Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Holebi-rechten: Oeganda en elders in de wereld

Share

Op zondag 27 januari werd in Kampala, Oeganda de Belgische onderdaan Steven Dhondt opgepakt, zonder enige vorm van aanhoudingsmandaat werd bij hem aangeklopt en werd hij opgepakt voor homoseksualiteit. Sedert dinsdag 29 januari is hij vrijgelaten op borg.

Dit incident illustreert bij uitstek hoe kwetsbaar LGBT in het buitenland zijn in de confrontatie met regimes die fundamentele rechten van de mens miskennen en door eigen wetgeving en vulgarisering met de voeten treden.


In 2010 was onze vriend en Oegandese medestander David Kato meermaals te gast om de aandacht te vestigen op de dramatische evolutie in Oeganda en andere Afrikaanse landen. Oeganda werkte in die periode aan een draconische anti-gay-bill. Datzelfde jaar stond Peter Van Nerum, een Belgische onderdaan werkzaam in Oeganda op de frontpagina van Red Pepper onder de kop “UGANDAN TOP 100 HOMOS, HANG THEM.” De opzwepende taal resulteerde in de moord op David Kato. De wet werd een beetje afgezwakt en geraakte recentelijk met een grote meerderheid door het parlement.

Vandaag kunnen we zeggen dat de homofobie in Afrika meer dan ooit tevoren wordt aangezwengeld.

Nigeria stemde een gelijkaardige wet. De stemming, gevolgd door ondertekening door de president werd onmiddellijk gevolgd door diverse en vaak willekeurige aanhoudingen. Dienstverlening aan LGBT en activisme is er volledig stilgevallen en wie kan duikt onder, binnen of buiten de grenzen.

Twee activisten die recentelijk en voor hun eigen veiligheid het land verlieten, zijn te gast in de studio van Radio Centraal.

Activisten in Kameroen werden opgeschrikt door de moord op Eric Lembembe Ohena in juli 2013 en in januari overleed Jean-Claude Roger Mbédé, veroordeeld tot 3 jaar gevangenis voor het sturen van een SMS.

Voor het eerst treft de homofobe opflakkering ook Ivoorkust, de kantoren van Alternatieve CDI werden gesloten, de medewerkers zijn ondergedoken, maar hun bewaker ligt in kritische toestand in een hospitaal.

In Belize wordt ‘s nachts in de ragga/dancehall tempels opgeroepen om een zeldzame activist die zijn hoofd boven het korenveld uitsteekt te vermoorden.

De Nigeriaanse auteur Wole Soyinka, nobelprijs literatuur 1986 schreef een sterk artikel de indruist tegen de huidige evolutie en een pleit bezorgd voor een overheid de zijn prioriteiten kent. De vaak gelauwerde Keniaanse schrijver Binyavanga deed zijn eigen coming-out als homo n een zesdelige video serie op YouTube en benadrukt daarbij dat zijn homoseksualiteit helemaal Afrikaans is. De Algemene Raad van de Zuid Afrikaanse Balies roept regeringen op om anti-gay-wetgeving te veroordelen.

Er zijn dus wel degelijk aangrijpingspunten om de positieve krachten te versterken en om door samenwerking en dialoog aan vooruitgang te werken zonder daarbij aan de soevereiniteit van de landen n kwestie te raken.

In Rusland tenslotte staan de winterspelen voor de deur, Putins selectieve bescherming (lees afscherming) van kinderen verontwaardigt menigeen, maar zal er na de spelen ook een solidairiteit ontstaan tussen kinderrechten activisten en de LGBT-beweging, of willen we liever zelf in het nieuws blijven? Behalve het feit dat Putin geen moer geeft om kinderrechten maar het nu wel voor ze opneemt in de bescherming tegen LGBT, blijven ook de hoofdsponsors van de spelen behoorlijk buiten schot.

1 Comment on “Holebi-rechten: Oeganda en elders in de wereld”

  1. #1 Achtergrondinformatie seksuele diversiteit - Djapo
    on Mar 17th, 2016 at 4:02 pm

Leave a Comment