Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Joris Giebens: “Groen kleurtje van Oosterweelsaga is perverse volksverlakkerij”

Share

Het Antwerps stadsbestuur bevestigde gisteren dat ze een positief advies geeft aan de plannen van Brussel om de Antwerpse verkeersknoop te ontwarren via het BAM tracé. Terzelfdertijd formuleert de stad ook een aantal wensen…

Zo wordt gevraagd dat flexibel met de stedebouwkundige bestemming van de bufferzones tussen de ring en de woonwijken kan worden omgegaan. Er is sprake van het aanleggen van fietspaden, speelruimte en volkstuintjes.Verder zou het stadsbestuur parkeer- en kantoorgebouwen op of over de ring willen laten aanleggen. Er is ook sprake van een ‘Scheldepark’ op linkeroever.
Van de Park Spoor Oost zone wil men dan weer gedurende 10 jaar een parking maken om het verlies aan parkeerplaatsen  rond het sportpaleis gedurende de werken aan de ring op te vangen.

De woordvoerder van het college was niet onmiddelijk beschikbaar voor verdere uitleg, dus belden we naar Joris Giebens van de Groen-oppositie die wel tijd had.

Giebens zegt dat de stad woordbreuk pleegt door van het beloofd parkgebied van 10.5 hectare parking te maken. De rest van de 19 hectares van Park Spoor Oost zou gebruikt worden voor parking, recreatieruimte  en voor  de Sinksenfoor. In 2012 was er zelf nog sprake van 14 hectare park.

Wat betreft de buffergebieden aan de ring zegt Joris Giebens dat het stadsbestuur ons een rad voor de ogen wil draaien. “Dat ze flexibiliteit willen om fietspaden aan te leggen is een drogreden want dat kan nu al als ze dat willen. En speeltuinen aanleggen in de buurt van de ring is geen goed idee, tenzij de ring overkapt is en dit kan niet met dit tracé.”
De achterliggende agenda is dat ze de bufferzones willen gebruiken voor de ontwikkeling van kantoorzones en parkeergebouwen. Die parkeergebouwen zijn geen goed idee want ze zullen te dicht tegen het stadscentrum liggen.”
“Van het zogenaamd Scheldepark heb ik nog niet gehoord en men vertelt er niet bij dat gans het Sint Annabos eerst gekapt zal worden. Door dit Oosterweelproject te realiseren zal de ring nooit kunnen overkapt worden, men weet dat ook en men tracht aan deze Oosterweelsaga een groen kleurtje te geven maar het is perverse volksverlakkerij.”

Het Scheldepark waarvan sprake is een al lang circulerend concept om het potentieel van linkeroever te ontwikkelen door het creëren van een parkzone strekkende van de Zuidelijke Schelde-oever aan het Galgenweel tot Noordelijke Scheldoever aan het St.-Annabos.  Tijdens het vorig stadsbestuur werd dit uitgewerkt en ingepast in de Oosterweelplannen.
Maar enige logische band met de keuze voor het BAM tracé lijkt er niet te zijn. In tegendeel, het BAM tracé doorsnijdt en schaadt de zone van het Scheldepark.

Links:
* Persmededeling 14 maart
Scheldepark:
* Actiecomité Linkeroever over het Scheldepark  (2006)
* Ontwikkelingsconcept, Feb 2008 (48MByte!): HIER

0 Comments on “Joris Giebens: “Groen kleurtje van Oosterweelsaga is perverse volksverlakkerij””

Leave a Comment