Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Orde der Geneesheren heeft haar streken nog niet verloren

Share

Enkele weken geleden liet de Orde Der Geneesheren beslag leggen op de inboedel van de PvdA-dokter Frans Van Acoleyen. De zaak moet gekaderd worden in het verzet dat de PvdA dokters van Geneeskunde voor het Volk (GVHV) al 30 jaar voeren tegen de Orde. Al die tijd weigeren de rode dokters lidgeld te betalen aan de orde.

Officieel is de Orde der Geneesheren een tuchtorgaan dat moet toezien op de goede uitoefening van de doktersstiel. De doktersorde is trouwens niet enig in haar soort, er bestaat ook een Orde van Advocaten, en ééntje voor archittecten.  
Voor Dirk Van Duppen van GVHV is de doktersorde een middeleeuwse gilde waarvan de oprichting in 1938 kaderde in de voorloorlogse sfeer waarin Nieuwe Orde, Fascisme en Corporatisme in zwang waren.
“Officieel gaat het over dentologie maar in de praktijk zijn ze alleen geïnteresseerd in de goede reputatie van hun eigen groep. Ooit is een dokter levenslang geschorst wegens het niet betalen van haar lidgeld, terwijl anderzijds een gynaecoloog voor een vierdubbele verkrachting slechts 3 maanden geschorst werd.”

Het probleem is dat de Orde door de wet gesteund wordt aangezien iedere arts zich moét inschrijven bij de Orde.
Er werden in het verleden al parlementaire initiatieven genomen om de werking van de Orde te verbeteren en zelfs om de organisatie af te schaffen, maar tot nu toe blijft alles bij het oude.

“Politiek wordt niet gemaakt in het parlement, dat is maar theater” stelt Van Duppen. Maar hij meent dit toch niet helemaal want terzelfdertijd zegt hij dat Peter Mertens de oude initiatieven van Patrick Van Krunkelsven en Detiege en Co opnieuw op tafel zal leggen van zodra hij in het parlement zit. Maar daarvoor moet hij wel eerst nog verkozen worden in mei…

0 Comments on “Orde der Geneesheren heeft haar streken nog niet verloren”

Leave a Comment