Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Law Enforcement Against Prohibition

Share

Jack Cole was 26 jaar bij de politie, waarvan 14 jaar als ‘stille’ bij de drugsbrigade. Hij maakte de opstart mee van de ‘War on drugs’, en zag op den duur hoe contraproductief die was. Na zijn pensioen richtte hij met nog vier anderen LEAP op, dat uitgroeide tot een internationaal netwerk met meer dan 100.000 leden in 120 landen. Hun 165 sprekers hebben allemaal een professionele achtergrond in de drugsbestrijding, wat de geloofwaardigheid zeer ten goede komt. Carel Edwards bijvoorbeeld, van 2003 tot 2010 hoofd van de Drugscoördinatie-Eenheid van de Europese Commissie, was zo van hen onder de indruk dat hij lid werd van hun adviesraad. “Kijk naar het einde van de drooglegging in 1933”, zegt Cole: “Meteen viel het hele criminele circuit daarrond weg, en het gebruik daalde.” Maar er zijn belanghebbenden. Vóór 1970 werden in de VSA per jaar zo’n 65.000 mensen gearresteerd voor drugsovertredingen zonder geweld, tegen 2005 waren dat er maar liefst 1.900.000 per jaar. Intussen zit in ‘the land of the free’ 1% van de bevolking in de gevangenis, allemaal heerlijk spotgoedkope arbeidskrachten. De (privé-)gevangenisuitbaters lobbyen dan ook sterk voor een zo repressief mogelijk beleid. En intussen heeft de politie duidelijk minder tijd voor andere zaken: het percentage opgeloste moordzaken e.d. zakte spectaculair.

Jim Gierach was een procureur die helemaal achter de harde aanpak van drugs stond. Toen hij inzag dat dat gewoon niet werkte, en het repressieve beleid bovendien zware maatschappelijke problemen veroorzaakte, begon hij daar lezingen over te geven. “Sommige zaken zijn té gevaarlijk om niét te reguleren. Kwaliteit van de drugs, waar en aan wie er verkocht wordt – zo’n beslissingen laten we nu de facto aan de drugcartels over.” De reden dat het overduidelijk falende beleid niet bijgestuurd wordt, is volgens hem dat er zo veel mensen, zowel drugsbarons als hun vervolgers, financieel belang bij hebben. Momenteel is er wel een tendens in de andere richting. Alles begint echter bij het herzien van de VN-verdragen ter zake, die een repressief beleid opleggen. Volgende week gaat Gierach naar een sessie van de VN-narcotica-commissie met een concreet voorstel: een benadering vanuit gezondheid, mensenrechten, en ‘harm reduction’. Vindt u dat een goed idee? Hierzie, een petitie.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje
 

0 Comments on “Voorwaarts!? Law Enforcement Against Prohibition”

Leave a Comment