeuren. Let op als u daar iets over in de media hoort: het moeten dan namelijk wel de ICA-principes zijn, niet die van de NRC (vergelijk!). Ter plechtige conclusie: “Het geldwezen moet in dienst staan van de economie, en de economie in dienst van de samenleving”.

Dinsdag 4 februari in de Vooruit in Gent: Coopy Paste – de toekomst is coöperatief

0 Comments on “Coöperaties heroveren de economie”

Leave a Comment